Οικογενειακά Σαββατοκύριακα

Οικογενειακά Σαββατοκύριακα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα Σαββατοκύριακα είναι μια καλή στιγμή για να βρεθεί μαζί όλη η οικογένεια. Έπειτα από μια κουραστική εβδομάδα με διαφορετικά ωράρια δουλειάς και σχολείου, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να περάσει αρκετές ώρες μαζί το Σάββατο και την Κυριακή. Μπορείτε να πάτε οικογενειακώς για ψώνια, να πάτε στο μουσείο ή στο λούνα παρκ, να κάνετε δουλειές στις οποίες όλοι συμμετέχουν, να κάνετε πεζοπορίες, να πάτε βόλτα με το ποδήλατο, ή να πάτε στην εκκλησία.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αποκτά το δικό του κοινωνικό κύκλο και οι συνομήλικοι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή του. Ίσως να θέλει λοιπόν να περνάει ένα μέρος του Σαββατοκύριακου παίζοντας με τους φίλους του. Επειδή έχει σημασία το να γνωρίζετε τους φίλους του παιδιού σας, μπορείτε να τους προσκαλέσετε να συμμετάσχουν σε κάποια δική σας οικογενειακή δραστηριότητα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά και χαίρονται ιδιαίτερα να γνωρίζουν την οικογένεια των φίλων τους. Μην περιορίζετε, λοιπόν, τις εξωσχολικές επαφές του παιδιού σας με τους φίλους του μόνο στα πάρτι γενεθλίων.

Βρείτε κάποια ισορροπία μεταξύ του χρόνου για την οικογένεια και των άλλων προτεραιοτήτων των παιδιών σας, αφήνοντας χρόνο και στον εαυτό σας για τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα. 

Πολλές οικογένειες προγραμματίζουν προσεκτικά το Σαββατοκύριακο για να αποφύγουν τις διαφωνίες στην κατανομή του χρόνου. Εάν ένα παιδί ενδιαφέρεται για μαθήματα κολύμβησης και το άλλο για κιθάρα, σχεδιάστε ένα πρακτικό πρόγραμμα για να τα πηγαίνετε και να τα φέρνετε από αυτές τις δραστηριότητες με τη λιγότερη δυνατή κούραση. Συνεννοηθείτε, αν είναι δυνατόν, με άλλους γονείς για κάποια κοινή αντιμετώπιση της μετακίνησης των παιδιών. 
Προσαρμόστε το πρόγραμμα της οικογένειας στις ανάγκες του Σαββατοκύριακου και βρείτε τρόπο να περνάτε κι εσείς ευχάριστα τις ώρες που τα παιδιά λείπουν απ’ το σπίτι. (Δεν είναι ανάγκη να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού μεταξύ 10 και 12 που η μικρή σας πηγαίνει στο μπαλέτο! Πηγαίνετε κι εσείς στο κομμωτήριο, αν το συνηθίζετε, κάντε μια βόλτα χαζεύοντας στα μαγαζιά, πιείτε καφέ με δυο φίλους, συγγενείς κ.λπ.). Όσο πιο καλά αισθάνονται οι γονείς, τόσο καλύτερα μεγαλώνουν τα παιδιά. 

Όταν ένα από τα παιδιά έχει κάποια ιδιαίτερη σχολική εργασία, το Σαββατοκύριακο ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να ασχοληθεί με αυτήν. Θα πρέπει να έχει έτοιμα όλα όσα θα χρειασθεί για την εργασία, π.χ. αγορά ενός βιβλίου ή χάρτη γεωγραφίας. 

Τα Σαββατοκύριακα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν μια λογική παράταση στην ώρα του ύπνου. Να έχετε όμως κατά νου ότι, αν μένουν ξύπνια μέχρι πολύ αργά, την επόμενη μέρα μπορεί να είναι κουρασμένα, ή να κοιμηθούν μέχρι αργά το πρωί του Σαββάτου, οπότε η αργία του Σαββατοκύριακου θα διαρκέσει λιγότερο.

Κάτι ακόμη για τα Σαββατοκύριακα: Όσο απαραίτητος και αν είναι ο χρόνος για την οικογένεια, είναι εξίσου σημαντικό να κρατήσουν οι γονείς και λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Πολύ συχνά, οι γονείς καταβάλλουν τόσο πολλές προσπάθειες για τα παιδιά τους, που αμελούν τη δική τους σχέση. Όταν οι γονείς βγαίνουν τουλάχιστον ένα Σαββατόβραδο τον μήνα, τα παιδιά παίρνουν ένα θετικό μήνυμα, πως, παρ’ ότι τα αγαπούν οι γονείς τους, έχουν τη δική τους σχέση και δεν χρειάζονται τα παιδιά κοντά τους κάθε στιγμή.