Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό θέμα το οποίο αναπόφευκτα αντιμετωπίζει κάθε μητέρα μεγαλώνοντας το μωρό της και θα εξηγήσουμε και ξεκαθαρίσουμε τους μύθους και τις αλήθειες για την οδοντοφυΐα του μωρού.
Τι είναι η οδοντοφυΐα βρεφώ ...
28 Ιουλίου 2020
Επιλόχειος κατάθλιψη: Δεν είσαι η μόνη. Υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσεις ώστε να μη βλάψει ούτε εσένα, ούτε το μωρό σου.
Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό είναι δύσκολη για πολλές νέες μαμάδες. Οι ορμόνες, οι αλλαγές στην καθημερινότητα με το μωρό, τα ξενύχτια έχουν ως αποτέλεσμα πολλές εναλλαγές στην ψυχολογία της λεχώνας. Αν, όμως, οι δυσάρεστες στιγμές και σκέψεις είναι περισσότερες από τις ευχάριστες, εκεί ίσως αρχίζει και εκδηλώνεται η επιλόχειος κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό και μέχρι τον έκτο μήνα και περιλαμβάνουν: απότομες αλλαγές στη διάθεση, δυσκολία στο δεσμό με το μωρό και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Αν αισθάνεσαι ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είσαι μόνη και μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Σκέψου μόνο ότι μία στις επτά λεχώνες έρχονται αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη.
Τι μπορείς να κάνεις:
1. Γυμνάσου
Ακόμα κι αν δεν έχεις πού να αφήσεις το μωρό, μπορείς να πας μαζί του μία βόλτα με το καρότσι. Είναι αποδεδειγμένο ότι το περπάτημα και ο καθαρός αέρας που θα αναπνεύσεις μειώνουν σημαντικά την κατάθλιψη.
2. Ακολούθησε υγιεινή διατροφή
Μόνη της η ισορροπημένη διατροφή δε θα έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν τρως σωστά, θα σε βοηθήσει να νιώθεις καλύτερα και αυτό θα φαίνεται και στο σώμα σου. Γι’ αυτό προσπάθησε κάθε Σαββατοκύριακο να προετοιμάζεις το διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας και να φτιάχνεις υγιεινά snacks για τις ώρες που θα λείπεις από το σπίτι.
3. Βάλε στη διατροφή σου τα Ω-3 λιπαρά οξέα
Προσπάθησε να τρως αρκετές ποσότητες ψαριών και θαλασσινών, τα οποία περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, οι γυναίκες που είχαν έλλειψη σε Ω-3 είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από επιλόχειο κατάθλιψη.
4. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Αν νιώθεις εγκλωβισμένη με το νεογέννητο μωρό, τη δουλειά σου και τις δουλειές του νοικοκυριού, πρέπει να βρεις χρόνο για σένα. Μην ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια. Ζήτησε από την οικογένειά σου ή σε οικεία σου πρόσωπα που εμπιστεύεσαι να κρατήσουν για λίγο το μωρό σου και κάνε κάτι που σ’ ευχαριστεί. Δες μία φίλη σου, πήγαινε μια βόλτα με το αυτοκίνητο, περπάτησε μόνη σου στην παραλία και κάνε ό,τι άλλο πραγματικά σε κάνει να νιώθεις καλά.
5. Ξεκουράσου
Προσπάθησε να κοιμάσαι τις ώρες που κοιμάται και το μωρό. Σίγουρα, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε ο ύπνος είναι στο τσεπάκι σου. Εναλλακτικά, άντλησε γάλα με θήλαστρο ή/και ζήτησε από τον σύντροφό σου να ταΐσει το μωρό την ώρα που εσύ θα κοιμάσαι.
6. Απέφυγε την απομόνωση
Μοιράσου τα συναισθήματά σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και πες όλα όσα νιώθεις. Θα αισθανθείς αμέσως πολύ καλύτερα, σα να σου έχει φύγει ένα βάρος.