Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
24 Φεβρουαρίου 2017
Στην εποχή μας η εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας είναι ένα εφόδιο απαραίτητο για τη μελλοντική εξέλιξη των παιδιών μας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν οι γονείς ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες ή όταν υπάρχει μια γιαγιά, ένας παππούς ή μια νταντά που μιλά μια άλλη γλώσσα από τη δική μας, που τα παιδιά μπορούν να μάθουν δύο γλώσσες ως μητρικές. Στην εποχή μας, ο αριθμός των δίγλωσσων παιδιών είναι σημαντικός, αφού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο οι διαφυλετικές οικογένειες είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο όμως είναι αυτό το εγχείρημα;
Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε;
Τα μωρά είναι γενετικά προγραμματισμένα να μαθαίνουν συνέχεια καινούρια πράγματα! Έτσι, τίποτα δεν είναι δύσκολο να γίνει εάν εξοικειώσουμε με αυτό το παιδί από πολύ μικρή ηλικία. Όσο πιο νωρίς έρθει σε επαφή με τη δεύτερη γλώσσα τόσο πιο εύκολα θα τη μάθει. Αυτό θα του δώσει μελλοντικά ένα σημαντικό εφόδιο αλλά και μεσοπρόθεσμα έχει αποδειχτεί ότι τα δίγλωσσα παιδιά είναι καλύτερα τόσο στη γραφή όσο και στην ανάγνωση και των δύο γλωσσών ενώ τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και να αναπτύσσουν περισσότερο την αναλυτική σκέψη τους -σε σχέση με τα παιδιά που μιλούν μόνο τη μητρική γλώσσα τους. Η ηλικία από τη γέννηση εώς τα 6 χρόνια του είναι πολύ σημαντική, αφενός γιατί τότε είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η δεξιότητα του παιδιού να ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες και αφετέρου γιατί ακόμα δεν έχει έρθει σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα που αναγκαστικά θα το κάνει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μία ή την άλλη γλώσσα.
Πώς θα το κάνουμε;
Σε πρακτικό επίπεδο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μεγαλώσει ένα παιδί γνωρίζοντας δύο γλώσσες είναι να υπάρχουν στο περιβάλλον του διαφορετικοί άνθρωποι που θα του μιλούν σταθερά στις γλώσσες αυτές. Εάν για παράδειγμα μεγαλώνει με μαμά Ελληνίδα και μπαμπά Γάλλο, καλό είναι εκείνη να του μιλάει αποκλειστικά στα ελληνικά κι εκείνος μόνο γαλλικά.
Εάν όλο το οικογενειακό περιβάλλον συνεννοείται στην ίδια γλώσσα αλλά θέλετε το παιδί να μεγαλώσει γνωρίζοντας δύο, θα πρέπει να επενδύσετε σε μια ξενόγλωσση νταντά που θα συναναστρέφεται με το παιδί αρκετές ώρες την ημέρα, μιλώντας του μόνο στη γλώσσα αυτή. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να μιλάνε όλα τα μέλη της οικογένειας στη μία γλώσσα όταν το παιδί ζει σε ένα περιβάλλον όπου όλοι οι άλλοι μιλούν την άλλη (π.χ. ένα παιδί Ελλήνων που μεγαλώνει στην Αγγλία). Επίσης, είναι χρήσιμο να έχει στη διάθεσή του υλικό, όπως βιβλία, DVD, τραγούδια κ.λπ. και στις δύο γλώσσες. Τέλος, είναι πολύ χρήσιμο το παιδί να έρχεται τακτικά σε επαφή με ανθρώπους που μιλούν τις δύο γλώσσες (να κάνει παρέα με συνομηλίκους του που έχουν ως μητρική γλώσσα τη μία από τις δύο) και φυσικά να τα επαινούμε κάθε φορά που καταφέρνουν να συμπληρώσουν σωστές προτάσεις σε κάθε γλώσσα ξεχωριστά. Η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη ούτε χωρίς προβλήματα -πολλά παιδιά που ανήκουν σε δίγλωσσες οικογένειες συχνά αργούν να μιλήσουν τόσο στη μία όσο και στην άλλη γλώσσα, όταν όμως αρχίσουν να το κάνουν μπορούν να χειριστούν εξαιρετικά και τις δύο. Θα πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή και σε καμία περίπτωση να μην πιέζετε και αγχώνετε το παιδί γιατί δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.