Οικογενειακό Τραπέζι: Πώς ωφελεί τα παιδιά;

Οικογενειακό Τραπέζι: Πώς ωφελεί τα παιδιά;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σύγχρονες έρευνες και μελέτες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή συνήθεια του οικογενειακού τραπεζιού με όλη την οικογένεια προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη, κυρίως για τα παιδιά. Από την ομαλή κοινωνικοποίηση μέχρι και την καλύτερη επίδοση στο σχολείο, το οικογενειακό τραπέζι φαίνεται πως έχει να προσφέρει πολλά, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί.

Τι θα προσφέρει το οικογενειακό τραπέζι στα παιδιά;

Σύμφωνα με μελέτες, ένα από τα βασικότερα οφέλη για το παιδί, είναι το αίσθημα ασφάλειας που θα αναπτύξει μέσα από αυτή τη συνήθεια. Το να τρώνε όλα τα μέλη της οικογένειας γύρω από το ίδιο τραπέζι, δίνει την αίσθηση μιας δεμένης οικογένειας, που κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει. Ακόμη, είναι μια ιδανική ευκαιρία για να έρχονται όλοι μαζί πιο κοντά, να επικοινωνούν, να μοιράζονται τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους. Δεν είναι όμως τα μόνα οφέλη που κερδίζουν τα παιδιά από αυτή την παραδοσιακή συνήθεια. Τα οικογενειακά γεύματα σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ειδικότερα, έχει φανεί πως τα παιδιά που καταναλώνουν πιο συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν ένα πιο υγιεινό και πλούσιο διατροφολόγιο, με υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών και περιορισμένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων. επικοινωνία στο οικογενειακό τραπέζι

Η επικοινωνία: Το μεγαλύτερο όφελος από το οικογενειακό τραπέζι

Γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, το παιδί νιώθει ασφάλεια και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να είναι πιο επικοινωνιακό και ανοιχτό μαζί σας. Όταν βρίσκεται στο σχολείο ή με τους φίλους του, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία αν το παιδί δε νιώθει άνετα, δε θα επικοινωνήσει και θα κρατήσει μέσα του. Το να σας μιλά ανοιχτά για οτιδήποτε το προβληματίζει πρέπει να είναι από τους βασικούς στόχους σας και το οικογενειακό τραπέζι θα βοηθήσει στο να θεμελιωθεί αυτός ο πολύτιμος δίαυλος επικοινωνίας. Παράλληλα, βλέποντας τους γονείς του να απολαμβάνουν και να συζητούν αρμονικά κατά τη διάρκεια αυτών των οικογενειακών στιγμών, το παιδί θα μάθει να ακούει την γνώμη τους, να κάνει διάλογο, αλλά και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που έχουν στην καθημερινότητά τους τη συνήθεια του οικογενειακού τραπεζιού, σημειώνουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard, οι έφηβοι που τρώνε τουλάχιστον 5 γεύματα την εβδομάδα στο οικογενειακό τραπέζι (χωρίς την παρουσία τηλεόρασης ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών) έχουν πιο ομαλή κοινωνική προσαρμογή και εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να καθιερώσετε το οικογενειακό τραπέζι

οικογενεια-μαγειρευει-μαζι Μια υπέροχη ιδέα για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο το οικογενειακό τραπέζι είναι να μαγειρέψετε μαζί και μετά να απολαύσετε τις νόστιμες δημιουργίες σας. Έτσι, μαγειρεύοντας όλοι μαζί, θα μεταδώσετε στο παιδί την έννοια της ομαδικότητας και φυσικά, θα έχετε βρει μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που θα σας δέσει ακόμα περισσότερο σαν οικογένεια. Επιπλέον, εξαιρετική ευκαιρία είναι να καλέσετε συγγενείς αλλά και φίλους του παιδιού σας σε ένα τραπέζι. Για παράδειγμα το Κυριακάτικο τραπέζι μπορεί να γίνει η ιδανική περίσταση για να φάτε μαζί με παππούδες, γιαγιάδες ή θείους. Έτσι, θα δεθείτε όλοι μαζί περισσότερο σαν ομάδα και το παιδί θα νιώσει ότι ανήκει σε μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια. Παράλληλα, μια εξίσου τέλεια ιδέα είναι να καλέσετε για φαγητό τους κοντινούς φίλους του παιδιού σας ή ακόμη και τους γονείς τους, ώστε να διευρύνετε ακόμη περισσότερο την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας.