logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Νονοί και βαφτιστήρια: Μια σχέση ζωής

Νονοί και βαφτιστήρια: Μια σχέση ζωής

Η σχέση νονού-παιδιού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και βασικές σχέσεις στη ζωή, καθώς είναι η πρώτη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσει το παιδί μας! Τώρα που το Πάσχα πλησιάζει και το θέμα «νονά – βαφτιστήρι – λαμπάδες» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι ώρα να αναρωτηθούμε αν ο ρόλος του νονού, περιορίζεται μόνο στη λίστα των δώρων ή είναι πιο σύνθετος.

Η απόφαση για το ποιος θα γίνει νονός ή νονά του παιδιού μας είναι πολύ σημαντική, γιατί με τη βάφτιση αρχίζει μια σχέση στοργής και αγάπης ανάμεσά τους. Η νονά ή ο νονός δεν είναι απλώς ένας «κουβαλητής» δώρων στις γιορτές και στα γενέθλια, αλλά θα πρέπει να είναι κοντά στο παιδί στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Γι’ αυτό και ο  ρόλος τους δεν είναι μόνο κοινωνικός. Η σχέση αυτή προϋποθέτει ουσιαστική επαφή του νονού με το παιδί, ανάληψη ευθυνών, αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση και φυσικά, διάθεση και χρόνο από το νονό να ασχοληθεί μαζί του, να το νοιάζεται και να το φροντίζει. Μάθετε λοιπόν όλα αυτά που οφείλει να κάνει μια καλή νονά ή ένας καλός νονός!

Ο δεκάλογος της καλής νονάς (και του καλού νονού)

1. Ο καλός νονός δεν ξεχνά τις σημαντικές ημερομηνίες (γενέθλια, γιορτές) καθώς επίσης και τα δώρα.

2. Ο «ακόμα» καλύτερος νονός δεν χρειάζεται καμιά δικαιολογία και αφορμή για να του αφιερώσει πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθεί μαζί του. Είναι κοντά στο πνευματικό του παιδί, καθώς αυτό μεγαλώνει, ενώ έχει πάντα τη διάθεση να βρίσκεται δίπλα του και να το συμβουλεύει.

3. Ο καλός νονός φροντίζει να είναι σωστό πρότυπο για το παιδί, ειδικά όταν φτάσει στην περίοδο της εφηβείας κι έπειτα.

4. Ο σωστός νονός, φροντίζει να είναι παρών στις σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο ποίημα που θα πει ή αργότερα η τελετή αποφοίτησης. Ακόμη κι όταν αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, σίγουρα θα πρέπει να κάνει ένα τηλεφώνημα για να επιβράβευση στις σημαντικές αυτές στιγμές της ζωής του.

5. Ο καλός νονός φροντίζει να βλέπει τα βαφτιστήρια του όσο το δυνατόν πιο συχνά και όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

6. Ένας τρυφερός νονός, προσπαθεί να γνωρίζει όσο καλύτερα γίνεται το βαφτιστήρι του. Μαθαίνει τα ενδιαφέροντα του, γνωρίζει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του.

7. Ο καλός νονός γνωρίζει ότι το να είναι κανείς νονός είναι ευλογία. Ουσιαστικά έχει ένα παιδί χωρίς να το γεννήσει, που τον έχει ως πρότυπο. Είναι ένα πρόσωπο αναφοράς για εκείνο, ίσως το κοντινότερο μετά την οικογένειά του.

8. Ο τρυφερός νονός βρίσκεται πάντα σε επικοινωνία με το παιδί και γνωρίζει πάντα κάποια μυστικά παραπάνω ιδιαίτερα για θέματα για τα οποία το παιδί δεν θέλει να μιλήσει στους γονείς του. Κι εκείνος θα πρέπει να το ακούσει, να το συμβουλέψει και να είναι σύμμαχός του.

9. Ο καλός νονός γνωρίζει ότι η σχέση του με το βαφτιστήρι του είναι μια βαθιά ευεργετική σχέση. Το μυστήριο της βάπτισης τους ενώνει με έναν βαθύ και ουσιαστικό τρόπο για όλη τους τη ζωή με έναν μοναδικό και αναντικατάστατο ιερό δεσμό. Αυτός ο δεσμός δεν πρέπει να σπάσει ποτέ, όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις τις καθημερινότητας κι ανεξάρτητα από το αν υπάρχει χιλιομετρική απόσταση. Άλλωστε ένας άνθρωπος που θέλει να είναι δίπλα σου, μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους.

10. Οι καλοί νονοί γνωρίζουν τα έθιμα του Πάσχα

Το έθιμο θέλει το Πάσχα, η νονά και ο νονός να δίνουν στο βαφτιστήρι, λαμπάδα, αυγό και τσουρέκι. Ποια είναι όμως η σημασία των πασχαλινών δώρων; Η λαμπάδα συμβολίζει την πίστη και την προσευχή, το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω την οποία ακολουθεί την Ανάσταση. Όπως το κοτοπουλάκι είναι κλεισμένο μέσα στο κέλυφος του αυγού, το οποίο σπάει και βγαίνει στη ζωή. Τέλος, το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής.

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη-ψυχολόγος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ