Το βιβλίο του μήνα: Το χρώμα της καρδιάς μου

Το βιβλίο του μήνα: Το χρώμα της καρδιάς μου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

Tης Πέπης Νικολοπούλου   

 

 

Μετά την έκδοση της συγκινητικής Κυρίας Άιφελ που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, η συγγραφέας Alice Brière-Haquet και η εικονογράφος Csil επιστρέφουν με το βιβλίο Το χρώμα της καρδιάς μου, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

 

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ο μικρός Πολ που πολλοί τον θεωρούν ντροπαλό γιατί τα μάγουλά του αλλάζουν συνέχεια χρώμα. Όμως εκείνος θέλει τον κόσμο να γυρίσει, να τον γνωρίσει και να αποκαλύψει τα μυστικά του.

 

 

 

«Ο Πολ δεν είναι ντροπαλός, μα η απαλή του επιδερμίδα αλλάζει χρώμα συνεχώς».

«Ό,τι έχει στην καρδιά του, φαίνεται στα μάγουλά του. Κι έτσι πιάνει τις μπογιές του και αμέσως ζωγραφίζει ό,τι νιώθει και ό,τι βλέπει, χρώματα πολλά σκορπίζει, δείτε τον, πανηγυρίζει».

 

 

Και ο Πολ με αυτό του ταξίδι θα ανακαλύψει αλλά και θα μοιραστεί μαζί μας με απλό τρόπο πως η ψυχή και τα συναισθήματά μας μπορούν να έχουν μεγάλο εύρος όπως ακριβώς και η παλέτα χρωμάτων ενός ζωγράφου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε χαρά αλλά και λύπη, να νιώθουμε ντροπή αλλά και υπερηφάνεια, να νιώθουμε φόβο αλλά και θάρρος, να νιώθουμε μελαγχολία αλλά και αισιοδοξία. Έτσι κάπως θα ανακαλύψει το πράσινο του θυμού, το κόκκινο της ντροπής, το μαύρο της μελαγχολίας.

 

 

«Το χρώμα της καρδιάς μου» είναι μια ονειρική και πολύχρωμη ιστορία για τα συναισθήματα, την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία. Ένα βιβλίο που νιώθεις να σε καθησυχάζει για τις εκρηκτικές συμπεριφορές σου, σε χαϊδεύει με τις όμορφες εικόνες και σε διαβεβαιώνει πως είναι απολύτως φυσιολογικό, όμορφο, συγκινητικό και υπέροχο να έχεις την ικανότητα να νιώθεις με τόσες πολλές διακυμάνσεις τις στιγμές σου.

 

 

Η βραβευμένη με το βραβείο Καλύτερου Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου των New York Times (για την Κυρία Άιφελ) Csil, με το χαρακτηριστικό της γραφιστικό στυλ όπως τη γνωρίσαμε στην κυρία Άιφελ, πλαισιώνει το κείμενο της Alice Brière-Haquet που έχει εξαιρετικά αποδώσει στα ελληνικά η Κατερίνα Σχινά, με απλές αλλά γεμάτες χρώμα εικόνες που αλλάζουν προσανατολισμό – άλλοτε είναι κάθετες και άλλοτε οριζόντιες, και αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον «πλουμιστό και γεμάτο» συναισθηματικό κόσμο του Πολ.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Alice Brière-Haquet γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Νορμανδίας το 1979. Δίδαξε λογοτεχνία δώδεκα χρόνια σε ένα γυμνάσιο. Απολαμβάνει το γράψιμο ενώ της αρέσει να συζητάει με τα παιδιά επειδή σκέφτονται μαζί της και μπορούν να μιλήσουν για σοβαρά θέματα χωρίς να παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Ακόμα και για δύσκολα θέματα όπως η μοναξιά ή μια ασθένεια. Έχει τρία παιδιά και τα βιβλία της είναι μεταφρασμένα σε 16 γλώσσες.

 

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

Η Csil γεννήθηκε το 1977 και είναι Γαλλίδα εικονογράφος. Σπούδασε visual communication και εργάζεται ως art director ενώ παράλληλα εικονογραφεί παιδικά βιβλία για διάφορους εκδοτικούς οίκους.

 

Συγγραφέας: Alice Briere-Haquet

Εικονογράφηση: Csil

Απόδοση: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 4+