Πάρτι γενεθλίων. Η προσωπική του γιορτή!

Πάρτι γενεθλίων. Η προσωπική του γιορτή!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η γιορτή των γενεθλίων είναι μια σπουδαία μέρα για το παιδί. Είναι μια γιορτή δική του και μόνο δική του. Μια γιορτή γι’ αυτό το ίδιο και δικαιούται να τη χαρεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεγάλο ή μικρό πάρτι;

 

  • Περιορίστε τον αριθμό των καλεσμένων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και με το χώρο που διαθέτετε.
  • Για τα πρώτα και τα δεύτερα γενέθλια συνιστάται πολύ περιορισμένος αριθμός καλεσμένων: δύο έως πέντε παιδάκια. Μόνο έτσι μπορεί να ελέγχονται πλήρως οι εορταστικές εκδηλώσεις και να έχει το πάρτι επιτυχία! 
  • Για μεγαλύτερα παιδιά, 3-6 ετών, μπορείτε να καλέσετε όσα χωρά το σπίτι ή ο κήπος σας. Πολύ επιτυχημένα πάρτι μπορούν να οργανωθούν και σε παιδότοπους. Υπάρχει ασφάλεια, δεν αγωνιά κανείς (όπως στο σπίτι) μήπως σπάσουν κάτι ή μήπως βγουν στο μπαλκόνι. Τα παιδιά περνούν καλά, χωρίς να ενοχλούν το ένα το άλλο. Παρακολουθούνται από το υπάρχον προσωπικό. Εσείς μπορείτε απερίσπαστοι να οργανώσετε τις κοινές εκδηλώσεις, το κόψιμο της τούρτας ή ομαδικά παιχνίδια για τα μεγαλύτερα παιδιά.
  • Πάντως, να θυμάστε ότι τα παιδιά περνούν καλύτερα σε μικρές ομάδες. 
  • Καλέστε φίλους που θέλει το ίδιο το παιδί. Μην επιβάλετε προσκεκλημένους που δεν θα ταιριάζουν στην παρέα. Για παράδειγμα, όχι το γιο της νονάς που είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος και ή θα σκυλοβαρεθεί και θα κάνει μούτρα σε μια γωνιά, ή θα καταπιέζει τα μικρά παίζοντας με όλα τα ενδιαφέροντα παιχνίδια και κερδίζοντας σε ό,τι ομαδικό παιχνίδι οργανώσετε. 

 

Συντονιστής της εκδήλωσης


Σε πολλά πάρτι υπάρχει κάποιος «διασκεδαστής», συνήθως κλόουν. Ναι, ωραία τα διασκεδάζουν τα παιδάκια οι διασκεδαστές. Αν όμως έχετε λίγο χρόνο και λίγο κέφι, μπορείτε να ασχοληθείτε εσείς με τη διασκέδαση των παιδιών που καλέσατε, καθώς έχετε ένα πλεονέκτημα απέναντι στο διασκεδαστή: είστε η μαμά και ο μπαμπάς του Γιάννη. Έχετε τη δική σας προσωπικότητα, είστε ανεπανάληπτοι, δεν σας έχουν συναντήσει ως οργανωτές πάρτι αλλού, ενώ τον κλόουν τον βλέπουν παντού. 
Οργανώστε κάποια ομαδικά παιχνίδια, τις καρέκλες με μουσική, ζωγραφίστε μια γάτα σ’ ένα μεγάλο χαρτί (80 x 100 εκ.) στον τοίχο και βάλτε τα παιδιά ένα-ένα με κλειστά τα μάτια να της κολλήσει μια ουρά (όποιος φτάσει πιο κοντά στο σωστό σημείο, παίρνει… παράσημο ένα φιογκάκι ή ένα μπαλόνι στο πέτο), χωρίστε τη γάτα ή άλλο ζωάκι σε 8 τετράγωνα, βάλτε το χαρτί στο πάτωμα και δώστε από ένα τετράγωνο και μαρκαδόρους σε κάθε παιδί (θα προκύψει μωσαϊκό αφάνταστης αισθητικής).
Για μεγαλύτερα παιδιά (6-8 ετών) μπορείτε να οργανώσετε διαγωνισμούς με αστεία βραβεία, για την πιο μακριά λέξη, για το ποιος μπορεί να διαβάσει πιο γρήγορα το «ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή» ή να φτιάξετε ένα μίνι κυνήγι θησαυρού ή να κάνετε επίδειξη «μαγικών». Ξέρουν και τα παιδιά αγαπημένα τους παιχνίδια να σας προτείνουν. Όσο άσχετος κι αν είστε με την οργάνωση ομαδικών παιχνιδιών, η επιτυχία σας είναι εξασφαλισμένη, και τα παιδιά θα περάσουν καλά κι εσείς καλύτερα! 


Τούρτα. Οπωσδήποτε!


Είτε την αγοράσετε, είτε τη φτιάξετε, φροντίστε τα κομμάτια που θα κόψετε να είναι το ίδιο ενδιαφέροντα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να νιώσει κάποιος αδικημένος ή άτυχος γιατί δεν είχε φράουλα ή βύσσινο ή διακοσμητικό ανθρωπάκι η δική του μερίδα. Ένα κομμάτι, ένα μόνο, θα έχει κάτι το ξεχωριστό και θα ανήκει στον εορτάζοντα! 
Πάρτε τούρτα με χαμηλό ύψος που να τρώγεται εύκολα (χωρίς σιρόπια). Μην απογοητευτείτε αν τα πιτσιρίκια δεν τη φάνε. Έτσι ή αλλιώς, προτιμούν τα πατατάκια. 

 

Βασικές αρχές 

 

  • Η όλη εκδήλωση είναι οργανωμένη με πρωταγωνιστή το παιδί, όλα γίνονται προς τιμήν του, για να ευχαριστηθεί το ίδιο (κι όχι για να βγάλετε εσείς κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις).
  • Δώστε στο παιδί να καταλάβει με κάθε τρόπο ότι σ’ αυτή τη γιορτή δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστής, αλλά και ο οικοδεσπότης. Αυτό σημαίνει: γιορτάζω, δέχομαι δώρα, σβήνω τα κεράκια, βοηθάω τη μαμά να μοιράσει την τούρτα, συστήνω τα παιδιά μεταξύ τους (Η Μαρίνα έρχεται στο σχολείο μαζί μου, ο Τάσος είναι ο ξάδερφός μου), λέω «ευχαριστώ» σε κάθε ευχή και σε κάθε δώρο, αν δω κάποιον να είναι μόνος του (παιδιά πάνω από 4 χρόνων) του λέω «έλα να παίξουμε» και φροντίζω να περνούν ωραία όλοι οι φίλοι που έχω καλέσει.

 

Ευχή για σας που δεν γιορτάζετε 

 

Να καμαρώσετε τα παιδιά σας ως θαυμάσιους οικοδεσπότες στα πεντηκοστά και στα εξηκοστά τους γενέθλια και να συγχαίρετε τον εαυτό σας για την ανατροφή που τους δώσατε!