Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη; Μάθε τα αίτια και πως να τα αντιμετωπίσεις

Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη; Μάθε τα αίτια και πως να τα αντιμετωπίσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, που δεν πρέπει να σε αγχώνει και που με ηρεμία και ψυχραιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς!

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε μέλλουσα μητέρα. Το σώμα αλλάζει, η διάθεση έχει διακυμάνσεις και μπορεί να κληθείς να αντιμετωπίσεις συμπτώματα, που ίσως να μην είχες βιώσει στο παρελθόν. Εκτός από τη ναυτία, που είναι ίσως το πιο σύνηθες σύμπτωμα, πολλές μέλλουσες μαμάδες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με το πρήξιμο στα πόδια. Πρησμένα πόδια, δάχτυλα, αστράγαλοι και γάμπες, γενικά κάθε είδους αντίστοιχο οίδημα, είναι πιθανό να σε αγχώσει και να σε ανησυχήσει. Δε χρειάζεται, όμως!

Γιατί στην ουσία το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγει περισσότερο αίμα και υγρά, για να βοηθήσει στην υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού, του πλακούντα και των αποθεμάτων λίπους, με αποτέλεσμα εσύ να πρήζεται κάπως περισσότερο. Αυτό είναι όλο!

Επιπλέον, το μωρό και η μήτρα ασκούν πίεση στο κυκλοφοριακό και λεμφικό σύστημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το οίδημα. Για να είσαι πλήρως ενημερωμένη, πάντως, για να είσαι προετοιμασμένη, οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αυτό το πρήξιμο κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Αν κι εσύ βιώνεις κάτι αντίστοιχο τώρα ή σκέφτεσαι ότι μπορεί να σου συμβεί τους επόμενους μήνες, μπορείς παρακάτω να μάθεις ποιοι είναι οι λόγοι που εντείνουν το πρήξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  1. Στέκεσαι πολλές ώρες όρθια
  2. Κάνεις παρατεταμένη δραστηριότητα
  3. Έχει ζέστη
  4. Καταναλώνεις αρκετό  αλάτι
  5. Έχεις χαμηλά επίπεδα καλίου
  6. Ο οργανισμός σου έχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης

Πώς θα μειώσεις το πρήξιμο:

Με εύκολους και απλούς τρόπους, που θα δεις παρακάτω, μπορείς να μειώσεις το πρήξιμο των ποδιών σου:

  1. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει. Καλό είναι να πίνεις αρκετά ποτήρια νερό μέσα στη μέρα.
  2. Θα σε βοηθήσει αρκετά να ξεκουράζεσαι όποτε το έχεις ανάγκη.
  3. Δοκίμασε ειδικές κάλτσες συμπίεσης. Ίσως σου φανούν χρήσιμες.Θα μπορούσες να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή χαμηλή σε περιεκτικότητα νατρίου και χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οιδήματος, που θα δεις παρακάτω, και θα χρειαστεί να μιλήσεις με τον γιατρό σου:

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που οδηγεί σε πρήξιμο των ποδιών. Αν, λοιπόν, κι εσύ παρατηρείς ότι ίσως είσαι αρκετά πρησμένη στα πόδια, στα χέρια, αλλά και στο πρόσωπο, δε χρειάζεται να σε πιάσει πανικός, απλά συμβουλέψου το γιατρό σου.

Θρόμβωση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνεται, γιατί το σώμα παράγει περισσότερο από το συστατικό του αίματος που είναι υπεύθυνο για την πήξη.

Δερματική λοίμωξη

Αν παράλληλα με το πρήξιμο εμφανίσεις πυρετό, πόνο ή φουσκάλες, μπορεί να έχεις δερματική λοίμωξη. Μίλησε στον γιατρό σου γι΄ αυτό για να σου δώσει την κατάλληλη αγωγή.