Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
17 Μαΐου 2018
Της Λυδίας Ζάνη
Κάθε «πίστα» που περνάς ως μαμά έχει τις δικές της δυσκολίες και απαιτήσεις αλλά και τα δικά της survival tips.
Υπάρχει η πίστα «νεογέννητο». Η πίστα «terrible twos». Η πίστα «νήπιο». Και ακολουθεί η πίστα «δημοτικό σχολείο»… με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η φράση «τώρα είναι καλά, περίμενε να πάει δημοτικό και θα δεις», που ακούγατε από άλλες μαμάδες όταν περνούσατε τα ζόρια σας με το νηπιάκι σας, αποδεικνύεται προφητική. Είναι εκνευριστικό, αλλά είναι αλήθεια.
Έτσι, ο παρακάτω δεκάλογος επιβίωσης μαμάδων με παιδιά στο δημοτικό, μπορεί και να σας φανεί πολύτιμος.
- Για να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία, πάρτε απόφαση ότι μπορεί να χρειαστεί να υπαγορεύσετε την πρόταση: «Πάτα την πατάτα» δεκαπέντε φορές μέσα σε ένα απόγευμα και πάλι το βλαστάρι σας να γράφει: «Τάπα την ταπάτα». Ψυχραιμία.
- Εφοδιαστείτε με πολλές γόμες και με πολλά μολύβια γιατί -αν δεν το ξέρατε- έχουν το μαγικό χάρισμα να εξαφανίζονται, να γίνονται αόρατα, να χάνονται στη στρατόσφαιρα με έναν αμίμητο τρόπο -σχεδόν- σε καθημερινή βάση. Επομένως για να μην ψάχνετε τα απογεύματα με αγωνία μια γόμα για να σβήσετε την «ταπάτα», φροντίστε να έχετε επαρκές απόθεμα στο σπίτι.
- Επιλέξτε τη σχολική τσάντα του παιδιού με γνώμονα (πέρα από τον ήρωα που θα έχει πάνω) την απόσταση που θα χρειάζεται να την κουβαλάει μόνο του ή αν θα χρειαστεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες με αυτή. Αν υπάρχουν σκάλες, οι τσάντες με ροδάκια δεν είναι η καλύτερη επιλογή γιατί είναι αρκετά πιο βαριές από τις απλές. Έτσι το μικρούλι θα πρέπει να σηκώνει και το βάρος της σάκας, μαζί με όλα τα βιβλία που θα έχει μέσα. Αν από την άλλη το παιδί πρέπει να περπατάει αρκετά, τότε είναι προτιμότερο να σέρνει το βάρος παρά να το έχει φορτωμένο στην πλάτη.
- Οργανώστε το πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων με τρόπο που να καταφέρετε να το διεκπεραιώσετε με επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, χωρίς να πάθετε υπερκόπωση. Τι εννοώ: Συνήθως το απογευματινό πρόγραμμα των μαθητών διαμορφώνεται έτσι ώστε το βλαστάρι να έχει κάποιες ώρες ανάπαυσης ανάμεσα στο σχολικό πρόγραμμα και στις δραστηριότητες. Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του τον… σοφέρ, δηλαδή εσάς. Γι’ αυτό, συνυπολογίστε και τη δική σας ξε-κούραση στις ώρες που θα χρειάζεστε στα πηγαινέλα του παιδιού. Μπορεί να ακούγεται χαζό, όμως δεν είναι. Η απογευματινή «ταριφάδα» είναι κουραστική και χρονοβόρα, ειδικά για εργαζόμενες μαμάδες.
- Φτιάξτε μενού εβδομάδας και μαγειρέψτε τουλάχιστον 2, μη σας πω και 3 φαγητά από την Κυριακή. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάθε απόγευμα καθημερινής θα έχετε διάβασμα και δραστηριότητες (βλέπε νo 3) συν ό,τι άλλη δουλίτσα προκύψει, μα ένα σούπερ μάρκετ, μα ένας γιατρός, μα ένα μαστόρι στο σπίτι, μα που άργησες λίγο παραπάνω στο γραφείο, το να έχετε και μαγείρεμα κάθε βράδυ, πιστέψτε με, είναι εξουθενωτικό.
- Ξεχάστε τα γουστόζικα ταπεράκια για τα σαντουιτσάκια και τα μπισκοτάκια. Τα παιδιά στο δημοτικό τρέχουν στην αυλή σαν μικροί κανίβαλοι για να προλάβουν να παίξουν στο διάλειμμα και είναι πάρα πολύ άβολο να κλωτσάς μπάλα και να κρατάς στο ένα χέρι το ταπεράκι με το τοστ. Αλουμινόχαρτο φίλες μου κι έξω από την πόρτα. Και γενικά φροντίστε το κολατσιό να αποτελείται από κάτι στέρεο, που καταναλώνεται εύκολα, γρήγορα και δεν λερώνει για ευνόητους λόγους.
- Μην πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης με τα άλλα μικρά συμμαθητούδια. Ποιος έμαθε πιο γρήγορα να διαβάζει, ποιος συλλαβίζει πιο σωστά, ποιος κατάλαβε πιο εύκολα την πρόσθεση με δεκαδικό, ποιος θυμόταν όλους τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία. Μην, μην, μην. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τους ρυθμούς του και τις κλίσεις του. Η σύγκριση, μόνο βλάπτει. Μην ανοίγετε τέτοιες συζητήσεις με τις άλλες μαμάδες και μη συμμετέχετε σε αυτές τις συζητήσεις όταν τις… βρίσκετε ανοιχτές! Μιλήστε καλύτερα για τον καιρό.
- Όσο τα παιδιά είναι σε μικρές ακόμα τάξεις, προσπαθήστε να είστε όσο γίνεται πιο χαλαρές με το διάβασμα. Μην κλείνεστε μέσα τα σαββατοκύριακα γιατί το παιδί γράφει τεστ στις προσωπικές αντωνυμίες. Δυστυχώς όσο τα χρόνια περνούν, οι μαθητικές υποχρεώσεις θα αυξάνονται και άρα ο ελεύθερος χρόνος θα λιγοστεύει εκ των πραγμάτων. Μην το κάνετε από νωρίς…
- Προσπαθήστε να βάζετε τα παιδιά για ύπνο νωρίς. Θυμηθείτε πόσο βασανιστικό ήταν το μάθημα όταν νυστάζατε και προφυλάξτε τα μικρά σας από αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία…
- Απολαύστε τα πρώτα μαθητικά χρόνια των παιδιών σας. Περνούν γρήγορα –κι αυτό εκνευριστικό κλισέ αλλά ισχύει- και η επόμενη πίστα είναι η «εφηβεία».