logo-deltamoms

Σκυλάκι: Καθαρόαιμο ή ημίαιμο;

Σκυλάκι: Καθαρόαιμο ή ημίαιμο;

Με pedigree που πιστοποιούν την καθαρότητα της φυλής του ή με πληγές που μαρτυρούν τη δύσκολη κουταβίσια ζωή του το σκυλάκι που θα αποκτήσετε καθαρόαιμο ή ημίαιμο θα γίνει σύντροφος, συμπαίκτης και τελικά συνοδοιπόρος του παιδιού σας.

 

 

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι προγραμματισμένη και «ελεγχόμενη», όταν αφορά σε ένα σκυλάκι ράτσας, το οποίο φτάνει στο σπίτι κυριολεκτικά κατόπιν παραγγελίας. Στην περίπτωση, όμως, που ο τετράποδος επισκέπτης είναι ημίαιμος, εισβάλει αναπάντεχα και σχεδόν «εκβιαστικά» στην οικογένεια, που καλείται να αποφασίσει αν θα κρατήσει ή όχι το συνήθως συμπαθέστατο σκυλάκι. .

 

Σε κάθε περίπτωση εάν το σκυλί γίνει μέλος της οικογένειας, θα διδάξει στο παιδί την υπευθυνότητα και την αφοσίωση.

 

 

Ημίαιμο V/S καθαρόαιμο

 

Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά στο δίλημμα που μπαίνει: ημίαιμο ή καθαρόαιμο;

 

  • Ένα ημίαιμο σκυλάκι συχνά είναι και αδέσποτο. Σε αυτή την περίπτωση μάς υιοθετεί και δεν το υιοθετούμε. Κοινώς, μας επιλέγει ακολουθώντας μας στον δρόμο μετά από ένα χάδι ή μια φιλική ματιά. Κι αυτό κάνει τη σχέση ξεχωριστή, καθώς εμείς ή τα παιδιά μας νιώθουμε –και είμαστε- οι σωτήρες του.

 

  • Ένα καθαρόαιμο σκυλάκι γεννιέται σε ειδικά εκτροφεία, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν μεθόδους αναπαραγωγής, τους οποίους καταγγέλλουν από καιρού εις καιρόν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Η συνάντησή μας μαζί του είναι προσχεδιασμένη και λιγότερο φορτισμένη από τη γνωριμία μας με ένα ημίαιμο σκυλάκι.

 

  • Ένα ημίαιμο σκυλάκι είναι ένα σκυλάκι-έκπληξη. Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας του, αλλά ούτε και η σωματική του διάπλαση: αν θα είναι μεγαλόσωμο ή μεσαίου μεγέθους, αν θα γίνει υπάκουο ή ατίθασο, παιγνιδιάρικο ή νωθρό.

 

  • Ένα καθαρόαιμο σκυλάκι, που φέρει μάλιστα και πιστοποιητικά καθαρότητας της ράτσας, δεν κρύβει εκπλήξεις. Ο ιδιοκτήτης του ξέρει κάθε πλευρά του εαυτού του και κάθε πόντο του σώματός του. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πραγματικά μπορεί να επιλέξει τον σκύλο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της οικογένειας. Αν, για παράδειγμα μένει σε διαμέρισμα θα επιλέξει έναν μικρόσωμο και λιγότερο απαιτητικό για κίνηση σκύλο. Αντίθετα εάν το σπίτι έχει κήπο, έχει τη δυνατότητα να πάρει έναν μεγαλόσωμο σκύλο με χαρακτηριστικά φύλακα. Αυτή η δυνατότητα επιλογής ράτσας κατά τους φιλόζωους, δεν είναι συμβατή με τη ζωοφιλία. Όπως δεν επιλέγεις τα χαρακτηριστικά του παιδιού σου και το αποδέχεσαι και το αγαπάς όπως είναι, έτσι δεν επιλέγεις και το σκυλί σου.

 

  • Σε περιπτώσεις αλλεργίας στο τρίχωμα του σκύλου η μόνη λύση είναι η απόκτηση ενός σκύλου από συγκεκριμένες φυλές. Για παράδειγμα, τα westie, τα κανίς και τα μαλτέζικα δεν μαδάνε και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

  • Τα ημίαιμα είναι πιο υγιή σκυλιά γιατί η σύλληψή τους ήταν αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Ένα καθαρόαιμο σκυλί είναι ένα προϊόν προμελετημένου ζευγαρώματος που μοιάζει αιμομικτικό,  με την έννοια ότι, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ένα είδος με κοινά χαρακτηριστικά, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης κληρονομικών νοσημάτων. Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που  προσβάλουν τα λυκόσκυλα, ή τα σκυλιά Δαλματίας κλπ.

 

  • Τα ημίαιμα πρέπει οπωσδήποτε να στειρωθούν μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν οικογένειες πρόθυμες να υιοθετήσουν τους απογόνους τους. Αντίθετα, τα καθαρόαιμα σκυλιά όχι μόνο υιοθετούνται αλλά δίνονται και επ’ αμοιβή.

 

 

Και κάπου εδώ το crash-test τελειώνει με ένα συμπέρασμα: Tο σκυλάκι που μπήκε στη ζωή σας θα διδάξει τα παιδιά σας την αφοσίωση, της ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Και σε αυτό δεν θα παίξει ρόλο αν είναι ημίαιμο ή καθαρόαιμο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ