Πώς ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει την οικογένειά σας;

Πώς ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει την οικογένειά σας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα παιδιά ζητούν επίμονα ένα σκυλάκι, μια γατούλα ή ένα κουνελάκι κι εσείς ακόμα το σκέφτεστε; Αν και πρόκειται για μια κίνηση που σίγουρα θα αυξήσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όλων, υπάρχουν πάρα πολλοί και σημαντικοί λόγοι για να ενδώσετε. Γιατί ο καινούριος σας συγκάτοικος θα ευεργετήσει όλα τα μέλη της οικογένειας και, μάλιστα, σε πολλούς τομείς. Όταν υπάρχει ένα κατοικίδιο...

 

...τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα

 

Όπως αναφέρει η Mary Renck Jalongo, PhD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Indiana στις ΗΠΑ στο βιβλίο της The World of Children and Their Companion Animals, οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν ήδη εδώ και χρόνια ότι φέρνοντας ζώα θεραπείας (κυρίως σκύλους) στα σχολεία είναι ένας τρόπος να μαθαίνουν καλύτερα τα παιδιά με διαταραχές της ανάπτυξης. Σήμερα όμως γνωρίζουν πλέον ότι όλα τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από την παρουσία στο σχολείο τους ενός τετράποδου φίλου. Σε σχετική έρευνα, παιδιά κλήθηκαν να διαβάσουν ένα κείμενο μπροστά σε έναν ενήλικα, σε ένα συνομήλικό τους και σε ένα σκύλο, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα του στρες που ένιωθαν. Διαπιστώθηκε ότι όταν τα παιδιά διάβαζαν στο ζώο ήταν πιο ήρεμα σε σχέση με όταν βρίσκονταν μαζί με άλλους ανθρώπους -είτε της ίδιας είτε μεγαλύτερης ηλικίας. Πιθανώς αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αισθάνονται πως το ζώο δεν πρόκειται να τα κρίνει, να τα μαλώσει ή να τα κοροϊδέψει εάν δεν το κάνουν καλά.

 

...η υγεία όλων βελτιώνεται

 

Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε κατοικίδια έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια σειρά από αλλεργίες, όπως αυτές που σχετίζονται με την οικιακή σκόνη, το τρίχωμα των ζώων και το γρασίδι, αλλά και άσθμα. Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί είναι πως καθώς το παιδί παίζει με το ζώο, εκτίθεται σε μια σειρά από βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο και το σώμα του και έτσι ο οργανισμός του παιδιού αναπτύσσει τα αντίστοιχα αντισώματα τα οποία το βοηθούν να αμυνθεί απέναντι σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες.

 

Αλλά και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας επωφελούνται από την παρουσία μιας γάτας, ενός σκύλου ή κάποιου άλλου κατοικίδιου, αφού σύμφωνα με έρευνες όσοι έχουν ένα ζώο έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

 

...οι οικογενειακοί δεσμοί ενισχύονται

 

Όσοι έχουν στο σπίτι τους σκύλο ή γάτα είναι σίγουρο ότι θεωρούν πως το κατοικίδιό τους είναι μέλος της οικογένειας. Και όχι μόνο. Συχνά, το ζώο είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται πολλές από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει όλη η οικογένεια. Το πιο πιθανό είναι ότι μοιράζονται μεταξύ τους τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ύπαρξη του ζώου -όπως η βόλτα, το τάισμα ή το μπάνιο του- αλλά και στιγμές διασκέδασης όταν όλοι μαζί τρέχουν με το σκύλο ή παρατηρούν τη γάτα να κυνηγάει την ουρά της. Τέτοιες χαλαρωτικές στιγμές είναι απαραίτητες στους χαοτικούς ρυθμούς που ακολουθούν οι σύγχρονες οικογένειες.

 

...τα παιδιά παίρνουν σημαντικά μαθήματα για τη ζωή

 

Πολλές φορές, η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι η πρώτη που βιώνει ένα παιδί, κι αυτό είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί με τον κύκλο της ζωής. Μπορεί στα μάτια ενός ενήλικα να είναι απλώς ένα χρυσόψαρο, όμως μαθαίνοντας πώς να χειριστεί την απώλειά του, ένα παιδί αναγκάζεται να αναπτύξει εκείνους τους εσωτερικούς μηχανισμούς που θα το βοηθήσουν αργότερα στη ζωή του να διαχειριστεί κι άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Επιπλέον, η ζωή με ένα κατοικίδιο δίνει στους γονείς συχνά ευκαιρίες για να μιλήσουν στα παιδιά για διάφορα θέματα, όπως η γέννηση, ο θάνατος, η αναπαραγωγή κ.λπ.