Οικογενειακές γιορτινές παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Οικογενειακές γιορτινές παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η περίοδος των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς είναι η πιο λαμπερή και χαρούμενη του χρόνου σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως οι οικογενειακές στιγμές, οι χειρονομίες αγάπης, η προσδοκία μιας καινούριας χρονιάς γεμάτης καλοτυχία και φυσικά, η μαγεία! Να μερικές από τις ενδιαφέρουσες εορταστικές παραδόσεις στον πλανήτη:

 

Στη Νορβηγία, κανείς δεν ασχολείται με δουλειές του σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων. Αντιθέτως, οι σκούπες πρέπει να είναι κάπου καλά κρυμμένες, για να μην τις κλέψουν οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα.

 

Στη Γερμανία, οι γονείς κρύβουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μία... πίκλα την παραμονή των Χριστουγέννων! Το παιδί που θα την ανακαλύψει πρώτο το πρωί της επομένης, ανάμεσα στις μπάλες και τα λαμπιόνια, παίρνει ένα μικρό δώρο. Επίσης, τα παιδιά αφήνουν έξω από το σπίτι τους ένα παπούτσι την παραμονή της 5η Δεκεμβρίου. Εάν είναι «καλά» παιδιά θα το βρουν το πρωί γεμάτο καραμέλες. Διαφορετικά, θα έχει μέσα ένα κλαδί!

 

Στην Πορτογαλία, το πρωινό των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένο στους νεκρούς! Είναι η μέρα που γιορτάζεται η Consoda, μια τελετή στην οποία οι οικογένειας θυμούνται όσους δεν βρίσκονται πια μαζί τους και εξασφαλίζουν χώρο για τις ψυχές τους ώστε να μπορούν να είναι με κάποιο τρόπο ανάμεσά τους.

 

Στην Εσθονία, την παραμονή των Χριστουγέννων η παράδοση θέλει όλα τα μέλη της οικογένειας να πηγαίνουν μαζί στη σάουνα.

 

Στη Σουηδία το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει απαραιτήτως πουτίγκα ρυζιού. Η οικοδέσποινα κρύβει μέσα ένα ολόκληρο αμύγδαλο και όποιος το βρει, σύμφωνα με την παράδοση, θα παντρευτεί μέσα στον καινούριο χρόνο.

 

Στην Αιθιοπία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Όλοι φορούν λευκά ρούχα και οι άντρες παίζουν gunna, ένα παιχνίδι με ραβδιά και ξύλινες μπάλες.

 

Στη Σλοβακία, το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας παίρνει μια κουταλιά από το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων που είναι ένα είδος πουτίγκας και το πετάει στο ταβάνι. Όσο περισσότερο κολλήσει, τόσο καλύτερα θα πάει η χρονιά!

 

Στην Αρμενία, οι μητέρες ζυμώνουν ένα συγκεκριμένο είδος ψωμιού για την Πρωτοχρονιά και καθώς το πλάθουν κάνουν ευχές για τη νέα χρονιά.

 

Στη Δανία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι πετάνε παλιά πιάτα στις πόρτες των γειτόνων τους για καλή τύχη. Όσοι την επόμενη μέρα βρουν ένα μεγάλο σωρό από σπασμένα πιάτα στην είσοδο του σπιτιού τους, ξέρουν ότι έχουν πολλούς καλούς φίλους.

 

Στην Ιαπωνία, στις 12 τα μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι καμπάνες χτυπάνε 108 φορές για να ξορκίσουν 108 διαφορετικά προβλήματα, και οι άνθρωποι γελάνε δυνατά για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

 

Στο Πουέρτο Ρίκο τα παιδιά πετάνε με κουβάδες νερό έξω από τα παράθυρα τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς για να απαλλάξουν τα σπίτια τους από τα κακά πνεύματα.

 

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ είθισται οι οικογένειες να σερβίρουν στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς τροφές που έχουν καμπυλωτό σχήμα, συνήθως μαυρομάτικα φασόλια που θεωρούνται ένα «τυχερό» γεύμα γιατί έχουν δύο ομόκεντρους κύκλους!

 

Στην Ισπανία, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα Πρωτοχρονιάς, πολλοί συνηθίζουν να τρώνε 12 ρόγες σταφύλι, μία για κάθε μήνα του καινούριου χρόνου.

 

Στην Ελβετία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ρίχνουν λίγη γλυκιά κρέμα στο πάτωμα για να τους φέρει καλοτυχία ο καινούριος χρόνος.