Πορτοκάλι στην εγκυμοσύνη – 3 λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου

Πορτοκάλι στην εγκυμοσύνη – 3 λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ένα καθημερινό αλλά και γευστικό φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και τον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Γιατί εσύ λοιπόν, να μείνεις έξω από αυτό; Ήδη θα έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι πόσα κιλά πρέπει να πάρεις, κάθε πόσες ώρες πρέπει να τρως, ποιες είναι οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώνεις και ποιες όχι… Πολύ λογικό!

Όπως θα σε έχει ενημερώσει και ο γιατρός σου, ο κατάλογος με τις διατροφικές συνήθειες που μπορείς να έχεις κατά την εγκυμοσύνη είναι αρκετά μεγάλος και οι επιλογές πολλές. Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, λοιπόν, βρίσκεται και ένα πολύ νόστιμο και λαχταριστό φρούτο. Μιλάμε φυσικά, για το ζουμερό και δροσιστικό πορτοκάλι!

Εκτός όμως από πολύ γευστικό φρούτο, το πορτοκάλι είναι εξίσου θρεπτικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου και ακόμα περισσότερο για τις εγκυμονούσες. Αναρωτιέσαι γιατί; Υπάρχουν τρεις λόγοι και μπορείς να τους μάθεις παρακάτω.

  • Βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας

Τα εσπεριδοειδή, στα οποία ανήκει και το πορτοκάλι, περιέχουν πλήθος φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όπως εξηγεί η σύμβουλος διατροφής, Τόνια Ζηλιαναίου, «θα ήταν καλό να καταναλώνεις 3-4 μερίδες φρούτων ημερησίως για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και τη σίγουρη απορρόφηση βιταμινών. Όμως, η υπερκατανάλωση φυτικών ινών απομακρύνει από το έντερο και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Οπότε, ας κρατάμε μια ισορροπία στις ποσότητες».

  • Περιέχει κάλιο, που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιορίζει τις επιδράσεις του νατρίου στο αίμα

«Για καλύτερη ανοχή στο στομάχι φρόντισε να συνδυάσεις τον χυμό πορτοκάλι με άλλα φρούτα όπως μήλο ή αχλάδι», λέει η κ. Ζηλιαναίου.

  • Μειώνει τις κράμπες

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και ασβέστιο που περιέχεται στο πορτοκάλι - σε συνδυασμό με την επάρκεια μαγνησίου στο σώμα - μπορεί να μειώσει σημαντικά τις κράμπες, που προκαλούνται από τη μυϊκή κόπωση που δημιουργεί η εγκυμοσύνη. Μειώνει, επίσης, και την αστάθεια των ορμονικών εκκρίσεων, όπως η ινσουλίνη, που σαφώς επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατά συνέπεια τη διάθεση», λέει η σύμβουλος διατροφής, Τόνια Ζηλιαναίου.

Όπως τονίζει η κ. Ζηλιαναίου κλείνοντας, «κάθε μανούλα είναι καλό να διατηρεί ένα ημερολόγιο των τροφών που προκάλεσαν ενοχλήσεις (π.χ. δυσπεψία ή φούσκωμα) με σκοπό να τις προσέξει τόσο στη συνέχεια της εγκυμοσύνης της όσο και στην περίοδο του θηλασμού».

Ευχαριστούμε θερμά τη σύμβουλο διατροφής, Τόνια Ζηλιαναίου, για τις επιστημονικές της συμβουλές.