Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;
Τα παιδιά από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία εμφανίζουν διάφορα μοτίβα ανάπτυξης. Κάθε παιδ ...
14 Οκτωβρίου 2024
Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων.
Η σημασία των παιδικών φίλων
Οι φιλίες που δημιουργούν τα παιδιά αποτελούν το πρώτο ασφαλές «κοινωνικό εργαστήριο», όπου μπορούν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις διαφορές και να λύνουν συγκρούσεις. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που διατηρούν καλές φιλίες στην παιδική ηλικία συχνά αναπτύσσουν υγιέστερες σχέσεις κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή.
Από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να σχηματίζουν φιλίες και να μαθαίνουν πώς να συνεργάζονται, να συμβιβάζονται και να επιλύουν συγκρούσεις. Σύμφωνα με τους Rubin, Bukowski και Parker (2018), οι παιδικές φιλίες προσφέρουν στα παιδιά μια αίσθηση αποδοχής και υποστήριξης που συμβάλλει στην αυτοεκτίμησή τους. Επίσης, οι σταθερές φιλίες συχνά οδηγούν σε υψηλότερες κοινωνικές δεξιότητες και ψυχική ανθεκτικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι οι υποστηρικτικές σχέσεις με συνομηλίκους βοηθούν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της κοινωνικής ταυτότητας, της αυτοεκτίμησης και της ακαδημαϊκής επιτυχίας.
Ωστόσο, οι αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης φιλικών σχέσεων είναι εξίσου σημαντικές. Η απουσία υποστηρικτικών φίλων έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, άγχος και ακόμα και παραβατική συμπεριφορά σε εφήβους. Σύμφωνα με μελέτη του 2017, οι κακές σχέσεις με συνομηλίκους ή η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πιθανότητα παραβατικών πράξεων, καθώς και σε δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς (Adolescent Research Review, 2017).
Ποιους τομείς ανάπτυξης του παιδιού ενισχύουν οι παιδικές φιλίες;
Οι παιδικές φιλίες ενισχύουν διάφορους τομείς της ανάπτυξης του παιδιού, προσφέροντας ευκαιρίες για μάθηση και καλλιέργεια δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:
1. Κοινωνικές Δεξιότητες
Οι φιλίες διδάσκουν στα παιδιά πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Μέσα από τη φιλία μαθαίνουν πώς να συνεργάζονται, να διαπραγματεύονται, να μοιράζονται, να αλληλοϋποστηρίζονται και να επιλύουν συγκρούσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να κατανοούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
2. Συναισθηματική Ανάπτυξη
Οι παιδικές φιλίες συμβάλλουν στην κατανόηση και ρύθμιση των συναισθημάτων. Μέσα από τις σχέσεις με συνομήλικους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα να κατανοούν και να συναισθάνονται τα συναισθήματα των άλλων. Οι φίλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και μια αίσθηση ασφάλειας, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα του παιδιού.
3. Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης
Η αποδοχή από συνομηλίκους και η δημιουργία σταθερών φίλων ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι είναι αποδεκτό και έχει φίλους που το εκτιμούν, είναι πιο πιθανό να έχει θετική εικόνα για τον εαυτό του.
4. Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
Οι φιλίες συχνά παρουσιάζουν στα παιδιά ευκαιρίες για επίλυση διαφορών και συγκρούσεων. Καθώς τα παιδιά προσπαθούν να διατηρήσουν τις φιλίες τους, μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη της λογικής και των γνωστικών δεξιοτήτων.
5. Κοινωνική προσαρμοστικότητα
Η αλληλεπίδραση με συνομηλίκους βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τους κοινωνικούς κανόνες και να προσαρμόζονται σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Οι φιλίες τους δίνουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προσαρμογή τους σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια και ρόλους.
6. Ανάπτυξη ηθικής συνείδησης
Μέσα από τις φιλίες, τα παιδιά μαθαίνουν για την έννοια της δικαιοσύνης, της ηθικής και της υπευθυνότητας. Ανακαλύπτουν την αξία της αμοιβαίας κατανόησης, της δικαιοσύνης και της αλληλοϋποστήριξης, κάτι που ενισχύει την ηθική τους ανάπτυξη και εμπλουτίζει τον αξιακό τους κώδικα.
7. Συμπεριφορική αυτό-ρύθμιση
Οι παιδικές φιλίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να ελέγχουν τις συμπεριφορές τους και να προσαρμόζονται στους κοινωνικούς κανόνες της ομάδας. Οι σχέσεις με συνομηλίκους μπορούν να τους διδάξουν αυτορρύθμιση και να τα βοηθήσουν να αποφύγουν συμπεριφορές που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές.
Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα των εξελίξεων, τα περισσότερα παιδιά δεν αφιερώνουν χρόνο για σύνδεση με τους φίλους. Τα μαθαίνουμε πώς να ζουν γρήγορα μέσα από τις εναλλαγές αλλά δεν τα μαθαίνουμε να σκέπτονται και να διαχειρίζονται τις σχέσεις. Ας δούμε την εποχή μας ως μία μεταβατική περίοδο που θα μάθουμε στα παιδιά να συνδέονται, να μπαίνουν στη θέση του άλλου, να επενδύουν στη σύνδεση και να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο για γνώση και σχέσεις με τους άλλους. Το σύστημα της οικογένειας είναι εκείνο που θα βοηθήσει ώστε να δομηθούν τα σωστά πρότυπα για υγιείς σχέσεις. Ωστόσο, ολόκληρη η κοινωνία έχει τον ίδιο βαθμό ευθύνης ώστε να παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, σωστά κοινωνικά πρότυπα και τα εφόδια για να περπατήσουν με συνειδητότητα τον δρόμο προς την ενήλικη ζωή.