Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα οφέλη τους

Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα οφέλη τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Κατερίνας και Κάλης Κιγιτζή

 

Αν και παλιά πίστευα ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οικογένειας, με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν παίζουν, δεν αγοράζουν (για τους ίδιους ή για δώρο) και ποτέ -μα ποτέ- δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίξουν επιτραπέζια με τους φίλους τους. Μπορεί να ακούγομαι υπερβολική, αλλά οι αναμνήσεις μου από τα παιδικά μου χρόνια μου φέρνουν εικόνες να παίζουμε κάποιο επιτραπέζιο και να μοιράζομαι μαζί τους όμορφες στιγμές ανεμελιάς, γέλιου και συνεργασίας. Σίγουρη λοιπόν για την αξία των επιτραπέζιων παιχνιδιών -εκ πείρας- φρόντισα να αγοράσω επιτραπέζια παιχνίδια για  την κόρη μου, κατάλληλα κάθε φορά για την ηλικία της. Πάμε να δούμε μαζί μερικά από τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών; 

 

 

1. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι διασκεδαστικά. Στα καταστήματα υπάρχει ποικιλία με υπέροχα γραφικά, όμορφα αξεσουάρ και πολλά διαφορετικά  θέματα.  Χτύπα το κουμπάκι, φόρεσε το στέμμα, πρόλαβε τον συμπαίκτη σου, κέρδισε χρήματα, πρόσεχε μην μπεις φυλακή... Όλα τα εξιτάρουν και τα κάνουν να γελούν πολλές φορές με την καρδιά τους. 

 

2. Τα επιτραπέζια είναι εκπαιδευτικά.  Εκτός από τα ψυχαγωγικά παιχνίδια υπάρχουν και αυτά που προσφέρουν γνώση, όπως: πώς να σχηματίσεις μια λέξη, πώς να στήσεις έναν πύργο, πώς να μετρήσεις χρήματα ή να διαβάσεις την κάρτα. Και το υπέροχο με τα επιτραπέζια είναι ότι η ένδειξη με τον ηλικιακό δείκτη σας βοηθάει να επιλέξετε το κατάλληλο παιχνίδι για την κατάλληλη ηλικία και έτσι να προσφέρετε στο παιδί σας την πρόκληση που χρειάζεται σε κάθε φάση της ζωής του.

 

 

3. Οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να δεθούν μεταξύ τους. Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να έχει τύψεις που βλέπετε όλοι μαζί τηλεόραση αντί να κάνετε κάτι πιο διασκεδαστικό ή αποδοτικό; Το επιτραπέζιο είναι η λύση που μπορεί να σας βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Βάλτε και τον μπαμπά στο κόλπο και καθιερώστε μια μέρα οικογενειακού παιχνιδιού ή μια μέρα "κλειστής τηλεόρασης". Υπάρχουν πάρα πολλά οικογενειακά παιχνίδια και σίγουρα η εναλλαγή θα είναι πιο ενδιαφέρουσα από το να παίζετε κάθε φορά το ίδιο. 
 

4. Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια των κανόνων και καλούς τρόπους σε ένα παιχνίδι. Και ενώ στην καθημερινότητα είναι πιο δύσκολο το "δεν πρέπει αυτό" και "δεν πρέπει εκείνο", τα επιτραπέζια έχουν ένα μαγικό τρόπο να κάνουν τα παιδιά να πειθαρχούν και αυτός λέγεται "Κανόνες Παιχνιδιού"! Πρέπει να μάθουν να περιμένουν τη σειρά τους, να μην παίζουν στη θέση των άλλων, να μην σηκώνουν την κάρτα του άλλου ή να διαβάζουν αντί για αυτόν. Η υπομονή είναι σημαντική σε ένα παιχνίδι, ειδικά όταν συμμετέχουν μικρά παιδιά. Και φυσικά μαθαίνουμε με τον καιρό ότι δεν θυμώνουμε όταν χάνουμε! Σιγά και σταθερά θα δείτε (χωρίς καυγάδες φυσικά!) ότι τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την έννοια του “χάνω”… αρκεί να το χειριστείτε έξυπνα και όμορφα. 

 

 

5. Τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει "δεν κλέβω" και φυσικά "είμαι δίκαιος". Το πόσο δεν μου αρέσει να με κλέβουν σε ένα παιχνίδι δεν λέγεται. Και όχι δεν εννοώ να κάνω και λίγο τα στραβά μάτια σε ένα μικρό παιδάκι που ακόμα μαθαίνει ένα δύσκολο παιχνίδι αλλά τη συνειδητοποιημένη απάτη. Καλύτερα να μην παίξω! Τα παιδιά με τον καιρό πρέπει να μάθουν ότι μια νίκη "κλεμμένη" δεν έχει αξία. Και φυσικά δεν λέω να τους τιμωρήσετε αν κλέψουν αλλά ίσως την επόμενη φορά να το ξανασκεφτούν διπλά αν για παράδειγμα αρνηθείτε να παίξετε μαζί τους. Η δικαιοσύνη άλλωστε είναι μια αρετή που πρέπει να γίνει κτήμα τους και γιατί όχι να ξεκινήσετε την εκμάθησή της μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια.

 

6. Τα παιδιά μαθαίνουν να σχεδιάζουν, να σκέφτονται πριν κουνήσουν το πιόνι τους, να κινούνται στρατηγικά και να προβλέπουν την κίνηση του συμπαίκτη τους. Ικανότητες πολύ σημαντικές για τη ζωή τους. Με μία λέξη μπορείς να πεις ότι συνθέτουν την κριτική τους σκέψη. Όσο μεγαλώνουν, τα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορείτε να τους πάρετε γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και απαιτούν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη ζωή τους. Ειδικά αν τους αρέσουν τα παιχνίδια στρατηγικής, μην μείνετε στις κλασικές εταιρείες παιχνιδιών. Υπάρχουν αρκετές που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους επιτραπέζια. Ίσως ένα τέτοιο παιχνίδι καταφέρει να τραβήξει τα μεγαλύτερα παιδιά ακόμη κι από την οθόνη του υπολογιστή!

 

Τι λέτε; Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών θα περάσετε και από το διάδρομο των επιτραπέζιων; Είμαι σίγουρη! Ακόμα και ένα απλό στα μάτια μας επιτραπέζιο είναι σίγουρα καλύτερο από την εκατοστή κούκλα ή το χιλιοστό αυτοκινητάκι. Καλή σας διασκέδαση!

 

Κάλη.