Σκυλάκι: Καθαρόαιμο ή ημίαιμο;

Σκυλάκι: Καθαρόαιμο ή ημίαιμο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Με pedigree που πιστοποιούν την καθαρότητα της φυλής του ή με πληγές που μαρτυρούν τη δύσκολη κουταβίσια ζωή του το σκυλάκι που θα αποκτήσετε καθαρόαιμο ή ημίαιμο θα γίνει σύντροφος, συμπαίκτης και τελικά συνοδοιπόρος του παιδιού σας.

 

 

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι προγραμματισμένη και «ελεγχόμενη», όταν αφορά σε ένα σκυλάκι ράτσας, το οποίο φτάνει στο σπίτι κυριολεκτικά κατόπιν παραγγελίας. Στην περίπτωση, όμως, που ο τετράποδος επισκέπτης είναι ημίαιμος, εισβάλει αναπάντεχα και σχεδόν «εκβιαστικά» στην οικογένεια, που καλείται να αποφασίσει αν θα κρατήσει ή όχι το συνήθως συμπαθέστατο σκυλάκι. .

 

Σε κάθε περίπτωση εάν το σκυλί γίνει μέλος της οικογένειας, θα διδάξει στο παιδί την υπευθυνότητα και την αφοσίωση.

 

 

Ημίαιμο V/S καθαρόαιμο

 

Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά στο δίλημμα που μπαίνει: ημίαιμο ή καθαρόαιμο;

 

  • Ένα ημίαιμο σκυλάκι συχνά είναι και αδέσποτο. Σε αυτή την περίπτωση μάς υιοθετεί και δεν το υιοθετούμε. Κοινώς, μας επιλέγει ακολουθώντας μας στον δρόμο μετά από ένα χάδι ή μια φιλική ματιά. Κι αυτό κάνει τη σχέση ξεχωριστή, καθώς εμείς ή τα παιδιά μας νιώθουμε –και είμαστε- οι σωτήρες του.

 

  • Ένα καθαρόαιμο σκυλάκι γεννιέται σε ειδικά εκτροφεία, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν μεθόδους αναπαραγωγής, τους οποίους καταγγέλλουν από καιρού εις καιρόν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Η συνάντησή μας μαζί του είναι προσχεδιασμένη και λιγότερο φορτισμένη από τη γνωριμία μας με ένα ημίαιμο σκυλάκι.

 

  • Ένα ημίαιμο σκυλάκι είναι ένα σκυλάκι-έκπληξη. Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας του, αλλά ούτε και η σωματική του διάπλαση: αν θα είναι μεγαλόσωμο ή μεσαίου μεγέθους, αν θα γίνει υπάκουο ή ατίθασο, παιγνιδιάρικο ή νωθρό.

 

  • Ένα καθαρόαιμο σκυλάκι, που φέρει μάλιστα και πιστοποιητικά καθαρότητας της ράτσας, δεν κρύβει εκπλήξεις. Ο ιδιοκτήτης του ξέρει κάθε πλευρά του εαυτού του και κάθε πόντο του σώματός του. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πραγματικά μπορεί να επιλέξει τον σκύλο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της οικογένειας. Αν, για παράδειγμα μένει σε διαμέρισμα θα επιλέξει έναν μικρόσωμο και λιγότερο απαιτητικό για κίνηση σκύλο. Αντίθετα εάν το σπίτι έχει κήπο, έχει τη δυνατότητα να πάρει έναν μεγαλόσωμο σκύλο με χαρακτηριστικά φύλακα. Αυτή η δυνατότητα επιλογής ράτσας κατά τους φιλόζωους, δεν είναι συμβατή με τη ζωοφιλία. Όπως δεν επιλέγεις τα χαρακτηριστικά του παιδιού σου και το αποδέχεσαι και το αγαπάς όπως είναι, έτσι δεν επιλέγεις και το σκυλί σου.

 

  • Σε περιπτώσεις αλλεργίας στο τρίχωμα του σκύλου η μόνη λύση είναι η απόκτηση ενός σκύλου από συγκεκριμένες φυλές. Για παράδειγμα, τα westie, τα κανίς και τα μαλτέζικα δεν μαδάνε και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

  • Τα ημίαιμα είναι πιο υγιή σκυλιά γιατί η σύλληψή τους ήταν αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Ένα καθαρόαιμο σκυλί είναι ένα προϊόν προμελετημένου ζευγαρώματος που μοιάζει αιμομικτικό,  με την έννοια ότι, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ένα είδος με κοινά χαρακτηριστικά, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης κληρονομικών νοσημάτων. Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που  προσβάλουν τα λυκόσκυλα, ή τα σκυλιά Δαλματίας κλπ.

 

  • Τα ημίαιμα πρέπει οπωσδήποτε να στειρωθούν μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν οικογένειες πρόθυμες να υιοθετήσουν τους απογόνους τους. Αντίθετα, τα καθαρόαιμα σκυλιά όχι μόνο υιοθετούνται αλλά δίνονται και επ’ αμοιβή.

 

 

Και κάπου εδώ το crash-test τελειώνει με ένα συμπέρασμα: Tο σκυλάκι που μπήκε στη ζωή σας θα διδάξει τα παιδιά σας την αφοσίωση, της ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Και σε αυτό δεν θα παίξει ρόλο αν είναι ημίαιμο ή καθαρόαιμο.