Όταν το βρέφος γεννιέται εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές του για να επιβιώσει. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της ζωής του, βρίσκεται σε μία συμβιωτική φάση με τη μητέρα, σε μία αδιαφοροποίητη ενότητα μαζί της. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να σ ...
18 Δεκεμβρίου 2020
Κλάματα, φωνές, αναζήτηση βοήθειας, παροδικό τρέμουλο… Μήπως τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζεις αυτήν την κατάσταση με το παιδί σου, γιατί βλέπει κάθε βράδυ εφιάλτες;
Πολλές μαμάδες έχουμε έρθει στη θέση σου, έχουμε στενοχωρηθεί και έχουμε αναρωτηθεί πώς να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως είναι διαφορετικό να βλέπεις εσύ εφιάλτη και διαφορετικό να τον βλέπει το παιδί σου. Εσύ, ως ενήλικας, ξέρεις πως είναι κάτι παροδικό και μπορεί να φαντάζεσαι από πού προέρχεται και γιατί συμβαίνει. Το παιδί σου, όμως, δεν έχει ιδέα τι σημαίνει εφιάλτης. Απλά ξυπνάει τρομαγμένο στον ύπνο του και δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι όλο αυτό που περνάει. Το μόνο που θέλει είναι τη μαμά του και μια σφιχτή αγκαλιά.
Και ξέρουμε ότι αυτά εσύ του τα δίνεις απλόχερα. Όλες οι μανούλες αυτό δεν κάνουμε, άλλωστε; Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρέπει να μείνεις με σταυρωμένα τα χέρια. Αντέχεις να βλέπεις το παιδί σου ταραγμένο τα βράδια μετά από συνεχόμενα κακά όνειρα; Όχι, βέβαια!
Γι’ αυτό υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά και να καταφέρει να πάψει να βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του. Θέλει προσπάθεια, υπομονή και επιμονή και… όλα θα γίνουν.
- Δείξε κατανόηση
Μπορείς να φέρεις στη μνήμη σου τα δικά σου συναισθήματα όταν- ως παιδί- πεταγόσουν ιδρωμένη από το κρεβάτι μετά από έναν εφιάλτη; Τρόμος και φόβος. Χρειαζόσουν αμέσως τη μαμά σου και κυρίως μια γλυκιά κουβέντα από το στόμα της. «Μωρό μου, πάει τελείωσε», «ήταν απλά ένα κακό όνειρο. Πάμε να κοιμηθούμε πάλι» και άλλες παρόμοιες φράσεις σίγουρα θέλει και το παιδί σου να ακούσει από τα δικά σου χείλη. Είναι αντιδράσεις και λόγια, που θα δείξουν την κατανόησή σου και την ενσυναίσθησή σου. Μην ξεχάσεις όμως το κυριότερο! Μια σφιχτή αγκαλιά. Αν εμείς οι μεγάλοι την έχουμε μια φορά ανάγκη όταν φοβόμαστε ή τρομάζουμε, τα παιδιά μας τη χρειάζονται δέκα φορές περισσότερο.
- Φτιάξε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο
Το ήξερες ότι τα παιδιά που κοιμούνται πολύ αργά είναι πιο πιθανό να δουν εφιάλτες; Πώς θα το αποφύγεις λοιπόν αυτό; Βάζοντας ένα πρόγραμμα πριν τον ύπνο του παιδιού σου. Μετά το βραδινό φαγητό, καθιέρωσε μια ρουτίνα, που θα περιλαμβάνει πλύσιμο των δοντιών, ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο, διάβασμα ενός ευχάριστου παραμυθιού και ένα γλυκό φιλί σου πριν το σκεπάσεις και κοιμηθεί. Ακόμα και για εμάς τις μαμάδες δεν ακούγεται τέλεια αυτή η ιδέα; Φαντάσου πόσο θα χαλαρώσει το παιδάκι σου και πόσο όμορφα θα κοιμηθεί!
- Περιόρισέ του την ανάγνωση βιβλίων με τέρατα και άγριους χαρακτήρες
Τα παιδιά έχουν την τάση να συγχέουν τους πραγματικούς με τους φανταστικούς χαρακτήρες και να πιστεύουν ότι μπορεί… να συναντήσουν μπροστά τους έναν δράκο, ένα τέρας ή έναν άγριο άνθρωπο, για τον οποίο διάβασαν κάποια στιγμή σε ένα βιβλίο. Εσύ δε θυμάσαι τον εαυτό σου να διαβάζει για φανταστικά τέρατα και κάποια βράδια να τα βλέπεις στον ύπνο σου; Έτσι συμβαίνει και με το παιδί σου. Καλό είναι, λοιπόν, να επιλέγεις βιβλία με ανθρώπινους χαρακτήρες και ευχάριστες ιστορίες, που μόνο χαρά θα προσφέρουν σε ένα παιδί.
- Ζήτησε βοήθεια
Βλέπεις ότι το πρόβλημα επιμένει και αυξάνονται τα βράδια που το παιδί σου ξυπνά έντρομο μετά από έναν εφιάλτη; Αν δοκίμασες όλες τις παραπάνω τακτικές, αλλά δεν είδες αποτέλεσμα, υπάρχει ακόμη μια λύση. Να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, δηλαδή ενός παιδοψυχολόγου. Εκείνος θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» τις σκέψεις του παιδιού σου και να βρει μαζί του τη λύση σε αυτήν τη βραδινή αναστάτωση.