Εξωμήτρια κύηση: αίτια – συμπτώματα – θεραπεία

Εξωμήτρια κύηση: αίτια – συμπτώματα – θεραπεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η εξωμήτρια κύηση είναι μία δυσάρεστη και δυνητικά επικίνδυνη μαιευτική κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα βασικά σημεία αυτής της παθολογίας.

Τι είναι η εξωμήτρια κύηση;


Εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση ονομάζεται η κύηση στην οποία το γονιμοποιημένο ωάριο αντί να εμφυτευτεί και να ξεκινήσει να αναπτύσσεται στη μήτρα, εμφυτεύεται σε άλλο σημείο. Σε 9 στις 10 περιπτώσεις, αυτό το άλλο σημείο είναι μέσα σε μία από τις δύο σάλπιγγες, οπότε και υπάρχει κίνδυνος ρήξης της σάλπιγγας και εσωτερικής αιμορραγίας. Γι’ αυτό η εξωμήτρια κύηση θεωρείται επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ποια είναι τα αίτια;


Αρκετές καταστάσεις έχουν ενοχοποιηθεί ως παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εξωμήτριας κύησης. Συγκεκριμένα, ίσως έχετε αυξημένες πιθανότητες εξωμήτριας κύησης εάν:

  • Ξαναείχατε εξωμήτρια κύηση στο παρελθόν.
  • Έχετε κάνει χειρουργείο για τις σάλπιγγες συγκεκριμένα, ή στην κάτω κοιλιά και την πύελο γενικότερα.
  • Πάσχετε ή είχατε πάσχει στο παρελθόν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Είχατε διαγνωστεί στο παρελθόν με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.
  • Πάσχετε από ενδομητρίωση.

Άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εξωμήτριας κύησης είναι ηλικία άνω των 35 ετών, ιστορικό υπογονιμότητας και το κάπνισμα. Ωστόσο, έως και στις μισές περιπτώσεις εξωμήτριας κύησης, δεν υπήρχε κάποιος από αυτούς τους παράγοντες.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν έχω εξωμήτρια κύηση; Υπάρχουν συμπτώματα;


Η εξωμήτρια κύηση ξεκινά όπως κάθε άλλη κύηση με διακοπή της περιόδου, θετικό τεστ κύησης και άλλα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης του πρώτου τριμήνου, όπως ευαίσθητοι μαστοί, ναυτία κλπ. Όσο η κύηση προχωράει, μπορεί να έχετε επιπλέον συμπτώματα, ειδικά εάν πρόκειται για εξωμήτρια κύηση στην σάλπιγγα, όπως:

  • Αιμορραγία από τον κόλπο
  • Πόνος στη μέση
  • Πόνος στην περιοχή της κάτω κοιλίας ή της πυέλου
  • Πόνος ή κράμπες στην μία πλευρά της κοιλιάς
  • Σε περίπτωση ρήξης εξωμήτριας κύησης στη σάλπιγγα: ξαφνικός πόνος στην κοιλιά ή στην πύελο, αντανακλαστικός πόνος στον ώμο, αδυναμία – απώλεια των αισθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση μεταβείτε άμεσα στο  νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα, πρέπει να θυμάστε πως τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ γενικά και αν αναγνωρίσετε κάποιο από αυτά (με εξαίρεση τα έντονα συμπτώματα της ρήξης) δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Ιδιαίτερα εάν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιθανό να βιώνετε πολλά σωματικά συμπτώματα που να σας μπερδεύουν, καθώς και επιδράσεις στην ψυχολογία σας

Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να διαγνωστεί από τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο σας μέσω υπερήχου και βιοχημικών εξετάσεων κατά τις επισκέψεις του πρώτου τριμήνου. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται εξωμήτρια κύηση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες, να τηρείτε τις κανονισμένες  επισκέψεις και να αναφέρετε οποιαδήποτε ξαφνική ή ανησυχητική αλλαγή στα συμπτώματά σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η εξωμήτρια κύηση;


Όταν επιβεβαιωθεί εξωμήτρια κύηση στη σάλπιγγα, η μόνη θεραπεία είναι ο ασφαλής τερματισμός της. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε φαρμακευτικά, είτε χειρουργικά. Για την φαρμακευτική θεραπεία χρησιμοποιείται η μεθοτρεξάτη, η οποία σταματά τον πολλαπλασιασμό των αναπτυσσόμενων κυττάρων και οδηγεί σε διακοπή της κύησης και αποβολή. Η μεθοτρεξάτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν  η κύηση έχει προκαλέσει ρήξη στη σάλπιγγα, καθώς και σε ορισμένες ακόμη περιπτώσεις που αντενδείκνυται, όπως σε ανοσολογικά προβλήματα, ηπατική δυσλειτουργία, θηλασμό κλπ. Είναι σημαντικό η χορήγηση μεθοτρεξατης να συνοδεύεται από πολλαπλές μετρήσεις της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα, η οποία θα πρέπει να πέφτει εάν η κύηση έχει σταματήσει.

Η χειρουργική θεραπεία χρησιμοποιείται απαραίτητα με χαρακτήρα επείγοντος σε περίπτωση ρήξης της σάλπιγγας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει ρήξη. Κατά το χειρουργείο, μπορεί να αφαιρεθεί είτε ο εμβρυικός σάκος μόνος του, είτε ο σάκος μαζί με ολόκληρη τη σάλπιγγα, επιλογή που εξαρτάται από το μέγεθος, την ακριβή θέση, την κατάσταση της σάλπιγγας, αλλά και την επιθυμία της γυναίκας. Τυπικά, το χειρουργείο πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο μέσω λαπαροσκόπησης.

Υπάρχει επίδραση στην επόμενη εγκυμοσύνη μετά από εξωμήτρια κύηση;


Όπως αναφέραμε και στην αρχή, μία εξωμήτρια κύηση αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της παθολογίας σε επόμενη εγκυμοσύνη. Έτσι, σε επόμενη κύηση, συστήνεται να είστε σε εγρήγορση για τυχόν συμπτώματα, μέχρι ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος σας να επιβεβαιώσει πως η κύηση είναι φυσιολογική.

Η εξωμήτρια κύηση είναι μία δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση. Θα χρειαστεί υπομονή και συμμόρφωση με τις οδηγίες του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου σας για να αντιμετωπιστεί επαρκώς και με ασφάλεια.