ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: «Τώρα!»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: «Τώρα!»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Πέπης Νικολοπούλου    Τώρα! Ένα βιβλίο για ανυπόμονα παιδιά Ο Άρτσι όπως όλα άλλωστε τα παιδάκια, γιατί όχι και τα μικρά ζωάκια, είναι ανυπόμονος. Θέλει όλα όσα σκέφτεται και αποφασίζει να κάνει, να γίνονται αμέσως, τη στιγμή που εκείνος το ζητάει χωρίς καμία καθυστέρηση. Και είναι τόσο πολλά αυτά που θέλει να κάνει κάθε μέρα. Και, βέβαια, θέλει να τα κάνει... ΤΩΡΑ! Ο μπαμπάς του να φουσκώσει ΤΩΡΑ την πλαστική πισίνα του κήπου για παίξει, η μαμά του να του διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι ακόμα και όταν μιλάει στο τηλέφωνο, να πάει γρήγορα στο τραμπολίνο ακόμα και όταν είναι ο πέμπτος στη σειρά και φυσικά να πάει διακοπές ακόμα και όταν αυτές έχουν προγραμματιστεί σε 10 ημέρες. Γιατί θα φθάσει εκείνη η στιγμή που οι γονείς του αποφασίζουν να πάνε όλοι μαζί οικογενειακές διακοπές. Αν και ο μπαμπάς του τον βοηθά να μετράει αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τη μεγάλη αναχώρηση με ένα «μαγικό» ημερολόγιο, όταν τελικά θα φθάσει εκείνη η στιγμή που όλοι πια έχουν ετοιμαστεί, κάτι συγκλονιστικό θα συμβεί. Κάτι που θα κάνει τον Άρτσι αυτήν τη φορά να μην θέλει να φύγουν…ΤΩΡΑ! Το βιβλίο «Τώρα!» από τις εκδόσεις Ίκαρος έχει πρωταγωνιστή τον Άρτσι, ένα αξιολάτρευτο μικρό ρινόκερο. Στις σελίδες του ξετυλίγονται οι καθημερινές ιστορίες τρέλας που προκαλεί πολύ συχνά η ανυπομονησία των παιδιών μικρής ηλικίας.  Ένα βιβλίο που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Το «ΤΩΡΑ!» χάνει την υπόστασή του αλλά και τη βασανιστική του μορφή - η αρετή της υπομονής το απλώνει στο χωροχρόνο και το αντικαθιστά με το «σε λίγο» ή με το «όταν έρθει η ώρα».  Kαι ο Άρτσι και όλοι μας άλλωστε χρειάζεται δίπλα του ανθρώπους που έχουν αυτήν την υπομονή για να του τη διδάξουν και να την κατανοήσει και τελικά να ευτυχήσει. Με τη διασκεδαστική γραφή της Tracey Corderoy και την καταπληκτική εικονογράφηση του Tim Warnes, το «Τώρα!», είναι μια ιστορία που μας βοηθάει να διαχειριστούμε δημιουργικά την ανυπομονησία των παιδιών μας. Άλλωστε την τρέλα και τον πανικό μάλλον με δημιουργικό τρόπο πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε – πάντως έχω πιάσει τον εαυτό μου να λέει στην τότε 3χρονη κόρη μου που μου τραβούσε το φόρεμα φωνάζοντας ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ... Μην κάνεις έτσι σαν 3χρονο!!! Γιατί φυσικά κανένας δεν γεννιέται υπομονετικός. Η υπομονή είναι μία αρετή που μπορεί να διδαχθεί και μαθαίνει στα παιδιά την αξία της ευχαρίστησης που προκύπτει ύστερα από την αναμονή. Η υπομονή μπορεί να συμβάλει στη σκέψη, στην ανεύρεση λύσεων σε πιθανά προβλήματα και στην οριοθέτηση της «αχαλίνωτης» παρορμητικότητάς τους. Και θα έχει εδώ ενδιαφέρον να αναφέρουμε μερικά tips:
  • H υπομονή μπορεί να διδαχθεί σταδιακά. Αρχικά ζητάμε από το παιδί να επιδείξει λίγη υπομονή παίρνοντας μικρές ανάσες για 1-2 λεπτά. Σταδιακά μεγαλώνοντας το διάστημα αυτό μπορεί να αυξάνεται.
  • Η σκόπιμη καθυστέρηση βοηθάει την εκμάθηση της έννοιας της υπομονής. Αν αποφεύγουμε λοιπόν συνειδητά να ικανοποιούμε τα αιτήματά τους στιγμιαία και προσφέρουμε εναλλακτικές για τη χρονική στιγμή της ικανοποίησης. Πολύ συχνά οι κόρες μου ζητάνε διάφορα αντικείμενα – αν κρίνω ότι μπορώ και θέλω να τους τα προσφέρω απλά τους αναφέρω ότι θα τα αποκτήσουν στα γενέθλιά τους.
  • Ας κάνουμε την αναμονή, όσες φορές τουλάχιστον είναι εφικτό, διασκεδαστική. Ειδικά σε μεγάλα ταξίδια που κάνουμε με το αυτοκίνητο, τα κορίτσια δυσανασχετούν, γίνονται ανυπόμονα και πολύ συχνά ξεκινάει ένας αέναος τσακωμός μεταξύ τους. Εκείνη τη στιγμή προσπαθούμε να βρίσκουμε μικρά διασκεδαστικά παιχνίδια (πες μου λέξεις από διάφορα γράμματα της ΑΒ) ώστε να απολαύσουν το χρόνο της αναμονής μέχρι την άφιξη στο προορισμό μας.
  • Ας επαινέσουμε την υπομονή όταν επιδεικνύεται από άλλα παιδιά και φυσικά από το δικό μας παιδί.
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Τώρα!». Μια τέλεια ιστορία για να μοιραστείτε με τα ανυπόμονα μικρά παιδιά που θέλουν τα πάντα... ΤΩΡΑ! Tracey Corderoy και Tim Warnes Σελίδες: 32 Σχήμα: 24,5 x 28 εκ. Σκληρό εξώφυλλο Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς