Πρήξιμο στήθους & φύλο μωρού – Τι ισχύει

Πρήξιμο στήθους & φύλο μωρού – Τι ισχύει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η περίοδος της εγκυμοσύνης για κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Άλλες τη βιώνουν πολύ ευχάριστα και ακούραστα, άλλες ταλαιπωρούνται πολύ από ναυτίες και ζαλάδες, ενώ άλλες έχουν διαρκώς νεύρα και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Όλες μας, ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα να μάθουμε το φύλο του μωρού μας διακατεχόμαστε από μια έντονη αγωνία. Και κάπου εκεί αρχίζει ο περίγυρός μας να μαντεύει αν έχουμε αγόρι ή κορίτσι, να μας μαρτυρά τα σημάδια που αποκαλύπτουν το φύλο του μωρού μας και να κάνει την αγωνία μας να χτυπά «κόκκινο».

«Α, η κοιλιά σου είναι μυτερή. Περιμένεις κορίτσι», «άμα λιγουρεύεσαι αλμυρά και ξινά έχεις αγοράκι»… Πόσες φορές τα έχεις ακούσει όλα αυτά το τελευταίο διάστημα; Μάλλον πολλές! Μια νέα έρευνα, λοιπόν, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη παράγοντα, που μπορεί να αποκαλύψει το φύλο του μωρού σου και αυτός δεν είναι άλλος από το πρήξιμο του στήθους σου.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Biology έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν πολύ πρησμένο στήθος περιμένουν αγοράκι. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά 93 γυναίκες, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε τρία διαφορετικά στάδια, δηλαδή στη 12η, στην 22η, και στην 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών, που είχαν πολύ πρησμένο στήθος, κυοφορούσαν αγόρια. Έτσι, βγήκε το συμπέρασμα πως το έντονο πρήξιμο στο στήθος σημαίνει πως το μωρό θα είναι αγόρι. Είναι, όμως, αυτό αλήθεια; Ισχύει ή δεν πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας;

Η μαία, Βικτώρια Σιώτη, απαντά: «Δεν είναι κάτι ευρέως γνωστό, ούτε κάτι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε τέτοιες έρευνες. Ο καλύτερος τρόπος για να δούμε το φύλο του μωρού είναι ο υπέρηχος και κυρίως η αυχενική διαφάνεια, που γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το στήθος πρήζεται σε όλες τις εγκυμονούσες λόγω της αλλαγής των ορμονών. Είναι δύσκολο και παρακινδυνευμένο, λοιπόν, να πούμε για το φύλο απλά και μόνο παρατηρώντας τους μαστούς. Κάθε γυναίκα, άλλωστε, είναι διαφορετική και έχει διαφορετικές ορμόνες. Συνεπώς, δεν ενδείκνυται να βασιζόμαστε σε τέτοιες έρευνες για να δούμε το φύλο του μωρού. Ο υπέρηχος είναι το παν. Κι αν ο υπέρηχος -για διάφορους λόγους- δε δείξει καθαρά το φύλο, θα το δείξει η αυχενική διαφάνεια σε ένα ποσοστό 80%».

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές τη μαία, Βικτώρια Σιώτη.