Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
18 Αυγούστου 2020
Απλά μυστικά απολύμανσης του σπιτιού, για να είναι πάντα προστατευμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού έβαλε όλο τον κόσμο -και ακόμη περισσότερο τις μαμάδες- σε μια διαδικασία εντατικής καθαριότητας και απολύμανσης του σπιτιού, σε μια προσπάθεια να είναι υγιής, ασφαλής και προστατευμένη όλη η οικογένεια. Ανεξαρτήτως, όμως, κορωνοϊού, είναι σημαντικό σε κάθε σπίτι να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες καθαριότητας, για να υπάρχει ασφάλεια και να μένει όλη η οικογένεια μακριά από οποιοδήποτε είδος μικροβίου, βακτηρίου ή ιού.
Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς τρόπους και συμβουλές καθαριότητας, τις οποίες αν καταφέρνει ν’ ακολουθεί σε καθημερινή ή σε εβδομαδιαία βάση όλη η οικογένεια, θα έχετε ένα πεντακάθαρο και ασφαλές σπίτι.
Σε καθημερινή βάση
Στην κουζίνα
- Καλό είναι να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις τους πάγκους, το νεροχύτη, τα ντουλάπια και τα πόμολα τους, όπως επίσης και τους πάγκους κοπής.
- Μπορείς να χρησιμοποιείς πετσέτες κουζίνας τις οποίες θα έχεις πλύνει προηγουμένως με καυτό νερό. Φρόντισε επίσης να αλλάζεις καθημερινά τα πετσετάκια της κουζίνας σου.
- Προσπάθησε να καθαρίζεις αμέσως τυχόν λεκέδες από φαγητά ή πιτσιλιές, για να μην υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί στο σημείο εκείνο βρωμιά ή βακτήρια.
- Καλό είναι να αδειάζεις τα καλάθια απορριμμάτων και να πετάς τα σκουπίδια σε καθημερινή βάση. Μετά από κάθε αφαίρεση σακούλας προσπάθησε να ψεκάζεις τον κάδο απορριμμάτων με αντιβακτηριδιακό σπρέι, ώστε να απομακρύνεις κάθε πιθανότητα εμφάνισης μικροβίων.
Στο μπάνιο
- Καλό είναι να καθαρίζεις τις βρύσες και τα πόμολα σε καθημερινή βάση.
- Μπορείς να αδειάζεις τα καλάθια απορριμμάτων και να τα απολυμαίνεις πριν ξαναβάλεις νέα σακούλα.
- Φρόντισε να καθαρίζεις δύο φορές την ημέρα τη λεκάνη της τουαλέτας με απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι. Δώσε και στα παιδιά σου τη δυνατότητα να καθαρίζουν το κάθισμα της τουαλέτας όταν την χρησιμοποιούν, μ’ ένα απλό μωρομάντηλο.
- Καλό είναι να μη χρησιμοποιείς την πετσέτα μπάνιου περισσότερο από μία φορά, για να αποτρέψεις την εμφάνιση βακτηρίων και ιών.
Σε εβδομαδιαία βάση
Στην κουζίνα
- Φρόντισε να καθαρίζεις εσωτερικά τον φούρνο της κουζίνας και τα κουμπιά των ματιών.
- Προσπάθησε μια φορά την εβδομάδα να απολυμαίνεις και τον νεροχύτη της κουζίνας.
Στο μπάνιο
- Μπορείς να πλένεις τις θήκες μέσα στις οποίες βάζεις οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.
- Καλό είναι να πλένεις την μπανιέρα, όπως επίσης και την κουρτίνα του ντους. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μικρόβια μπορεί να κρύβει…
Στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού
- Καλό είναι να πλένεις τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό. Μέχρι να μετακινήσεις σεντόνια και κουβέρτες για να τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο, φρόντισε να μην τα κουνάς και τα τινάζεις πολύ, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση σκόνης και μικροβίων μέσα στο σπίτι.
- Φρόντισε να κάνεις ένα καλό σφουγγάρισμα στο πάτωμα και να καθαρίζεις τα χαλάκια σε εβδομαδιαία βάση.
- Προσπάθησε να μην ξεχνάς να απολυμαίνεις τον υπολογιστή και το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, τους διακόπτες φωτός, τα κινητά τηλέφωνα και τα τηλεχειριστήρια. Κι αυτά είναι μικρές εστίες μικροβίων.