Τηλεργασία & Μαμά – Πως θα βρεις τις ισορροπίες

Τηλεργασία & Μαμά – Πως θα βρεις τις ισορροπίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας εν μέσω κορονοϊού ως μέσο προστασίας από την εξάπλωση της νόσου. Η προσαρμογή σ’ αυτό το νέο «περιβάλλον» αναμφισβήτητα δεν ήταν εύκολη. Ιδιαίτερα για τους γονείς που έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία, η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη.

Το να πασχίζεις να συνδυάσεις ένα σωστό επαγγελματικό προφίλ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ταΐσεις, να κοιμήσεις ή να απασχολήσεις ένα νήπιο είναι από μόνο του ένα μεγάλο και απαιτητικό challenge. Σίγουρα, από τη μία πλευρά, είναι υπέροχο να βρίσκεσαι όλη την ημέρα κοντά στο παιδί σου και να ζεις μαζί του στιγμές που υπό άλλες συνθήκες δε θα βίωνες, αλλά μέσα σε αυτήν τη συνθήκη πρέπει να βρεις το κουράγιο να είσαι και άκρως παραγωγική στη δουλειά σου.

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθείς, ώστε να ανταπεξέρχεσαι τόσο στις απαιτήσεις της δουλειάς σου σε καιρό τηλεργασίας, όσο και στο ρόλο σου ως μητέρα.

1. Μίλα ανοιχτά στους συναδέλφους σου

Δε χρειάζεται να προσποιείσαι ότι όλα βαίνουν καλώς. Εξήγησε σε συνεργάτες και διευθυντές ότι δεν μπορείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να κάνεις video call, ή ότι σε μία βιντεοκλήση μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί το παιδί και να ουρλιάζει. Είναι κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα.

2. Καθιέρωσε μια ρουτίνα

Το Σαββατοκύριακο (που πιθανότατα δεν εργάζεσαι) κάθισε και γράψε ένα πρόγραμμα για όλη την επόμενη εβδομάδα. Μοίρασε τις ευθύνες με τον σύζυγό σου (αν αυτό είναι εφικτό) και φρόντισε να δουλεύεις πιο εντατικά την ώρα που το παιδί κοιμάται (είτε τις μεσημεριανές είτε ακόμη και τις βραδινές ώρες). Οργάνωσε δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί σου μόνο του όσο εσύ θα εργάζεσαι, ώστε να μπει και αυτό σιγά σιγά σε ένα δημιουργικό και ασφαλές πρόγραμμα. Όλοι χρειαζόμαστε τον χρόνο μας, δε συμφωνείς;

3. Να είσαι ελαστική

Να θυμάσαι ότι ακόμα κι αν κάτι δεν πάει όπως το έχεις προγραμματίσει, εσύ δεν πρέπει να αγχώνεσαι. Ό,τι κάνεις το κάνεις για να κρατήσεις ασφαλή και υγιή τα αγαπημένα σου πρόσωπα, συνεπώς δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα. Ένας καλός προγραμματισμός εμπεριέχει πάντα και τα απρόοπτα, οπότε βάλε σε εφαρμογή το plan B.

4. Καθιέρωσε μία βόλτα κάθε μέρα

Με ή χωρίς τα παιδιά, χρειάζεται να αλλάζεις παραστάσεις και να παίρνεις καθαρό αέρα, μακριά από το laptop. Όλες μας έχουμε ανάγκη ελεύθερου χρόνου, πόσο μάλλον όταν αυτός ο χρόνος έχει τη δυνατότητα να μας αναζωογονήσει και να οξυγονώσει τον εγκέφαλό μας. Τι θα έλεγες λοιπόν για μια βόλτα στο πάρκο;

5. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Κάνε ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο, γυμνάσου ή μίλα στο τηλέφωνο με μία φίλη σου. Αν φροντίσεις σωστά τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να φροντίσεις και την υπόλοιπη οικογένεια. Ο δικός σου ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος και για τους γύρω σου, μην το ξεχνάς λοιπόν!