Νυχτερινή ενούρηση – Γιατί εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του

Νυχτερινή ενούρηση – Γιατί εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το παιδί σας έχει βγάλει την πάνα αλλά εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του όταν κοιμάται;

Περίπου το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών εξακολουθούν να βρέχονται τη νύχτα, ενώ και στην ηλικία των 6 ετών υπάρχει ένα 10% που δεν έχει ακόμα ξεμπερδέψει με το θέμα.

«Η νυχτερινή ενούρηση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι κάτι που συνδέεται με την κληρονομικότητα -τα περισσότερα παιδιά σταματούν να βρέχονται στον ύπνο τους περίπου την ίδια ηλικία που σταμάτησαν και οι γονείς τους», γράφει ο παιδίατρος Howard J. Bennett, στο βιβλίο του WakingUp Dry.

H συχνότητα με την οποία ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του ποικίλλει (1-2 φορές κάθε βράδυ έως 1-2 φορές το μήνα). Τα αγόρια εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά ενούρησης σε σύγκριση με τα κορίτσια σε μια αναλογία 2 προς 1, στην ηλικία των 11 ετών.

Πως νιώθει το παιδί σας;

Η νυχτερινή ενούρηση είναι μια πάθηση που υπονομεύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το κάνει να αισθάνεται «διαφορετικό». Συχνά, μάλιστα, αναγκάζεται να περιορίσει ορισμένες δραστηριότητές του, όπως π.χ. να κοιμηθεί στο σπίτι ενός συμμαθητή του, να πάει εκδρομή ή κατασκήνωση, από το φόβο ότι θα βρέξει τα σεντόνια. Η αποκατάσταση της υγείας του θα επαναφέρει την αυτοεκτίμησή του σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με εκείνα των συνομηλίκων του που ποτέ δεν βράχηκαν τη νύχτα.

Που οφείλεται η νυχτερινή ενούρηση;

Η νυκτερινή ενούρηση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρωτοπαθή ανήκουν τα παιδιά που «βρέχονται» από τότε που γεννήθηκαν, χωρίς να έχουν καταφέρει έστω και για λίγες μέρες να αποκτήσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους. Στη δευτεροπαθή ανήκουν τα παιδιά στα οποία το πρόβλημα εμφανίζεται ξαφνικά. Η δευτεροπαθής νυκτερινή ενούρηση εκδηλώνεται κυρίως στην πρώτη σχολική ηλικία. Τα αίτια είναι συνήθως ψυχολογικά, όπως, για παράδειγμα, η ζήλια για τη γέννηση ενός άλλου παιδιού, η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, το άγχος ή το διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον.

Πώς να το βοηθήσετε;

Μια αρκετά αποτελεσματική λύση είναι τα ειδικά εσώρουχα που ειδοποιούν το παιδί όταν αρχίσει να βρέχεται. Στο εμπόριο υπάρχουν εσώρουχα με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται την υγρασία από τις πρώτες σταγόνες και ενεργοποιούν ένα "ξυπνητήρι" που ξυπνάει το παιδί για να πάει στην τουαλέτα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Paediatric Child Health το 79% των παιδιών που τα χρησιμοποιούν καταφέρνουν να σταματήσουν να βρέχονται τη νύχτα μέσα σε 10 εβδομάδες. Μια άλλη ιδέα είναι να σηκώνετε το παιδί για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα μία ή δύο φορές μέσα στη νύχτα. Μάθετε το παιδί σας να συνηθίσει να σας φωνάζει ή, ακόμη καλύτερα, να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα. Φροντίστε να του έχετε πάντα αναμμένο ένα φωτάκι, που θα φωτίζει το δρόμο. Επίσης, μην του δίνετε πολλά υγρά πριν τον ύπνο -όταν καταναλώνει περισσότερα υγρά από όσο χρειάζεται, παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων, την οποία μετά δεν μπορεί να συγκρατήσει- και φροντίστε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα λίγο πριν κοιμηθεί.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να το μαλώνετε, αλλά να το καθησυχάζετε, λέγοντας ότι είναι φυσικό, ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξή του, ότι πολλοί από τους φίλους του έχουν το ίδιο πρόβλημα και επιβραβεύστε το για όσες νύχτες το κρεβάτι μένει στεγνό.

Αν το παιδί έχει κλείσει τα πέντε του χρόνια καταργήστε οπωσδήποτε την πάνα το βράδυ. Όσο κι αν με την πάνα αποφεύγετε το μουσκεμένο κρεβάτι κάθε βράδυ, στην πραγματικότητα επιβραδύνετε την ανάπτυξη του παιδιού και δεν το βοηθάτε να ξεπεράσει το πρόβλημά του.