Το βιβλίο του μήνα: Οι πέντε άσχημοι

Το βιβλίο του μήνα: Οι πέντε άσχημοι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Tης Πέπης Νικολοπούλου   

 

 

Οι πέντε άσχημοι μας κέρδισαν με την ομορφιά τους

 

Οι Julia Donaldson και Axel Scheffler έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία προσφέροντάς μας απολαυστικά βιβλία όπως ο Ξυλαράκης, Ζογκ και Ο γάμος των δύο σκιάχτρων. Εδώ μας μεταφέρουν στην αφρικανική σαβάνα για μια γνωριμία με τα ζώα, όχι εκείνα τα γνωστά, τα όμορφα, τα διάσημα, κάθε άλλο.

Στις σελίδες του θα γνωρίσουμε μερικά  ζώα, τα περισσότερα άγνωστα σε όσους δεν έχουν και πολύ εντρυφήσει στη πανίδα της μαύρης ηπείρου. Ζώα, που αν και όλα είναι δημιούργημα της Μητέρας Φύσης, είναι άσχημα και ολίγον «κακοβαλμένα».

 

 

Η εισαγωγή μας στο βιβλίο γίνεται με το γνώριμο, το οικείο, το όμορφο: ένα αγέρωχο λιοντάρι, μια καλοσχηματισμένη ζέβρα, ένα λαμπερό φλαμίνγκο, ένα ρινόκερο και μία ψηλή καμηλοπάρδαλη.

Μέσα σε αυτό το όμορφο κάδρο και δίχως καμία απολύτως προειδοποίηση εμφανίζεται ένα πλάσμα δύσμορφο, με χρώμα άσχημο και μαδημένο γένι. Ένα γκνου που μας συστήνεται, και έχοντας απόλυτη επίγνωση για την εμφάνισή του μας δηλώνει: Κανείς δεν είναι άχαρος όσο εγώ, είμαι το ένα και μοναδικό.

 

 

Να όμως που ένα ακόμη πλάσμα προστίθεται, μία ύαινα στικτή με χαίτη αιχμηρή. Και έτσι το Γκου και η Ύαινα απέκτησαν παρέα. Και καθώς σελίδα τη σελίδα, ξεδιπλώνεται η ιστορία μας έρχονται να προστεθούν και οι λοιποί άσχημοι της παρέας μας – ένας γύπας άσχημος και καραφλός, ένας φακώχοιρος άσχημος και βρωμερός, και ένα μαραμπού καμπούρικο με τεράστιο προγούλι που κρέμεται από τον λαιμό σαν βρώμικο σακούλι.

 

Έτσι κάπως όλοι μια παρέα τραγουδούν:

Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ,

Οι πιο άσχημοι που έχεις δει!

Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ,

Με την ασχήμια μας ποιος να συγκριθεί!

 

 

Όμως τελικά αυτή είναι η άποψη που έχουν όλα τα ζώα της σαβάνας για εκείνα; Όταν τα μωρά τους εμφανίζονται σαν κάτι να αλλάζει. Γιατί στα μάτια των μικρών τους, οι 5 άσχημοι σα να φαντάζουν κάπως διαφορετικοί:

Είστε πέντε υπέροχοι πολύ

Οι πιο όμορφοι σε αυτή την γη.

Είστε πέντε υπέροχοι πολύ,

Μαζί σας ποιος μπορεί να συγκριθεί;

 

 

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που καταπιάνεται με τους άλλους, τους διαφορετικούς, τους “λιγότερους”. Ένα βιβλίο για την έννοια της ομορφιάς που διαμορφώνεται και από παράγοντες άσχετους με την εξωτερική εμφάνιση, για την εικόνα που κάθε ένας έχει για τον εαυτό του βάσει κοινωνικών στερεοτύπων αλλά και για εκείνη που οι άλλοι έχουν σχηματίσει για εμάς, αλλά και ένα βιβλίο για την υπέρτατη ουσιαστική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό του. Για αυτό το δεσμό που έχει τη δύναμη να τα κάνει όλα δυνατά, πιθανά και υπέροχα.

 

 

O Axel Scheffler έχει αποτυπώσει την πραγματική σαβάνα με τρόπο δυνατό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, προσήλωση στις λεπτομέρειες, με ειλικρίνεια από καρδιάς.

Bonus αποτελεί στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου πολλά από τα ζώα που ζούν στην αφρικανική σαβάνα, από τα πιο όμορφα μέχρι τα πιο άσχημα. Αλήθεια εσύ μικρέ φίλε και μικρή φίλη, τι νομίζεις;

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Julia Donaldson γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1948 στο Λονδίνο. Είναι συγγραφέας πολλών επιτυχημένων παιδικών βιβλίων, όπως το Room on the Broom και το βραβευμένο Γκρούφαλο, που κέρδισε τα βραβεία Nestle Smarties, Blue Peter Best Book to Read Aloud, Children's Audio Book of the Year, και πολλά άλλα βραβεία. Επίσης, έχει γράψει παιδικά θεατρικά έργα και τραγούδια, και διευθύνει τακτικά εργαστήρια αφήγησης παραμυθιού και θεατρικά εργαστήρια. Το 2011 της απονεμήθηκε ο βασιλικός τίτλος MBE για τις υπηρεσίες της στη λογοτεχνία, καθώς και ο τίτλος Children's Laureate (δαφνοστεφής συγγραφέας παιδικών βιβλίων), διαδεχόμενη σ' αυτό το πόστο τον εικονογράφο Anthony Browne.

 

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο

Ο Axel Scheffler γεννήθηκε στο Αμβούργο Γερμανίας. Αν και ήταν καλός στην ζωγραφική, δεν είχε φανταστεί ποτέ μια καριέρα στην εικονογράφηση μέχρι που κέρδισε μια μωβ λούτρινη αγελαδίτσα σε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής. Το 1982 μετακόμισε στην Αγγλία για να μάθει αγγλικά και να σπουδάσει εικονογράφηση. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, ενώ το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη διάσημη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Τζούλια Ντόναλντσον. Το βιβλίο τους Το Γκρούφαλο έγινε παγκόσμια επιτυχία και το 2009 μεταφέρθηκε σε κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες. Ζει στο Λονδίνο και έχει μια μικρή κορούλα.

 

Julia Donaldson & Axel Scheffler

Οι πέντε άσχημοι (The Ugly Five)

Εκδόσεις Ίκαρος

ΑΠΟΔΟΣΗ: Φίλιππος Μανδηλαράς

ΣΕΛΙΔΕΣ: 32

Σκληρό εξώφυλλο

ΗΛΙΚΙΕΣ: από 3 ετών