Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
8 Νοεμβρίου 2016
Είναι γεγονός ότι ο τοκετός είναι μια εμπειρία που συνοδεύεται από αρκετό πόνο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να κάνετε όλη τη διαδικασία όσο πιο σύντομη και ανώδυνη γίνεται. Αρκεί, να προνοήσετε για κάποια πράγματα ήδη από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι τις πρώτες ώρες της γέννας.
Μη χάσετε τη φόρμα σας
Η καλή φυσική κατάσταση είναι ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για τη διαδικασία του τοκετού. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και ο γυναικολόγος σας το επιτρέπει, φροντίστε να ασχολείστε τακτικά με όποιο είδος ήπιας άσκησης σας αρέσεις περισσότερο, όπως κολύμπι, περπάτημα ή γιόγκα και πιλάτες για εγκύους. Η άσκηση εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντοχή, που σημαίνει ότι το σώμα σας θα ανταποκριθεί καλύτερα στο στρες του τοκετού.
Παρακολουθήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού
Σ' αυτά θα μάθετε όλα όσα θα συμβούν την κρίσιμη ώρα του τοκετού κι έτσι θα μπείτε μέσα στην αίθουσα ωδίνων με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο στρες -κάτι που θα επηρεάσει θετικά την εξέλιξή του. Υπάρχουν ομάδες ειδικών που οργανώνουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού σε μαιευτήρια, καταστήματα με είδη για μωρά ή άλλους χώρους. Προτιμήστε κάποια σχετική ομάδα (με δέκα ζευγάρια το πολύ) και βεβαιωθείτε ότι ο εκπαιδευτής είναι πιστοποιημένος.
Βρείτε κάτι να απασχοληθείτε
Μια γέννα μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 12 έως 14 ώρες -ιδιαίτερα εάν είναι ο πρώτος τοκετός για τη γυναίκα- οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους και βιασύνης όταν νιώσετε τις πρώτες συσπάσεις. Παραμείνετε ήρεμη και κάντε κάτι που σας αποσπά από το να σκέφτεστε τι θα συμβεί τώρα, πότε θα έρθει η επόμενη σύσπαση και πόση ώρα χρειάζεστε μέχρι να φτάσετε στο μαιευτήριο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά, να μπείτε στο ντους ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τη μαμά σας ή μια φίλη που ξέρετε ότι θα σας χαλαρώσει.
Φάτε κάτι
Ένα μικρό σνακ στα πρώτα στάδια του τοκετού, όταν δηλαδή αρχίσουν οι πόνοι αλλά πριν πάτε στο μαιευτήριο, θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεργαστείτε σωστά με τη μαία και το γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους. Αποφύγετε τροφές που χρειάζονται πολύ χρόνο για να μεταβολιστούν, γιατί δεν θέλετε το στομάχι σας να είναι γεμάτο μετά από λίγες ώρες όταν θα πρέπει να αρχίσετε να σπρώχνετε. Επίσης, μην παραλείψετε να πιείτε νερό, καθώς οι μυϊκές συσπάσεις και η γρήγορη αναπνοή που συνοδεύουν την έναρξη του τοκετού προκαλεί πιο γρήγορη απώλεια υγρών από τον οργανισμό.
Σηκωθείτε από το κρεβάτι
Η όρθια θέση κάνει τη βαρύτητα να δουλεύει υπέρ σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς βοηθάει τον τράχηλο να διασταλεί υπό την πίεση του κεφαλιού του εμβρύου. Δοκιμάστε διάφορες στάσεις για να βρείτε ποια σας βολεύει καλύτερα. Κάποιες γυναίκες προτιμούν να στέκονται, ενώ άλλες να έχουν τα γόνατα λυγισμένα.
Μην ξεχνάτε να αναπνέετε
Οι τεχνικές αναπνοής που σας έμαθαν στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού σας βοηθούν να παραμείνετε συγκεντρωμένη και να χαλαρώνετε. Πάρτε αργές αναπνοές ανάμεσα στις συσπάσεις για να ηρεμείτε και μικρές κοφτές ανάσες κατά τη διάρκειά τους.
Κάντε ένα ντους
Το ζεστό νερό βοηθάει τους μυς σε όλο το σώμα να χαλαρώσουν από την ένταση που προκαλούν οι συσπάσεις. Κατευθύνετε τη ροή του προς τη βάση της πλάτης σας για να ανακουφιστείτε από τους πόνους. Εφόσον ο γιατρός σας το επιτρέπει, μπορείτε να μπείτε στο ντους σε οποιαδήποτε φάση του τοκετού.
Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Καλογήρου, μαιευτήρας-γυναικολόγος