Prenatal Yoga – Γιόγκα για τη μέλλουσα μαμά (Και το μωρό της)

Prenatal Yoga – Γιόγκα για τη μέλλουσα μαμά (Και το μωρό της)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη και ξεχωριστή περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Σε αυτή την εξαιρετικά τρυφερή στιγμή, η μέλλουσα μητέρα έχει να αντιμετωπίσει πολλές αλλαγές. Βλέπει το σώμα της να μεταμορφώνεται μέρα με την μέρα, για να φιλοξενήσει το μωράκι σε αυτό το πρώτο του «σπίτι». Ακόμη, οι ορμόνες της αλλάζουν σε όλη τη διάρκεια της κύησης και μαζί τους και η διάθεσή της, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς. Αλλά και το ίδιο το γεγονός της επικείμενης γέννας προκαλεί ποικίλα συναισθήματα: χαρά, φόβο, αγωνία, ακόμη και θλίψη για την –προ μητρότητας- ζωή, που θα εγκαταλείψει. Prenatal Yoga: Με ασφάλεια προς τον τοκετό Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη, η γυναίκα έχει στην διάθεση της εννέα ολόκληρους μήνες για να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για τη μεγάλη στιγμή. Σ αυτό το διάστημα καλείται να φροντίσει τον εαυτό της και κατ΄ επέκταση και το μωρό της. Η γιόγκα για εγκύους είναι μία εξαιρετική επιλογή άσκησης, καθώς είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για το πανέμορφο ταξίδι της γυναίκας στην μητρότητα. Βοηθάει στη σωματική ενδυνάμωση, στη συγκέντρωση του νου και στη σωστή αναπνοή μέσα από ειδικές τεχνικές (pranayama). Ακόμη, ενισχύει την έμφυτη σε κάθε γυναίκα γνώση της μητρότητας. Έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της προγεννητικής γιόγκα για την έγκυο και το έμβρυο. Μεταξύ άλλων:  
 • Βελτιώνει τον ύπνο.
 • Βοηθάει στη διαχείριση του στρες.
 • Αυξάνει τη δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή των μυών που χρησιμοποιούνται στον τοκετό.
 • Βελτιώνει την στάση του σώματος.
 • Μειώνει τον πόνο στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα, από τους οποίους υποφέρει συχνά η έγκυος.
 • Μειώνει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η δύσπνοια. 
 • Ενισχύει τη σύνδεση της μέλλουσας μητέρας με το κυοφορούμενο βρέφος.
 • Τα μαθήματα γιόγκα τονώνουν την αυτοπεποίθηση της εγκύου, στοιχείο απαραίτητο για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Άσκηση για σώμα και πνεύμα Ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα περιλαμβάνει: Αναπνοές : Οι τεχνικές αναπνοών (pranayama) βοηθούν στην πνευματική συγκέντρωση και οξυγονώνουν επαρκώς τη μητέρα και το έμβρυο. Ακόμη, η γυναίκα μαθαίνει να διαχειρίζεται την αναπνοή της, κάτι που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ήπιες διατάσεις: Οι διατάσεις διώχνουν την ένταση σε σημεία όπως ο αυχένας, η πλάτη, η μέση και τα πόδια και χαρίζουν ένα αίσθημα ευεξίας. Με τις διατάσεις στο σώμα της εγκύου δημιουργείται «νέος χώρος» για το μωρό που μεγαλώνει. Ενδυνάμωση και ορθοσωμία: Μέσα από τις θέσεις της γιόγκα, τις asanas, δυναμώνουμε μυϊκές ομάδες, ώστε το σώμα της εγκύου να έχει δύναμη και αντοχή σε όλη τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο όταν απαιτείται γερή και δυνατή πλάτη και πόδια. Ακόμη οι θέσεις αυτές βοηθούν τη σπονδυλική στήλη να στέκεται στο ύψος της και συνεπώς το σώμα να είναι ευθυτενές. Η σωματική αντοχή και δύναμη είναι απαραίτητες και για την περίοδο μετά τη γέννηση του μωρού, όταν τα χέρια θα πρέπει να μπορούν ακούραστα να σηκώνουν το βρέφος και η πλάτη να έχει τη σωστή στάση ώστε να μην πονάει από τον πολύωρο καθημερινά θηλασμό. Προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων στις asanas, χρησιμοποιούνται κατάλληλα βοηθήματα (props), όπως τα ειδικά για τη γιόγκα τουβλάκια, οι ιμάντες, κουβέρτες και καρέκλες. Χαλάρωση και οραματισμός: Στο τέλος κάθε μαθήματος προγεννητικής γιόγκα χαλαρώνουμε τους μύες σε ολόκληρο το σώμα, το νευρικό σύστημα και επιδιώκουμε πλήρη αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού της αναπνοής. Η έγκυος βρίσκεται σε πλήρη χαλάρωση και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να οραματιστεί το μωράκι της και να συνδεθεί μαζί του. (Και αυτό με τη μαμά του!). Οι οραματισμοί στους οποίους καθοδηγείται η έγκυος δίνουν στη μαμά και το μωρό της το αίσθημα της απόλυτης ευτυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το έμβρυο επηρεάζεται από το κάθε συναίσθημα που βιώνει η μανούλα. Κάνοντας γιόγκα βοηθάει τον οργανισμό να εκκρίνει την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Έτσι, η χαρά και η ανακούφιση που νιώθει σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος μεταφέρεται στο μωρό της. Επίσης, η χαλάρωση βοηθάει στην διαδικασία του τοκετού καθώς εκείνες τις δύσκολες στιγμές θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τους πόνους, το άγχος και τον φόβο και να είναι ήρεμη και συνεργάσιμη μέχρι τέλους. Προσοχή! Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες επιλέγουν να ξεκινήσουν μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, όταν αισθάνονται πιο ασφαλείς. Μεγάλο ρόλο στο σημείο αυτό παίζει η σχέση τους ή όχι με τη γυμναστική. Εκείνες που συνήθιζαν να γυμνάζονται συστηματικά και πριν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, με την προϋπόθεση πάντα μιας φυσιολογικής κύησης, την έγκριση του γιατρού που την παρακολουθεί και την επίβλεψη εκπαιδευμένου γυμναστή. Για μεγαλύτερη ασφάλεια:
 • Παρακολουθήστε μαθήματα από έναν εκπαιδευτή με ειδική κατάρτιση στην προγεννητική γιόγκα. Κάθε τρίμηνο της κύησης έχει διαφορετικές ανάγκες και δυσκολίες, γι’ αυτό εμπιστευτείτε μόνο έναν σωστά καταρτισμένο εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στις asanas.
 • Ελέγξτε αν ο χώρος αερίζεται καλά. Ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός είναι σημαντικό η έγκυος να μη νιώθει δυσφορία από τη ζέστη.
 • Πίνετε πολλά υγρά, ώστε να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.
Καλό μάθημα σ’ εσάς και το μωρό σας! Από την Τάνια Σαΐτη Yoga Instructor (500h YAI) Prenatal Yoga Instructor Yoga Nidra Teachers Training (BFS Academy)