5 Τρόποι να ενθαρρύνεις το παιδί σου να αρχίζει να τρώει μόνο του

5 Τρόποι να ενθαρρύνεις το παιδί σου να αρχίζει να τρώει μόνο του

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, όμως με υπομονή και μέθοδο μπορείς να τα καταφέρεις.

«Πώς θα ξεκινήσει το μωρό μου να τρώει μόνο του;», «Πώς θα τα καταφέρει να μη με χρειάζεται όταν πρέπει να καθίσει στο τραπέζι;», «Τι θα γίνει όταν θα πάει στον βρεφικό;» Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα ταλανίζουν το μυαλό όλων των νέων μαμάδων, οι οποίες ψάχνουν πολύ συχνά να βρουν απαντήσεις κάνοντας αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

 Η αλήθεια είναι πως θέλει υπομονή και χρόνο μέχρι το νήπιο να ανεξαρτητοποιηθεί και να αρχίσει να πιάνει το κουτάλι ή το πιρούνι χωρίς να χρειάζεται βοήθεια. Μέχρι τότε όμως… Και το κουτάλι θα πέσει κάτω, και το φαγητό όλο θα εκσφενδονιστεί στην μπλούζα ή στο παντελονάκι του, και το χάος- σε γενικότερο πλαίσιο- δεν νομίζουμε πως μπορείς να το αποφύγεις. Στην αρχή τουλάχιστον.

Όμως σκέψου πως δεν είσαι η μόνη! Ξέρεις πόσες μαμάδες έχουν περάσει αυτό που εσύ βιώνεις τώρα; Μπορείς να το δεις, λοιπόν, σαν μια διασκεδαστική διαδικασία, να γελάσεις και να ενθαρρύνεις το παιδάκι σου να αρχίζει να πιάνει μόνο του κουτάλια και πιρούνια. Με προσοχή, βέβαια και εσύ να βρίσκεσαι πάντα δίπλα του.

Παρακάτω μπορείς να δεις 5 τρόπους για να ενθαρρύνεις το παιδί σου να ξεκινήσει να τρώει μόνο του και να ανεξαρτητοποιείται σιγά-σιγά στον τομέα του φαγητού. Με υπομονή, χαμόγελο και μέθοδο μπορείς να καταφέρεις τα πάντα! Και εσύ και το αγαπημένο σου αγγελούδι.

  • Καλό είναι να διαμορφώσεις τον χώρο προτού κάτσει το παιδί στο τραπέζι

Μπορείς να τοποθετήσεις στο τραπέζι το πιάτο με το φαγητό, το κουτάλι ή το πιρούνι, τη σαλιάρα και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς ότι θα ζητήσει το παιδί σου την ώρα του φαγητού. Α! Και μην ξεχάσεις το καρεκλάκι του. Έχοντας όλα τα απαραίτητα έτοιμα από νωρίς θα αποφύγεις τις μικρές «καταστροφές» από την ανυπομονησία του παιδιού να φάει.

  • Μπορείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα με τακτικά γεύματα

Στα παιδιά αρέσει το πρόγραμμα. ‘Εχοντας λοιπόν ένα πρόγραμμα να ακολουθήσουν τις περισσότερες φορές δεν γκρινιάζουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείς να ρυθμίσεις τις ώρες του φαγητού του -με βάση και τη ρουτίνα της οικογένειάς σου- ώστε να ξέρει και το ίδιο ποια είναι η στιγμή που θα φάει. Άσε που έχοντας πρόγραμμα και τακτικές ώρες φαγητού δε θα έρθεις ξανά στη δύσκολη θέση να προσπαθείς να ησυχάσεις ένα νήπιο που πραγματικά πεινάει πολύ και δε σταματά να γκρινιάζει.

  • Φρόντισε να του σερβίρεις τα σωστά φαγητά

Ποια είναι τα σωστά φαγητά για ένα νήπιο; Τα φαγητά που δε χρειάζονται μαχαιροπίρουνο ή μεγάλη προσπάθεια για να τα φάει ένα μικρό παιδί. Για παράδειγμα, μπορείς να του ξεφλουδίσεις μια μπανάνα ή να του δώσεις να φάει μόνο του μερικά κομματάκια τυριού. Έτσι, δεν θα γίνει χάλια και θα μπει και το ίδιο στη διαδικασία να καταλαβαίνει ότι μπορεί και τρώει μόνο του.

  • Καλό είναι να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια μερικές φορές την εβδομάδα

Αυτό δεν είναι εφικτό πάντα, ούτε και σε καθημερινή βάση. Έτσι δεν είναι; Οι υποχρεώσεις και η ρουτίνα δεν επιτρέπουν να απολαμβάνουμε καθημερινά το γεύμα μας με όλη την οικογένεια. Ωστόσο, μπορείς να προγραμματίσεις κάποιες μέρες της εβδομάδας- π.χ. τα Σαββατοκύριακα- να τρώτε όλοι μαζί. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις στο παιδί σου πώς μπορεί να τρώει μόνο του, να του δείξεις, αλλά και εκείνο να παρατηρήσει τη μαμά και το μπαμπά να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να θυμάσαι: τα παιδιά μιμούνται!

  • Βγάλε από το μυαλό σου το χάος που μπορεί να επικρατήσει

Ναι, μπορεί η κατάσταση να μοιάζει εμπόλεμη όταν προσπαθείς να μάθεις σε ένα νήπιο να αρχίζει να τρώει μόνο του, αλλά θέλει ψυχραιμία και υπομονή. Προσπάθησε προς στιγμήν να ξεχάσεις τα πεταμένα φαγητά δεξιά και αριστερά μέσα στο σπίτι και επιστράτευσε για τις επόμενες φορές σαλιάρες ή και παλιά σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα για να καλύψεις τον χώρο γύρω από εκείνο. Πάντα η αρχή είναι δύσκολη αλλά να θυμάσαι: ποιος δεν έμαθε να τρώει μόνος του;