Παιδί και Σκάκι: Μικροί Κασπάροφ σε δράση

Παιδί και Σκάκι: Μικροί Κασπάροφ σε δράση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Βασιλιάδες, αξιωματικοί, άλογα και κάστρα.
Το σκάκι θα μπορούσε να είναι ένας πολύ γοητευτικός χώρος για τα παιδιά. Και μία εξαιρετικά εποικοδομητική ασχολία που βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές αλλά και τις συμπεριφορικές ικανότητες των παιδιών.


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες αναφορικά με την επίδραση του σκακιού στον άνθρωπο. Όλες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές συνέπειες που έχει το σκάκι σε παιδιά και ενήλικες. Μελέτη  που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.000 μαθητών στη Βενεζουέλα έδειξε ότι μετά από 4,5 μήνες ασχολίας με το σκάκι όλα τα παιδιά είχαν σημαντική αύξηση του δείκτη IQ ανεξάρτητα από το φύλο ή την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. Άλλη έρευνα που έγινε σε σχολεία της Νέας Υόρκης καταλήγει ότι οι μαθητές που ασχολούνταν με το σκάκι είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα.

 

«Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί συνεχή και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Ένα μικρό λάθος από μια στιγμιαία απόσπαση της προσοχής μπορεί να οδηγήσει στην ήττα. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του σκακιού στον τομέα της συγκέντρωσης έγκειται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα της καλής συγκέντρωσης ή της έλλειψης αυτής είναι άμεσα ορατό στο μικρό σκακιστή με αποτέλεσμα να κατανοεί τη μεγάλη της σημασία σε κάθε παρτίδα που παίζει. Ειδικά στις μικρές ηλικίες όπου  η αυτοσυγκέντρωση στο διάβασμα και στις εξετάσεις είναι περιορισμένη, το σκάκι μπορεί να βοηθήσει φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο», εξηγεί στο chessacademy.gr ο Κώστας Τσιάμης, προπονητής στα νεανικά κλιμάκια του ΕΕ Κορυδαλλού.


 
«Με το σκάκι τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν στόχους, να βρίσκουν τρόπο για να τους πετύχουν, να είναι οργανωτικοί, μεθοδικοί, επιμελείς, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους, να είναι ήρεμοι, συγκεντρωμένοι, αποφασιστικοί, να μην ενεργούν επιπόλαια, να είναι αντικειμενικοί, ομαδικοί, να αποδέχονται την ήττα, να στηρίζονται στις δυνάμεις τους» αναφέρει στο βιβλίο του «Η επικοινωνία στο Σκάκι»ο σκακιστής Νίκος Κομνηνός, του συλλόγου «Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου» και συμπληρώνει: «Επίσης, το σκάκι καλλιεργεί τη φαντασία, βελτιώνει τις μνημονικές ικανότητες, αναπτύσσει τον τρόπο σκέψης και απορροφά μέρος από την επιθετικότητα».


Από τι ηλικία όμως, μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί σκάκι και πού;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εξαρτάται από το παιδί. Συνήθως όμως, ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει σκάκι από το νηπιαγωγείο. Μάλιστα συνιστάται να ξεκινήσει από τόσο μικρή ηλικία.


Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχει μία πραγματική έκρηξη για το σκάκι. Το μεγάλο άλμα έγινε με την Σκακιστική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα μετρά περισσότερους από 100 συλλόγους και περίπου 40.000 εγγεγραμμένους αθλητές στο σκάκι κάθε ηλικίας. Στα περισσότερα σχολεία και σε αρκετούς δήμους της χώρας πλέον υπάρχουν ενεργοί σύλλογοι για το σκάκι που αναλαμβάνουν ακόμη και παιδιά νηπιαγωγείου.