17 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα

17 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι οσμές επηρεάζουν τα όνειρα: Θα έχετε καλύτερα όνειρα εάν μυρίζετε κάτι όμορφο παρά κάτι άσχημο. Αυτό δε σας το λέμε τυχαία. Ερευνητές μελέτησαν τη σχέση των οσμών με τα όνειρα και βρήκαν ότι όσοι κοιμήθηκαν σε ένα δωμάτιο που μύριζε τριαντάφυλλα είχαν καλύτερα όνειρα. Οι άτυχοι που κοιμήθηκαν σε ένα δωμάτιο που μύριζε κλούβια αβγά είχαν χειρότερα όνειρα. Ο λόγος μπορεί να είναι η σύνδεση μεταξύ της αίσθησης της οσμής και του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα όνειρα.
 1. Τα όνειρα βοηθούν τον εγκέφαλο να αποθηκεύει στοιχεία: Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν πως τα όνειρα διατελούν σημαντικό έργο, καθώς βοηθούν τον εγκέφαλο να αποθηκεύει πληροφορίες και μνήμες, να λύνει προβλήματα και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα.
 2. Κάποια φάρμακα προκαλούν εφιάλτες: Μπορούν να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν άσχημα όνειρα. Πρόκειται κυρίως για αντικαταθλιπτικά, ναρκωτικά και βοηθήματα για τον ύπνο.
 3. Οι γυναίκες έχουν περισσότερους εφιάλτες από τους άνδρες: Στις έρευνες που έχουν γίνει για τον ύπνο οι γυναίκες αναφέρουν πιο συχνά τρομακτικά όνειρα από ότι οι άνδρες. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν απλώς οι γυναίκες θυμούνται καλύτερα τι όνειρο είδαν (σε σχέση με τους άνδρες) ή αν πράγματι βλέπουν περισσότερους εφιάλτες.
 4. Είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσεις τα όνειρα: Ορισμένα όνειρα μπορεί να είναι πολύ σαφή και εύκολα στην ερμηνεία τους. Μπορεί να δείχνουν με τον πιο απλό τρόπο πως νοιώθετε για κάποιον άνθρωπο ή πως είστε αγχωμένοι. Άλλα όμως, είναι πιο δύσκολα. Δεν υπάρχει «λεξικό» με το οποίο να μπορείς να ερμηνεύσεις όλα τα όνειρα, παρά τα πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί επί του θέματος. Για κάθε άνθρωπο η ερμηνεία μπορεί να είναι διαφορετική. Αναρωτηθείτε τι σημαίνει για εσάς, τη ζωή σας και τα συναισθήματά σας το όνειρο που είδατε.
 5. Ξεχνάμε τα όνειρα στα 5 πρώτα λεπτά: Δεν είστε μόνο εσείς. Όλοι δυσκολεύονται να θυμηθούν τα όνειρά τους. Ο βασικός τρόπος για να καταφέρετε να τα θυμάστε, είναι να τα σκεφτείτε αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά από την στιγμή που ξυπνάτε, ξεχνάτε το μισό όνειρο. Μέσα στα πρώτα 10΄ ξεχνάτε το 90%. Έχετε ένα ημερολόγιο ονείρων στο κομοδίνο σας και γράψτε τι είδατε εκείνη τη στιγμή. Είναι πολύ δυσκολότερο να θυμηθείτε αργότερα το όνειρό σας, αν και δεν αποκλείεται να σας έρθει έτσι στα ξαφνικά.
 6. Άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας έχουν διαφορετικά όνειρα. Οι έρευνες δείχνουν πως συνήθως άνθρωποι ίδιας κουλτούρας και πολιτισμού έχουν παρόμοια όνειρα, αν και σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
 7. Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται. Ένα 20% των ανθρώπων που ερωτώνται δηλώνουν ότι δεν ονειρεύονται. Στην πραγματικότητα, απλώς δε θυμούνται τα όνειρα τους. Ελάχιστες είναι οι μη αντιστρέψιμες καταστάσεις που στερούν τα όνειρα από τους ανθρώπους, και αυτές αφορούν συνήθως εγκεφαλικές βλάβες οφειλόμενες σε όγκους ή τραύματα.
 8. Οι τυφλοί μπορούν να δουν όνειρα; Άνθρωποι που γεννήθηκαν με πρόβλημα στην όραση δεν μπορούν να έχουν οπτικά όνειρα. Άνθρωποι που έχασαν την όρασή τους τα πρώτα παιδικά τους χρόνια, είναι επίσης δύσκολο να έχουν όνειρα με εικόνες. Όσοι όμως, έχασαν το φως τους αργότερα, βλέπουν όνειρα όπως όλοι μας.
 9. Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που έχουμε ξαναδεί: Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ακόμη και το πιο τρομακτικό πρόσωπο στο χειρότερό σας εφιάλτη, κάπου το έχετε δει στην πραγματική σας ζωή. Ίσως να ήταν ο διπλανός σας επιβάτης στο μετρό. Το μυαλό μας δεν μπορεί να δημιουργήσει στον ύπνο καινούργια πρόσωπα. Στα όνειρά μας βλέπουμε πρόσωπα, πραγματικών ανθρώπων που έχουμε δει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα θυμόμαστε.
 10. Κατά μέσο όρο βλέπουμε 4 με 7 όνειρα κάθε νύχτα. Επίσης, δεν βλέπουμε όνειρα μόνο σε βαθύ ύπνο. Μπορείτε να ονειρευτείτε οπουδήποτε κι αν κοιμηθείτε έστω και για μία ή δύο ωρίτσες.
 11. Τα όνειρα είναι συνήθως αρνητικά: Περιέργως τα όνειρα είναι πιο συχνά αρνητικά από ό,τι θετικά. Τα τρία συχνότερα συναισθήματα που αναφέρονται σε όνειρα είναι η οργή, η λύπη και ο φόβος.
 12. Τα ζώα ονειρεύονται: Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι, εκτός από τον άνθρωπο, και αρκετά από τα ζώα ονειρεύονται. Η άποψη αυτή έχει επιβεβαιωθεί στις μέρες μας. Γνωρίζουμε πια ότι οι κότες και οι αγελάδες π.χ. ονειρεύονται, τα ποντίκια, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες ενώ πρωταθλητές του ονείρου αναδεικνύονται τα αιλουροειδή, με τη γάτα να κατέχει το ρεκόρ των 200 λεπτών ονειρέματος ανά 24ωρο. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε ότι όλα σχεδόν τα θηλαστικά και τα πτηνά ονειρεύονται, σε αντίθεση με τα ερπετά, τα ψάρια και τα αμφίβια, στα οποία δεν έχει διαπιστωθεί καμία τέτοια ένδειξη.
 13. Αυτοί που κόβουν το κάπνισμα έχουν πιο έντονα όνειρα: Έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που κάπνιζαν για μεγάλο διάστημα και έκοψαν το κάπνισμα, έχουν πιο ζωντανά όνειρα. Μάλιστα άλλη έρευνα έδειξε, πως σε διάστημα μίας έως τεσσάρων εβδομάδων, θα δουν πολύ ζωντανά στο όνειρο τους ότι καπνίζουν και θα νιώσουν ενοχή και πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.
 14. Τα όνειρα συμβάλουν στη δημιουργικότητα: Τα όνειρα «ευθύνονται» για πολλές μεγάλες ανακαλύψεις και έργα τέχνης. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι η Google του Larry Page, η ανακάλυψη της δομής του DNA από τον James Watson, ο περιοδικός πίνακα από τον Dimitri Mendeleyev και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος του Νίκολα Τέσλα. Με λίγα λόγια, τα όνειρα «επαναφορτίζουν» τη δημιουργικότητά μας.
 15. Άνδρες και γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά. Περίπου το 70% από τους χαρακτήρες στο όνειρο ενός άνδρα είναι άλλα άτομα του ιδίου φύλου. Από την άλλη πλευρά, τα όνειρα των γυναικών συνήθως περιλαμβάνουν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Εκτός από αυτό, οι άνδρες έχουν γενικά πιο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρά τους από ότι οι γυναίκες.
 16. Déjà vu: Αποτελέσματα ερευνών σε μεγάλα σύνολα πληθυσμού δείχνουν ότι το 18% με 38% των ανθρώπων δηλώνουν πως έχουν δει τουλάχιστον ένα όνειρο που προέβλεπε το μέλλον. Εξ αυτών, το 70% έχει βιώσει την εμπειρία déjà vu.