Social media και παιδιά

Social media και παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Μπορεί εσείς να ξέρετε ελάχιστα για το Facebook και το Twitter όμως, τα παιδιά σας ξέρουν σίγουρα πολλά.
Μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τα παιδιά επικοινωνούν, ενημερώνονται, διασκεδάζουν, δημιουργούν δεσμούς. Τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής. Κίνδυνοι όμως, υπάρχουν όπως και πολλές απορίες για τους γονείς.  


Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας Focus Bari, τα παιδιά ηλικίας 7-9 ετών έχουν σε ποσοστό 82-84% υπολογιστή, το 63% «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο ενώ το 5% έχουν κινητό.
Στις ηλικίες 10-12 ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν 9 στα 10 παιδιά, το 32% έχουν κινητό, ενώ το 83% των αγοριών και το 76% των κοριτσιών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.


Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet.gr) καλεί τους γονείς να μην απαγορεύουν στα παιδιά την πρόσβαση στα social media επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση «συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα». Καλώς ή κακώς οι γονείς καλούνται να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο των social media για να μπορέσουν να καθοδηγήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Προτρέπει μάλιστα τους γονείς να ζητήσουν από τα παιδιά τους να τους δείξουν πώς λειτουργούν οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες και να χρησιμοποιήσουν το υλικό που παρέχεται στο esafetykit.net για να τις κατανοήσουν σε βάθος. Σημειώνεται ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται πάντα σε «δημόσιο» χώρο του σπιτιού, όπως στο καθιστικό ή στην κουζίνα.


Οι εστίες κινδύνου εντοπίζονται στους εξής τομείς.

 

 • Προσωπικά δεδομένα: Μέσω των social media μπορούν να δημιουργηθούν τεράστιες βάσεις προσωπικών δεδομένων και προτιμήσεων από τις πληροφορίες που δημοσιεύουμε στο προφίλ μας αλλά και από τη δραστηριότητά μας στην ιστοσελίδα. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους. Το Saferinternet καλεί τους γονείς να διαβάζουν την πολιτική απορρήτου της κάθε ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Να ρωτούν τα παιδιά  γιατί οι ιστοσελίδες αυτές είναι δωρεάν και να τους εξηγούν ότι τα έσοδά τους προέρχονται από την πώληση προσωπικών δεδομένων σε άλλες εταιρείες. Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι οι προσφερόμενες εφαρμογές (παιχνίδια, κουίζ κ.λπ) ανήκουν σε τρίτες εταιρίες που δεν υπόκεινται στην ίδια πολιτική απορρήτου. Τέλος να τονίσουν στα παιδιά ότι οι πληροφορίες που αναρτούν είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύουν στοιχεία και φωτογραφίες που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση.
   
 • Παρενόχληση - Κλοπή Ταυτότητας: Όπως και στα chat rooms, έτσι και μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κανείς να επιχειρήσει να παρενοχλήσει ένα άλλο άτομο. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή ο εξευτελισμός και η περιθωριοποίηση του θύματος είναι πιο έντονα γιατί η παρενόχληση γίνεται δημόσια ενώπιον του δικτύου των φίλων του θύματος και όχι μόνο. Παράλληλα έχουν προκύψει και νέες πρακτικές, όπως η κλοπή ταυτότητας καθώς δημιουργούνται ψεύτικα προφίλ με σκοπό την προσβολή και τον εξευτελισμό άλλων ατόμων. Τονίστε στο παιδί σας ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι αυστηρά απόρρητος. Ενημερώστε το  για την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών (συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report») αλλά και για την ύπαρξη της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο τηλέφωνο 800 11 800 15.
   
 • Φωτογραφίες: Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, οι περισσότεροι κίνδυνοι στο θέμα των φωτογραφιών σχετίζονται με την αποκάλυψη στοιχείων που διευκολύνουν τον εντοπισμό τους στο φυσικό κόσμο.  Συμβουλεύστε τα παιδιά να μην ανεβάζουν στο προφίλ τους φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι τους, το σχολείο τους ή μέρη που συχνάζουν.
   
 • Spam - fishing - ιοί:  Υπάρχουν μηχανισμοί που αποστέλλουν μαζικά στους χρήστες αίτημα για να τους εντάξουν στους «φίλους» τους, ώστε να έχουν δικαίωμα ανάρτησης σχολίων στο προφίλ τους. Τα σχόλια αυτά συχνά έχουν διαφημιστικό περιεχόμενο ή αποτελούν συνδέσμους προς ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Δείξτε στο παιδί πώς να περιορίσει την πρόσβαση τρίτων στο προφίλ του από τις ρυθμίσεις απορρήτου.
   
 • Αποπλάνηση ανηλίκων: Η ανωνυμία που προσφέρεται στους χρήστες μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των παιδιών. Επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι ανήλικοι δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ και προσπαθούν να προσεγγίσουν υποψήφια θύματα. Εξηγείστε στο παιδί τη διαφορά ανάμεσα σε εικονικούς και πραγματικούς φίλους. Μάθετέ το να αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριμίες με αρκετή επιφυλακτικότητα. Συμβουλεύστε το να μην προσθέτει στη λίστα των φίλων του άτομα που δεν γνωρίζει στο φυσικό κόσμο. Ενημερώστε τo ότι δεν πρέπει να ντραπεί να αρνηθεί μια πρόσκληση φιλίας από κάποιο άτομο, καθώς στις περισσότερες ιστοσελίδες  το άτομο αυτό δεν ενημερώνεται για την απόρριψη της πρόσκλησής του. Φροντίζετε να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών σας ώστε, όταν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, να μπορέσετε να τα συμβουλεύσετε αποτελεσματικά και να δράσετε άμεσα.

 

 

Πηγή: saferinternet.gr