Ταξιδεύοντας με παιδιά – Συμβουλές για άνετο ταξίδι (χωρίς γκρίνιες)

Ταξιδεύοντας με παιδιά –  Συμβουλές για άνετο ταξίδι (χωρίς γκρίνιες)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι διακοπές είναι κάτι που περιμέναμε με ανυπομονησία όλο το χρόνο! Ίσως επειδή δεν είχαμε ακόμα σκεφτεί ότι τόσες ώρες στο αυτοκίνητο, το καράβι ή το αεροπλάνο, το παιδί μας θα κουραστεί, θα εκνευριστεί και θα αρχίσει να γκρινιάζει ή να κλαίει, προκαλώντας άγχος σε εμάς και εκνευρισμό στους συνταξιδιώτες μας. Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον παράγοντα «γκρίνια» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; Να μερικές αποτελεσματικές ιδέες:

 

Αποφύγετε τις ώρες αιχμής

 

Είτε ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας είτε με λεωφορείο, πλοίο ή αεροπλάνο, καλό θα ήταν να επιλέξετε να κάνετε το ταξίδι σας κάποια ώρα και μέρα που δεν θεωρείται «αιχμής». Για παράδειγμα, τα απογεύματα της Παρασκευής τόσο οι εθνικές οδοί όσο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μεγαλύτερο συνωστισμό σε σχέση με ένα πρωινό Τετάρτης. Επιλέγοντας δρομολόγια χωρίς πολύ κόσμο θα αποφύγετε τον εκνευρισμό που προκαλούν τα μποτιλιαρίσματα και οι ουρές και θα έχετε στη διάθεσή σας περισσότερο χρόνο και χώρο.

 

Ακολουθήστε το πρόγραμμα του παιδιού

 

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, προσπαθήστε να οργανώσετε το ταξίδι σας έτσι ώστε να μην διαταράσσεται πολύ το πρόγραμμα του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να ταξιδεύετε τις ώρες του ύπνου του και να προβλέψετε στάσεις τις ώρες που συνήθως κάνει τα γεύματά του.

 

Επιβιβαστείτε νωρίς

 

Εάν ταξιδεύετε με πλοίο ή αεροπλάνο είναι σκόπιμο να φτάσετε στο λιμάνι ή το αεροδρόμιο αρκετά νωρίς ώστε να είστε από τους πρώτους που θα επιβιβαστούν και να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να το κάνετε με ηρεμία, εξηγώντας στο παιδί όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για τη σωστή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, είναι καλό να φτάσετε νωρίς ώστε το παιδί να έχει τη δυνατότητα να εκτονώσει ένα μέρος από την ενέργειά του, τρέχοντας και παίζοντας στις αίθουσες αναμονής πριν αναχωρήσετε.

 

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

 

Το στρες μεταδίδεται γρήγορα από τους γονείς στα παιδιά. Εάν νιώσετε ότι αρχίζετε να εκνευρίζεστε επειδή έχει πολλή κίνηση ή επειδή τα παιδιά κουράστηκαν και γκρινιάζουν, είναι προτιμότερο να κάνετε μια στάση για να μπορέσετε όλοι να κινηθείτε λίγο και να χαλαρώσετε ή -εάν αυτή η επιλογή δεν υπάρχει- να κάνετε κάτι που να σας φτιάξει τη διάθεση, όπως να ακούσετε μουσική.

 

Βάλτε φαντασία

 

Αντί να αντιμετωπίσετε την ώρα του ταξιδιού σαν κάτι «τρομαχτικό» που πρέπει να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, δείτε τη σαν μια ευκαιρία να περάσετε όμορφα όλοι μαζί σαν οικογένεια. Ανακαλύψτε παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε χωρίς να πρέπει να μετακινηθείτε από τις θέσεις σας (π.χ. αυτό με τις δέκα ερωτήσεις που ένας βάζει ένα αντικείμενο στο μυαλό του και οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν ποιο είναι κάνοντας ερωτήσεις που απαντιούνται μόνο με «ναι» ή «όχι»), συζητήστε, τραγουδήστε, σχολιάστε όσα βλέπετε γύρω σας. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε μαζί σας παιχνιδάκια για να απασχοληθεί για κάποια ώρα και μερικά cd με παιδικά τραγούδια ή με αφηγήσεις παραμυθιών.

 

Φροντίστε να έχετε φορτίσει το tablet ή το κινητό σας

 

Όσο κι αν αποφεύγετε να αφήνετε το παιδί σας να παίζει με κινητά και tablet, σίγουρα είναι μια εύκολη λύση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ανίας που μπορεί να νιώσει στη διάρκεια του ταξιδιού. Οπότε, καλό είναι να είστε σίγουροι ότι έχει αρκετή μπαταρία και κανα-δυο καινούρια κατεβασμένα παιχνίδια, για να το χρησιμοποιήσετε σαν το... μεγάλο όπλο, όταν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι άλλο για να το απασχολήσετε.

 

Πάρτε μαζί σας πολλά σνακ

 

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι ένα παιδί που πεινάει δεν μπορεί να είναι ήρεμο. Γι' αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά αγαπημένα του σνακ (ιδανικά κάποια που δεν λερώνουν και μπορεί να τα καταναλώσει πιάνοντάς τα με το χέρι, χωρίς να χρειάζεται κουτάλι ή πιρούνι). Αποφύγετε όμως όσα είναι πλούσια σε ζάχαρη γιατί μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στο παιδί και να του είναι ακόμα πιο δύσκολο να μείνει ακίνητο για πολλή ώρα.

 

Μην ξεχάσετε το αγαπημένο του κουκλάκι, την πιπίλα και το «νάνι» του

 

Εάν το παιδί σας έχει κάποιο αγαπημένο αντικείμενο, όπως ένα σεντονάκι, ένα κουκλάκι ή ένα παιχνιδάκι που του αρέσει να το έχει αγκαλιά όταν κοιμάται ή όταν θέλει να χαλαρώσει, πάρτε το οπωσδήποτε μαζί σας. Το ίδιο ισχύει και για την πιπίλα του, εάν τη χρησιμοποιεί ακόμα. Επίσης, εάν έχετε ελεύθερο χώρο, είναι καλή ιδέα να πάρετε μαζί σας ένα μικρό μαξιλάρι για να βολεύεται πιο εύκολα όταν θέλει να κοιμηθεί.