Γιατί το παιχνίδι στη φύση βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών μας;

Γιατί το παιχνίδι στη φύση βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών μας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ένα παιδί που παίζει στη φύση όχι μόνον ασκείται, αλλά αναπτύσσει και βελτιώνει τις κινητικές, τις κοινωνικές και τις συναισθηματικές του δεξιότητες.


Το παιχνίδι στη φύση βοηθά στην κοινωνικοποίηση

 

Το παιχνίδι εκτός σπιτιού δίνει στο παιδί ένα αίσθημα ελευθερίας και παράλληλα το βοηθάει να κοινωνικοποιηθεί. Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά και να καλλιεργεί τον αυτοέλεγχό του.

 

Το παιχνίδι στη φύση φτιάχνει τη διάθεση

 

Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και η δραστηριότητες στο ύπαιθρο  ενθαρρύνουν τη θετική διάθεση και μειώνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει η φύση μειώνουν το άγχος και το στρες. Τέλος, ο καθαρός αέρας καταπραΰνει τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων.

 

Το παιχνίδι στη φύση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση 

 

Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα, όπως και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους μύες τους για να τρέξουν, να πηδήξουν, να τεντωθούν, να σκαρφαλώσουν. Οι φυσικές αυτές δραστηριότητες τα βοηθούν να αναπτύξουν μυϊκή δύναμη, μυϊκό συντονισμό και βέβαια, σωματική ευελιξία.
 

Το παιχνίδι στη φύση βελτιώνει την υγεία

 

Πολλά παιδιά που απέχουν από παιχνίδι στη φύση, έχουν μειωμένη Βιταμίνη D, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης, ο αέρας σε κλειστούς χώρους συνήθως δεν είναι υγιής, σε αντίθεση με τον αέρα σε εξωτερικούς χώρους που είναι γεμάτος οξυγόνο. Τα παιδιά που παίζουν στη φύση, σύμφωνα με έρευνες, έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα, ενώ το παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο  τα προστατεύει και από τον διαβήτη.

 

Το παιχνίδι στη φύση βοηθά στην συναισθηματική ανάπτυξη

 

Στη φύση τα παιδιά, έχουν τη δυνατότητα και την ελευθερία να εκφράσουν τον εαυτό τους, καθώς μπορούν να παίξουν χωρίς επιβεβλημένους περιορισμούς, αλλά με αυτοέλεγχο. Στο μη-δομημένο φυσικό περιβάλλον τα παιδιά καλούνται να εκτιμήσουν τους κινδύνους και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους. Τα παιδιά έτσι αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, αυτονομία αλλά και δεξιότητες για σωστή διαχείριση του ρίσκου.
 

Το παιχνίδι στη φύση ενισχύει την αυτοπεποίθηση 

 

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες, τις εναλλακτικές, μαθαίνουν να επιλέγουν και βασικά να παίρνουν αποφάσεις. Αυτό τονώνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση τους.
 

Το παιχνίδι στη φύση ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία Παίζοντας ενεργητικά έξω στη φύση τα παιδιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τη φαντασία τους ενώ παράλληλα ασκούν το σώμα τους.

 

Τέλος…

 

Το παιχνίδι στη φύση βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

 

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που παίζουν έξω στη φύση έχουν συνήθως μεγαλύτερο εύρος συγκέντρωσης, αντέχουν περισσότερο την απογοήτευση καθώς γίνονται πιο δυνατά συναισθηματικά, και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο.