Όταν έξω βρέχει – 11 διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι

Όταν έξω βρέχει – 11 διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Καλά τα επιτραπέζια, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που οι μαμάδες καλούνται να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους για να απασχολήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Είτε γιατί τις τελευταίες ημέρες βρέχει ακατάπαυστα, είτε γιατί θέλετε απλώς να τα απασχολήσετε τα τελευταία 10 λεπτά μιας «φορτωμένης» μέρας στο σχολείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εάν δε θέλετε την ευκολία μίας ταινίας ή του tablet, τα παιχνίδια που ακολουθούν πιθανόν να σας φανούν πολύ χρήσιμα και καλύπτουν όλες τις ηλικίες.

 

 

Κρύβω το μουσικό παιχνίδι

Πάρτε ένα μουσικό παιχνίδι και κρύψτε το σε διάφορα σημεία του δωματίου του, κάτω από το μαξιλάρι, μέσα σε ένα συρτάρι, κάτω από το κρεββάτι και παροτρύνετε το παιδί σας να το βρει. Ξεκινήστε με εύκολες κρυψώνες για να μην απογοητευτεί αν δεν μπορεί να το ανακαλύψει.

 

 

Ήχοι από την κουζίνα

Πείτε στο παιδί σας να κλείσει τα μάτια και προκαλέστε διαφόρους ήχους μέσα στην κουζίνα. Βοηθήστε το να σας πει από πού προέρχονται (θόρυβος από το καπάκι που κλείνει την κατσαρόλα, από το ντουλάπι που κλείνει, από το νερό που τρέχει, από τα τάπερ που κλείνουν).

 

 

Παντομίμα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Βεβαιωθείτε μόνο ότι κάθε παιδί καλείται να αναπαραστήσει κάτι που γνωρίζει και που μπορεί να μιμηθεί.

 

 

Κρύο ή ζέστη

Κρύβουμε κάτι μέσα στο δωμάτιο και το παιδάκι προσπαθεί να το βρει. Όταν πλησιάζει του λέμε «ζέστη» και όταν απομακρύνεται του λέμε «κρύο».

 

 

Πλυντήριο αυτοκινήτων

Ανακοινώνουμε ότι το πλυντήριο αυτοκινήτων ξεκινάει τη λειτουργία του στο μπάνιο. Μαζεύουμε τα αυτοκίνητα που χρειάζονται πλύσιμο, σηκώνουμε τα μανίκια, εφοδιαζόμαστε με ψεκαστήρια και μπολάκια με σαπουνάδα και αρχίζουμε δουλειά!

 

 

Φτιάξε κι εσύ ένα παραμύθι

Ξεκινάμε ένα παραμύθι και με τη συμμετοχή του παιδιού αλλάζουμε την πλοκή π.χ. όταν η κακιά αδελφή της σταχτοπούτας της σκίζει το φόρεμα, ρωτάμε το παιδί αν θέλει η σταχτοπούτα να φύγει κλαίγοντας ή να αντιδράσει διαφορετικά. Έτσι μπορούμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με νέες ιδέες αντιμετώπισης κάποιων καταστάσεων.

 

 

Βλέπω κάτι που αρχίζει από

Όποιος αρχίζει πρώτος διαλέγει ένα από τα αντικείμενα που βλέπει και λέει στους άλλους μόνο το πρώτο γράμμα. Έτσι αν βλέπει το τηλέφωνο λέει: «βλέπω κάτι που αρχίζει από τ». Όποιος μαντέψει σωστά διαλέγει το επόμενο αντικείμενο. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές στο παιχνίδι με χρώματα ή με σχήματα, ανάλογα με την ηλικία. Ζητήστε από τα μικρότερα παιδάκια να βρουν τα στρογγυλά (πιάτο, κατσαρόλα, ρολόι κ.λπ) ή παραλληλόγραμμα (δίσκος, τραπέζι κ.λπ) αντικείμενα στο δωμάτιο. Αντίστοιχα μπορεί να ξεκινήσετε με χρώματα.

 

Χορός

Τα παιδιά λατρεύουν να χορεύουν, να κινούνται, να χοροπηδούν. Οτιδήποτε με ρυθμό τα βοηθά να εκτονώσουν την ένταση και την ενεργητικότητά τους. Και αν βγάλουμε από το χρονοντούλαπο τις παλιές disco επιτυχίες και αρχίσουμε τις φιγούρες, μας ακολουθούν με γέλια!

 

 

Κατασκευές

Και μάλιστα μόνο με οδοντογλυφίδες και φελλούς. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε τουβλάκια του εμπορίου, γιατί τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν τα πάντα. Από ρομπότ μέχρι ουρανοξύστες. Και έχουν ένα ακόμη προτέρημα: Επιπλέουν. Βάλτε τους δίπλα και μια λεκάνη νερό και αφήστε τα να σαλπάρουν.

 

 

Αυτοσχέδιοι αγώνες

Χρειάζεστε το ρολό από το χαρτί κουζίνας, δύο μπαλάκια και πλαστικά ποτήρια. Τοποθετείτε τα μπαλάκια σε ένα τραπέζι. Σε μία πλαϊνή άκρη του τραπεζιού έχετε εφαρμόσει τα πλαστικά ποτήρια με πλαστική ταινία. Τα παιδιά πρέπει να φυσήξουν μέσα από το ρολό ώστε να προχωρήσουν τα μπαλάκια μόνο με τον αέρα. Κερδίζει όποιος βάλει πρώτος το μπαλάκι στο ποτήρι.

 

 

Κυνήγι Θησαυρού

Κατ’ αρχήν χρειάζεστε ένα μικρό θησαυρό. (Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα παιχνίδι μέχρι μία χούφτα βότσαλα που έχετε ψεκάσει με χρωματιστό σπρέι για να μοιάζουν με χρυσό ή ασήμι). Βάλτε το θησαυρό σε μια χαρτοσακούλα και σχεδιάστε απέξω ένα μεγάλο «X». Κρύψτε το σε ένα μέρος που δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο για να το ανακαλύψει το παιδί σας.

Ο χάρτης μπορεί να είναι απλός ή σύνθετος, όπως εσείς επιθυμείτε, αλλά να θυμάστε ότι το παιδί σας θα χρειαστεί να τον διαβάσει μόνο του. Φτιάξτε ένα απλό σκίτσο της περιοχής και σημειώστε με ένα μεγάλο «Χ» το σημείο όπου βρίσκεται ο θησαυρός. Για μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να καταστρώσετε διάφορα βήματα, αφήνοντας μηνύματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού με γρίφους που θα πρέπει να λύσουν ή με αποστολές που πρέπει να εκτελέσουν.