Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
8 Νοεμβρίου 2016
Μερικά χρήσιμα tips για να μυήσετε τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο στη μαγεία του κινηματογράφου!
Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ωστόσο, η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους μελλοντικούς σινεφίλ. Και μόνο η αίσθηση ότι βρίσκονται σε μια μεγάλη σκοτεινή αίθουσα, με δυνατό ήχο μπορεί να τα κάνει να τρομάξουν, ενώ η παραμονή για αρκετή ώρα σε ένα κάθισμα είναι πιθανό να τα κουράσει. Παρόλα αυτά, τα παιδιά ηλικίας 2 1/2 – 3 ετών μπορούν να κάνουν την πρώτη τους απόπειρα να δουν στο σινεμά μια ταινία πολύ μικρής διάρκειας, ενώ για να μπορέσουν να παραμείνουν σε μια «κανονική» ταινία είναι προτιμότερο να έχουν περάσει την ηλικία των τεσσάρων.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την πρώτη σας επίσκεψη στον κινηματογράφο, καλό είναι να προσέξετε τα εξής:
Επιλέξτε πολύ προσεχτικά την ταινία που θα δει (ιδανικά, δείτε τη πρώτα εσείς) για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει σκηνές που μπορεί να τρομάξουν το παιδί. Αν και οι λεγόμενες «παιδικές» ταινίες είναι φτιαγμένες ώστε να συναρπάζουν το ανήλικο κοινό, εσείς μπορεί να εντοπίσετε κάποια στοιχεία που ίσως λειτουργήσουν αρνητικά για το δικό σας (π.χ. πολλά παιδιά φοβούνται τους κλόουν, τα άγρια ζώα ή τα φαντάσματα οπότε ένα φιλμ με ανάλογο περιεχόμενο μπορεί να τα τρομάξει). Μην ξεχνάτε ότι κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τη μυθοπλασία και πιστεύουν πως αυτά που βλέπουν, ακόμα και στα κινούμενα σχέδια, συμβαίνουν στ' αλήθεια.
Φροντίστε να κάνετε την εμπειρία κάτι που αφορά όλη την οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, πάρτε το παιδί αγκαλιά, κάντε αστείες γκριμάτσες στα ξεκαρδιστικά σημεία και ανταλλάξτε (χαμηλόφωνα) σχόλια. Σε περίπτωση που το παιδί φοβηθεί ή στενοχωρηθεί από κάτι που συμβαίνει στην πλοκή, συζητήστε μαζί του και απαντήστε σε κάθε απορία του. Εξηγήστε του ότι δεν πειράζει να αισθανθεί θλίψη, θυμό ή φόβο κι ότι κατανοείτε τα συναισθήματά του.
Διαλέξτε θέσεις κοντά στο διάδρομο, καθώς είναι πιθανό το παιδί να θελήσει να σηκωθεί ή και να φύγει κατά τη διάρκεια της ταινίας. Με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον δεν θα έρθετε στη δύσκολη θέση να πρέπει να ενοχλήσετε τους υπόλοιπους θεατές προκειμένου να μπορέσετε να βγείτε έξω. Είναι πιθανό μετά από δέκα-δεκαπέντε λεπτά ξεκούρασης (και κίνησης) στο φουαγιέ να θελήσει να μπείτε ξανά για να δείτε την υπόλοιπη ταινία.
Προτιμήστε τουλάχιστον την πρώτη φορά να πάτε σε μια προβολή που θα έχει λίγο κόσμο -οπότε αποφύγετε τα πολυδιαφημισμένα blockbuster και κλείστε εισιτήρια για μια μεσημεριανή προβολή καθημερινής και όχι απόγευμα Κυριακής, όταν πηγαίνουν τα περισσότερα παιδιά. Λάβετε επίσης υπόψη το πρόγραμμα του παιδιού: δεν είναι καλή επιλογή να πάτε κάποια ώρα που συνήθως κοιμάται!
Πάρτε μαζί σας άφθονα σνακ. Θα λειτουργήσουν σαν αντιπερισπασμός για το παιδί στην περίπτωση που κουραστεί και αρχίσει να γκρινιάζει. Ιδανικά, πάρτε κάποια σνακ και νερό μαζί σας από το σπίτι ώστε να μη χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά της καντίνας, γιατί έτσι ο εκνευρισμός μπορεί να αρχίσει πριν καν μπείτε στην αίθουσα για να δείτε την ταινία.