Η κοινωνικοποίηση του παιδιού: Xρήσιμες συμβουλές

Η κοινωνικοποίηση του παιδιού: Xρήσιμες συμβουλές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι ειδικοί τονίζουν πως το παιχνίδι πρέπει να υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής ενός παιδιού. Ένα βασικό ζήτημα που όλοι οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή είναι η ομαλή κοινωνικοποίηση, ειδικά για τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια.

Η κοινωνικοποίηση του παιδιού: Χρήσιμες συμβουλές

Το παιχνίδι δεν έχει ημερομηνία έναρξης αφού από την ημέρα της γέννησής του ξεκινά η κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα από αυτό. Φυσικά διαφοροποιείται η μορφή του παιχνιδιού, ο τρόπος που παίζει δηλαδή, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο το μωρό δεν έχει αναπτύξει την ομιλία του, μέσω του παιχνιδιού εκείνο επικοινωνεί πρώτα με τους γονείς και μετέπειτα, με τα άλλα παιδιά που αλληλεπιδρά. Παίζοντας, ένα παιδί θα αναπτύξει όλες τις συμπεριφορές και τις δεξιότητές του και εμείς ως γονείς, πρέπει να το προστατεύσουμε.

1. Ενθαρρύνετε το παιδί να παίξει με παιδιά της ηλικίας του

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι η κατάλληλη ενθάρρυνση του παιδιού να εμπλέκεται σε διάφορες δραστηριότητες με παιδιά της ηλικίας του. Έτσι, για παράδειγμα, στις βόλτες που θα κάνετε μαζί στο πάρκο αφήστε το να παίξει με τα παιδάκια που θα επιλέξει να προσεγγίσει για να κοινωνικοποιηθεί. Αφήστε το παιδί να τολμήσει να πλησιάσει τους «υποψήφιους» φίλους του και ενθαρρύνετε το να καλλιεργήσει την εξωστρέφειά του.

Η σημασία των ομαδικών παιχνιδιών την κοινωνικοποίηση του παιδιού

2. Η σημασία των ομαδικών παιχνιδιών την κοινωνικοποίηση του παιδιού

Τα ομαδικά παιχνίδια είναι κορυφαίας σημασίας για την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Μέσα από αυτά το παιδί θα ελαττώσει τις τυχόν επιθετικές συμπεριφορές του και θα γίνει πιο εξωστρεφές. Έτσι, δηλαδή, θα διευκολυνθεί η κοινωνική του εξέλιξη και όντας πιο κοινωνικό, δεν θα δεχθεί την «απομόνωση» που αντιμετωπίζουν πολλά ντροπαλά παιδάκια.

Σημαντικό, όμως, κατά τα ομαδικά παιχνίδια είναι να ξέρει το παιδί πώς να μοιράζεται τα πράγματά του. Αν έχει αδέρφια, φροντίστε να τους μεταδώσετε ότι πρέπει να μοιράζονται «αναίμακτα» τα παιχνίδια τους, έτσι ώστε να έχουν μια πιο ομαλή κοινωνικοποίηση. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που είναι μοναχοπαίδι και αναλαμβάνετε εσείς τον ρόλο του φίλου- συμπαίκτη. Ωστόσο, στις πρώτες συναντήσεις του με πολλά άλλα παιδάκια, φροντίστε να έχετε αρκετά παιχνίδια για όλα, έτσι ώστε να μην προκύψει κάποια διαφωνία.

3. Τι κάνουμε όμως αν το παιδί μας είναι ντροπαλό; Πώς θα βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίησή του;

Αν βλέπουμε πως το παιδί δυσκολεύεται λίγο παραπάνω να προσεγγίσει άλλα παιδάκια ή να δείχνει με εξωστρέφεια τα συναισθήματά του, αυτό πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να προκαλέσει άγχος. Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι εντελώς φυσιολογικό να «κρύβεται» όταν βρεθεί μπροστά σε ξένους ή να ντρέπεται να ρωτήσει άγνωστα παιδιά αν μπορεί να παίξει μαζί τους. Συνήθως, όμως, αυτό μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Γενικά, πρέπει να θυμάστε ότι ένα ντροπαλό παιδί είναι ένα παιδί που χρειάζεται περισσότερη ενθάρρυνση, επιδοκιμασία, ευκαιρίες για να γίνει πιο υπεύθυνο, καθώς και πιο συχνές επαφές με παιδιά της ηλικίας του.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να επιδιώξετε συναντήσεις με γονείς που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία. Φυσικά, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως δεν πρέπει να είστε υπερπροστατευτικοί. Όσο και να θέλετε έτσι να δείξετε την αγάπη σας, αυτό δεν βοηθά το παιδί να αυτονομηθεί, να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί.

Τέλος, ένα πολύ ωραίο trick για να ωθήσουμε το παιδί να κοινωνικοποιηθεί είναι η οργάνωση ενός παιδικού party, με αφορμή -για παράδειγμα- τα γενέθλιά του. Τα party σχεδόν πάντα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δεθούν και να διασκεδάσουν τα παιδιά, ενώ ο «πρωταγωνιστής» της βραδιάς θα αισθάνεται καλύτερα από ποτέ.

4. Οι τρόποι με τους οποίους οι γονείς διευρύνουν την κοινωνικοποίηση του παιδιού

οι γονείς διευρύνουν την κοινωνικοποίηση του παιδιού

Αρχικά, το καλύτερο είναι να έχετε μια θετική στάση εσείς ως γονείς απέναντι στο παιχνίδι, να αναγνωρίσετε δηλαδή πως το παιχνίδι είναι ποιοτικός χρόνος. Ξεκινήστε, λοιπόν, να βάζετε το παιχνίδι στην καθημερινότητά σας πιο εντατικά, παίζοντας στο σπίτι με τα παιχνίδια που το παιδί επιλέγει.

Έπειτα, αν έχετε φίλους και συγγενείς με παιδιά παρόμοιας ηλικίας, προσπαθήστε να έρχονται σε επαφή όσο πιο συχνά γίνεται, προκειμένου να διευρύνεται ο κύκλος του. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε καλό είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον πλησιέστερο παιδότοπο ή το πάρκο της γειτονιάς σας. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να προσεγγίσει τα άλλα παιδάκια και αφήστε το ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Προσέχοντας τη συμπεριφορά του παιδιού, θα γνωρίζετε και πότε πρέπει να το βοηθήσετε όταν εκδηλώνει μια ανεπιθύμητη ή επιθετική συμπεριφορά. Η εκδήλωση επιθετικότητας είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη κατά την ηλικία περίπου των 2 ετών. Γι’ αυτό, καλό είναι να το προσεγγίσετε χωρίς αυστηρότητα και να του δείξετε πως πρέπει να σέβεται τα άλλα παιδιά. Φροντίζοντας το παιδί όταν βλέπουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, θα το βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίησή του, την οποία σταδιακά θα χαίρεται και θα απολαμβάνει όλο και περισσότερο.