Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

 

 

 

 

 

Υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος αλλά... μπορεί πάλι και όχι; Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε τα περισσότερα από αυτά τότε ίσως είναι σκόπιμο να κλείσετε ένα ραντεβού στο γιατρό σας ή έστω να πάτε μέχρι το φαρμακείο για να πάρετε ένα τεστ!

 

 

 

 

 

Λαχάνιασμα

Μήπως ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχατε κανένα θέμα με τη φυσική σας κατάσταση, τώρα χρειάζεται να κάνετε δύο στάσεις προκειμένου να καταφέρετε να ανεβείτε έναν όροφο με τα πόδια; Η «κομμένη» ανάσα και το εύκολο λαχάνιασμα μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης, καθώς ίσως οφείλεται  στις αυξημένες ανάγκες για οξυγόνο του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Πρόκειται για κάτι που θα συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τη μήτρα να ασκεί πίεση στους πνεύμονες και το διάφραγμα.

 

Πρήξιμο στο στήθος

Κάθε πρωί νιώθετε ότι υποβάλετε σε βασανιστήριο τον εαυτό σας προσπαθώντας απλώς να φορέσετε το σουτιέν σας; Το στήθος σας έχει μεγαλώσει ξαφνικά και τα εφαρμοστά μπλουζάκια σας δείχνουν σαν να μπήκαν στο πλύσιμο; Όχι, δεν είναι η ιδέα σας. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το στήθος γίνεται «βαρύ» και ευαίσθητο -μάλιστα για πολλές γυναίκες αυτό είναι το πρώτο σημάδι που τις κάνει να υποπτευτούν την εγκυμοσύνη. Σίγουρα, θα χρειαστείτε ένα καλό σουτιέν που να υποστηρίζει το στήθος και να σας κάνει να νιώθετε άνετα.

 

Αίσθημα κόπωσης

Σας παίρνει ο ύπνος στη μέση της ταινίας ή πηγαίνετε στο κρεβάτι πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα σας κάθε βράδυ; Εάν ο οργανισμός σας δουλεύει σκληρά για να δημιουργήσει μια καινούρια ζωή είναι φυσιολογικό να νιώθετε ξαφνικά απίστευτη υπνηλία και κόπωση. Εάν είστε όντως έγκυος, θα αρχίσετε να ανακτάτε ξανά τη χαμένη ενέργεια όταν μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο.

 

Ναυτία

Από τις πιο σημαντικές ενδείξεις της εγκυμοσύνης, συνήθως ξεκινάει από την 6η εβδομάδα, αλλά πολλές γυναίκες τη νιώθουν αρκετά νωρίτερα. Αν και τη λένε «πρωινή ναυτία», στην πραγματικότητα μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και συνήθως υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο.

 

Συχνοουρία

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα είναι ιδιαίτερα συχνές το τελευταίο διάστημα (και έχετε φυσικά κι άλλους λόγους να πιστεύετε ότι ίσως είστε έγκυος) είναι πιθανό να οφείλεται σε εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι ότι για τις ανάγκες της κύησης, ο οργανισμός παράγει έξτρα υγρά, κάτι που κάνει την ουροδόχο κύστη να... δουλεύει υπερωρίες!

 

Πόνος στη μέση

Ένας ενοχλητικός πόνος στη μέση που μοιάζει με το αίσθημα που έχει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι από τα πολύ συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Οφείλεται στη χαλάρωση των αρθρώσεων που συνοδεύει την κύηση και για πολλές γυναίκες είναι κάτι που θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό για να υποχωρήσει.

 

Φούσκωμα

Μπορεί να είστε σίγουρη ότι χωρούσατε στο εφαρμοστό τζιν σας μόλις πριν από μερικές μέρες, όμως είναι αδύνατο πλέον να το κουμπώσετε. Η προγεστερόνη που εκκρίνεται ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης προκαλεί όχι μόνο φούσκωμα αλλά και δυσκοιλιότητα, η οποία επιτείνει το αίσθημα.

 

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος

Εάν συνηθίζατε να μετράτε τη θερμοκρασία σας το διάστημα που προσπαθούσατε να συλλάβετε προκειμένου να εντοπίσετε τις ημέρες της ωορρηξίας, στην περίπτωση εγκυμοσύνης θα διαπιστώσετε ότι αντί να αρχίσει να πέφτει δύο εβδομάδες μετά -όπως συμβαίνει συνήθως- θα διατηρείται σε σχετικά πιο υψηλά επίπεδα.

 

Ζαλάδα

Σε πόσες ταινίες δεν έχουμε δει τη πρωταγωνίστρια να νιώθει μια ξαφνική ζάλη και να ανακαλύπτει με αυτό τον τρόπο ότι είναι έγκυος; Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην αληθινή ζωή, γιατί η εγκυμοσύνη στα αρχικά στάδια μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή της αρτηριακής πίεσης που με τη σειρά τους προκαλούν επεισόδια ζάλης. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε καλά και πίνετε άφθονο νερό για να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας.