Τι μπορείς να κάνεις αλλά και τι ν’ αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου

Τι μπορείς να κάνεις αλλά και τι ν’ αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο για την κάθε γυναίκα.  Μέχρι τη στιγμή που θα σου συμβεί, έχεις δει και ακούσει πολλά από φίλες, συναδέλφους και γνωστές που έχουν γίνει ήδη μανούλες. Και σκέφτεσαι ότι θα τα καταφέρεις κι εσύ όταν έρθεις στη θέση τους.

Όταν, όμως, τελικά κρατάς στα χέρια σου ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και ξέρεις με σιγουριά πλέον πως κυοφορείς το δικό σου μωρό, τα πράγματα αλλάζουν. Παραδέξου το! Τη στιγμή που κι εσύ κατάλαβες πως είσαι έγκυος δε σε έπιασε ένα τρομερό άγχος και μια αγωνία; Αγωνία για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις από εδώ και στο εξής, για το τι πρέπει να αποφεύγεις ή να εντάξεις στις συνήθειές σου και για το πώς θα πρέπει για τους επόμενους εννέα μήνες να διαμορφωθεί η καθημερινότητά σου.

Σίγουρα δεν είναι παράλογες όλες αυτές οι σκέψεις, ούτε όμως χρειάζεται και να αγχώνεσαι για όλα αυτά. Παρακάτω μπορείς να δεις μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί να κυλήσει ομαλά η περίοδος της εγκυμοσύνης σου και να είσαι καλά, τόσο εσύ όσο και το μωράκι σου.

Αυτά που μπορείς να κάνεις

  • Κάνε γυμναστική

Μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο σου και αν όλα κυλούν ομαλά με την εγκυμοσύνη σου, μπορείς να αρχίσεις να γυμνάζεσαι. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να περνάς όμορφα στον ελεύθερο χρόνο σου, αλλά και να διατηρείσαι σε μια καλή φυσική κατάσταση. «Σίγουρα για να γυμνάζεται μια εγκυμονούσα πρέπει να πάρει άδεια από τον γιατρό της και μαζί να συζητήσουν και το είδος γυμναστικής που θα κάνει. Μια γυναίκα με φυσιολογική κύηση ακολουθεί μια κανονική ζωή. Μπορεί να κάνει γυμναστική, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το πιλάτες και η γιόγκα. Θα πρέπει να αποφεύγονται, όμως, αθλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις, όπως η ποδηλασία ή το σκι. Αν μια γυναίκα έχει κύηση υψηλού κινδύνου, δεν επιτρέπεται να κάνει γυμναστική», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

  • Προετοιμάσου για την έλευση του μωρού σου

Συζήτησε με φίλες και φίλους σου που είναι ήδη γονείς για το πώς αντιμετώπισαν τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι. Κάνε τους ερωτήσεις για τις αγωνίες, τους φόβους σου ή για όποια απορία έχεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη ζωή με το νέο μέλος της οικογένειάς σου. Σκέψου αν θα χρειαστείς κάποια βοήθεια τις πρώτες μέρες με το μωρό σου και απευθύνσου στα κοντινά σου πρόσωπα. Οργάνωσε, με λίγα λόγια, τις σκέψεις και τις ανάγκες σου και βάλε ένα πρόγραμμα τώρα που έχεις τον χρόνο.

  • Να χαρείς την εγκυμοσύνη σου

Απόλαυσε όλο αυτό το διάστημα που όλοι είναι περιποιητικοί και ευγενικοί μαζί σου. Αφέσου, κοιμήσου περισσότερο και παρατήρησε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του μωρού σου. Η κάθε ημέρα είναι μοναδική.

  • Να είσαι τακτική στις επισκέψεις στον γυναικολόγο σου

Οι υπέρηχοι και οι εξετάσεις που προβλέπονται να κάνεις κάθε μήνα της κύησής σου γίνονται για κάποιον λόγο. Για να ξέρεις κάθε στιγμή ότι το μωράκι σου είναι υγιές και ότι η εγκυμοσύνη σου κυλάει ομαλά. Μην αμελείς, λοιπόν, τις προβλεπόμενες επισκέψεις στον γυναικολόγο σου. Θα σε κάνουν, άλλωστε, κι εσένα να αισθάνεσαι σιγουριά ότι όλα πάνε καλά.

  • Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα

Αυτούς τους εννέα μήνες έχεις όλο τον χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Να φροντίσεις για τη σωστή διατροφή σου, να είσαι τακτική στη γυμναστική σου, να κάνεις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και να επικοινωνείς όσο περισσότερο μπορείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Είναι κι αυτοί μερικοί τρόποι για να απαλλαγείς από το άγχος που σίγουρα έχεις στο ταξίδι της μητρότητας.

Αυτά που πρέπει να αποφεύγεις

  • Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα

Ήσουν καπνίστρια πριν μείνεις έγκυος ή έπινες ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό σου; Καλό είναι να κόψεις αυτές τις συνήθειες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να βλάψουν τόσο εσένα όσο και το έμβρυό σου. «Το κάπνισμα και το αλκοόλ ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών στις αποβολές, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή στη γέννηση λιποβαρών νεογνών. Στην ουσία, και ο καπνός και το αλκοόλ περνούν στην πλακουντιακή κυκλοφορία με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί αποκόλληση πλακούντα ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του πλακούντα», σημειώνει η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

  • Καλό είναι να μην πάρεις υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες εγκυμονούσες βλέπουμε πολλές φορές την εγκυμοσύνη σα μια ευκαιρία να φάμε περισσότερο και, μάλιστα, τα… ρίχνουμε όλα στο μωρό μας. Λέμε, δηλαδή, πως το μωρό μας πεινάει πολύ και άρα πρέπει να φάμε για δύο άτομα. Καταλαβαίνεις πως αυτό είναι μια δικαιολογία και ένας τρόπος -ίσως- να φάμε πιο ανθυγιεινά φαγητά, τα οποία προ κύησης δεν επιλέγαμε στη διατροφή μας. Άσε, όμως, που η αύξηση του βάρους που συνεπάγεται όλη αυτή η αδηφαγία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στου μωρού μας. «Συνήθως οι γυναίκες που έχουν προδιάθεση με το φαγητό, δηλαδή είναι άνω του φυσιολογικού τους ορίου βάρους ήδη, παίρνουν και πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη. Το φυσιολογικό είναι η έγκυος να παίρνει 1-1,5 κιλό τον μήνα. Το υπερβολικό βάρος κατά την κύηση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία ή η εκλαμψία, η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου, οι δυσκολίες στις διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμη και δυσκολία στον τοκετό», αναφέρει η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

  • Μην έχεις προσδοκίες πως θα επανέλθεις πλήρως αμέσως μετά τον τοκετό

Απόλαυσε τις πρώτες μέρες με το μωρό σου, προσαρμόσου στη νέα και κάπως απαιτητική καθημερινότητά σου και μη σκέφτεσαι πώς θα επανέλθει το σώμα σου μετά τον τοκετό. Αυτό δε γίνεται αμέσως. Χρειάζεται χρόνος! «Το σώμα χρειάζεται έξι με οκτώ εβδομάδες να επανέλθει μετά τον τοκετό. Στη γέννα η γυναίκα χάνει γύρω στα έξι κιλά. Επίσης, το σώμα επανέρχεται πιο γρήγορα όταν θηλάζει. Ο θηλασμός κάνει καύσεις. Ο σωστός τρόπος να επανέλθει στα φυσιολογικά κιλά της μια νέα μαμά είναι να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τον θηλασμό. Ο θηλασμός θα τη βοηθήσει να χάσει γρήγορα βάρος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσει μια στερητική δίαιτα. Κι αυτό, γιατί θα στερήσει και από το μωρό της όλα τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει από το μητρικό γάλα», επισημαίνει η Βικτώρια Σιώτη.  

  • Δεν χρειάζεται να απομονώνεσαι

Ναι, η εγκυμοσύνη προμηνύει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητά σου και ένα νέο κεφάλαιο για εσένα. Και σίγουρα, εκτός από τις χαρούμενες στιγμές που θα βλέπεις τους υπέρηχους με το μωρό σου ή θα νιώθεις να κλωτσάει, θα υπάρξουν και περίεργες ή δύσκολες στιγμές. Μην το βάλεις κάτω και μην απομονωθείς στις σκέψεις σου. Συζήτησε ό,τι σε προβληματίζει με τον σύντροφό σου, με την οικογένειά σου και τις φίλες σου και θα δεις πως αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.

  • Δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεσαι

Κι εσύ άνθρωπος είσαι και είναι πιθανό να τσακωθείς με κάποιον, να θυμώσεις ή να έχεις νεύρα για κάτι που συνέβη. Προσπάθησε να περιορίσεις τέτοια περιστατικά. Όλο αυτό το διάστημα της εγκυμοσύνης πρέπει να είσαι ήρεμη και να μην επιτρέπεις σε τίποτα και σε κανέναν να σου χαλάει αυτήν τη διάθεση. Να θυμάσαι πως το μωράκι σου καταλαβαίνει τα πάντα και σίγουρα δε θα ήθελες να νιώσει πως η μαμά του είναι στενοχωρημένη ή ταραγμένη.

Ευχαριστούμε τη μαία, Βικτώρια Σιώτη, για τις επιστημονικές της συμβουλές.