Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για το παιδί σου

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για το παιδί σου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Είναι γεγονός πως τα περισσότερα παιδιά τρελαίνονται για γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, που… μόνο υγιεινές δεν είναι. Σκέψου λίγο! Και το δικό σου παιδάκι δεν ενθουσιάζεται όταν κάποιος το κερνάει μια σοκολάτα ή ένα γλειφιτζούρι; Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα παιδιά και είναι και λογικό. Και ποιος θα έλεγε «όχι» σε ένα γευστικότατο γλύκισμα;

Το θέμα, όμως, είναι να μην ξεφύγουν τα μικρά μας. Να μη ζητούν γλυκά και fast food όλη την ώρα. Γι’ αυτό κι εμείς, ως γονείς που είμαστε, θα πρέπει να μη χάσουμε τον έλεγχο και να φροντίσουμε από πολύ νωρίς να υιοθετήσουν τα παιδιά μας υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Βλέπεις, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού η εξασφάλιση υγιεινής, επαρκούς και ασφαλούς διατροφής είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική ανάπτυξή του.

Άσε που η παιδική ηλικία αποτελεί την καταλληλότερη περίοδο για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι το παιδάκι σου να μάθει από τώρα να τρέφεται υγιεινά και ισορροπημένα; Θα μας πεις… Μα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου αυτό. Συμφωνούμε!

Στο ταξίδι της μητρότητας υπάρχουν πολλές δυσκολίες και η σωστή διατροφή του παιδιού είναι μία από αυτές. Με καλή διάθεση, όμως, με θέληση και υπομονή, αλλά και με τις τέσσερις συμβουλές που έχουμε για εσένα, θα βοηθήσεις το παιδί σου να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες για μια ζωή!

  • Μη χρησιμοποιείς το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία

«Αν είσαι καλό παιδί, θα σου μαγειρέψω το αγαπημένο σου φαγητό», «έκανες ζημιά, οπότε δεν έχει σοκολάτα»! Τέτοιες εκφράσεις καλό είναι να αποφεύγονται. Αναρωτιέσαι γιατί; Διότι δεν πρέπει να συνδέονται γεύσεις με καλές ή κακές πράξεις και συναισθήματα. Το παιδί πρέπει από μικρή ηλικία να καταλάβει ότι τρώει ένα φαγητό γιατί είναι νόστιμο ή γιατί έχει μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό του. Όχι γιατί πέτυχε ή απέτυχε σε κάτι.

  • Οι μεγάλοι πρέπει να τρώνε το ίδιο φαγητό με τα παιδιά

Το ξέρουμε! Μπορεί οι φακές να μην είναι τόσο λαχταριστές, όπως τα μπιφτέκια που έχουν μείνει από χθες στο ψυγείο, αλλά πρέπει να τις φας κι εσύ μαζί με το παιδί σου. Για σκέψου… Τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από εμάς τους γονείς. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να προσπαθείς να πείσεις το παιδί σου ότι τα όσπρια είναι πολύ υγιεινά και θρεπτικά κι εσύ την ίδια ώρα να τρως κάτι άλλο; Μάλλον όχι.

  • Φρόντισε να υπάρχει πάντα σπιτικό φαγητό

Καλό και νόστιμο το φαγητό απ’ έξω και ακόμα πιο εύκολο για εσένα να παραγγείλεις μία πίτσα.  Όμως έτσι δε θα δώσεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μάθει να τρέφεται άτσαλα και με καθόλου υγιεινές τροφές. Και σίγουρα αυτό θα έχει μελλοντικά αντίκτυπο στην υγεία του. Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίσεις να υπάρχει πάντα σπιτικό και υγιεινό φαγητό στο σπίτι, ώστε και το μικρό σου να μάθει να διατρέφεται σωστά.

  • Κάνε σαφές ότι το fast food και οι λιχουδιές είναι μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις

Φυσικά και το παιδί σου δε θα το αποκλείσεις από μια διατροφική ατασθαλία. Όλοι μας, άλλωστε, έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους ατοπήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να του εξηγήσεις ότι συγκεκριμένα εδέσματα υπάρχουν στο σπίτι σε περίπτωση που κάποιος έχει γιορτή ή για μέρες που θα έρθει κάποιος καλεσμένος. Και -εννοείται- πως ούτε κι εσύ με τον μπαμπά του θα καταναλώνετε τέτοιου είδους τροφές σε καθημερινή βάση και μπροστά του. Μην ξεχνάς ότι εμείς οι γονείς είμαστε για τα παιδιά μας το πρώτο παράδειγμα!