Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη μετά τα 40

Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη μετά τα 40

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

«Άντε, μεγάλωσες! Ο χρόνος περνάει. Πότε θα κάνεις ένα παιδί;». Αν έχεις ακούσει πολλές φορές αυτή την ατάκα από θείες και θείους σε οικογενειακά τραπέζια, από τη μαμά σου ή μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους σου, τότε σε καταλαβαίνουμε. Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη ότι μία καλή εγκυμοσύνη προκύπτει μόνο σε νεαρές ηλικίες.

Και ναι! Πράγματι, μπορεί να είναι υπέροχο μια γυναίκα να γίνεται μανούλα νέα και να χαίρεται νωρίς το θαύμα της μητρότητας, αλλά δεν ισχύει για όλες αυτό. Υπάρχουν κι εκείνες οι γυναίκες που θέλουν να αφοσιωθούν πλήρως στην καριέρα τους, να εξελιχθούν και να μην έχουν τίποτα να τις αποσυντονίζει από τον στόχο τους. Είναι και εκείνες, όμως, που βίωσαν ατυχίες ή δε βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο σε νεαρότερη ηλικία. Συμβαίνουν κι αυτά!

Και εκεί κάπου στα 40, τελικά, έρχεται η ανάγκη, η έντονη επιθυμία τους και οι καλές συνθήκες να αποκτήσουν ένα μωράκι. Μήπως βρίσκεσαι κι εσύ τώρα σε αυτή τη φάση; Να σκέφτεσαι μόνο θετικά και όλα θα πάνε καλά. Να μην ακούς κανέναν, γιατί ο καθένας σίγουρα θα πει και κάτι αρνητικό ή κακόβουλο και δεν υπάρχει λόγος να δίνεις σημασία. Το λέμε αυτό, διότι εδώ και χρόνια διαιωνίζονται τέσσερις μύθοι για την εγκυμοσύνη μετά τα 40, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μπορεί να φτάσουν στα αυτιά σου. Και να σε προβληματίσουν. Μάθε ποιοι είναι παρακάτω και απλά… αγνόησέ τους.

1. Η μαμά ή το μωρό μπορεί να έχουν ή να αποκτήσουν προβλήματα υγείας

«Στη σύγχρονη κοινωνία, οι περισσότερες γυναίκες κυοφορούν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με το παρελθόν. Οι συνθήκες ζωής και η επίτευξη μιας επιτυχημένης καριέρας έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35, ακόμα και μετά τα 40. Γενικά, επικρατεί η άποψη ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ένα πρόβλημα υγείας στη γυναίκα ή το μωρό όταν έχουμε εγκυμοσύνη μετά  τα 40. Γι’ αυτό, όμως, υπάρχει ο προγεννητικός έλεγχος. Κάνοντας προγεννητικό έλεγχο, η μέλλουσα μητέρα ελέγχει τα πάντα και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», λέει η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

2. Οι άνθρωποι θα σε κοιτούν περίεργα

Ζούμε στο 2021! Αυτό ίσως να συνέβαινε στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο μιας και ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αποκτά το πρώτο παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία.

3. Όλες οι κυήσεις μετά τα 40 γίνονται με εξωσωματική γονιμοποίηση

«Οι έρευνες λένε πως μετά τα 40 είναι αρκετά πιο δύσκολο να συλλάβει μια γυναίκα. Και έτσι είναι. Μπορεί, λοιπόν, ένας μεγάλος αριθμός κυήσεων σε τέτοιες ηλικίες να προέρχεται από την εξωσωματική γονιμοποίηση, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Πολλές γυναίκες στα 41, στα 42, ακόμα και στα 47 έχουν καταφέρει να φτάσουν σε σύλληψη με φυσιολογικό τρόπο», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

4. Είναι σπάνιο φαινόμενο

Για κοίτα στον περίγυρό σου… Σίγουρα θα βρεις αρκετές μανούλες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους στα 40, στα 41 ή και αργότερα. Δεν είναι, λοιπόν, σπάνιο φαινόμενο η εγκυμοσύνη μετά τα 40. Γι’ αυτό αν κι εσύ είσαι μια γλυκιά σαραντάρα που ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα, απόλαυσε αυτήν την περίοδο όσο τίποτε άλλο και σκέψου ότι είστε πολλές εκεί έξω!

Ευχαριστούμε θερμά τη μαία, Βικτώρια Σιώτη, για τις επιστημονικές της συμβουλές.