delta-logo

Παιδικό στρες & πως να το καταλάβεις

Παιδικό στρες & πως να το καταλάβεις
Μερικά σημάδια που θα σε κάνουν να αντιληφθείς γρήγορα πως το παιδί σου δεν αισθάνεται πολύ καλά!

Η καθημερινότητα είναι απαιτητική για όλες εμάς τις μαμάδες. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, να φροντίζουμε το σπίτι και τα παιδιά, να είμαστε καλές φίλες, κόρες, σύζυγοι και μητέρες. Και τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα σε καιρούς πανδημίας όταν περνάμε όλη την ημέρα μας μέσα στους τέσσερις τοίχους. 

Το στρες, το άγχος και η ανασφάλεια για το αύριο έχουν ενταθεί και έχουν επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία μας. Όχι μόνο τη δική μας, βέβαια! Και των παιδιών μας. Σκέφτηκες ποτέ πως και το παιδί σου έχει επηρεαστεί αρνητικά από όλη αυτήν την κατάσταση με τον κορωνοϊό; Ότι μπορεί να φοβάται για όλα όσα συμβαίνουν ή ότι μπορεί να αγχώνεται με το παραμικρό; 

Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές εμείς οι γονείς ξεχνάμε ότι και τα παιδιά είναι άνθρωποι με συναισθήματα και ότι δεν μπορεί να είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Έχουν τις δικές τους ανησυχίες και αγωνίες, όπως όλοι μας. Και ειδικά εν μέσω πανδημίας έχουν περιοριστεί πολύ. Εκεί που είχαν μάθει να είναι ελεύθερα, να πηγαίνουν σχολείο, να συναντούν φίλους και να κάνουν τις δραστηριότητές τους, τώρα υποχρεούνται να μένουν στο σπίτι και να κάνουν τα πάντα εκεί. Όπως και να το κάνεις, είναι στρεσογόνο όλο αυτό και σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους και την ψυχολογία τους.  

Μήπως, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα το παιδί σου έχει έντονο στρες και άγχος και δεν το έχεις παρατηρήσει; Μην πανικοβάλλεσαι! Πολλές μαμάδες έχουν βρεθεί στη θέση σου και, φυσικά, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για να είσαι σίγουρη, όμως, πως όντως το παιδί σου είναι πολύ αγχωμένο, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσεις σε αυτό. Δες τα παρακάτω και -πίστεψέ μας- στο τέλος όλα θα πάνε καλά! 

  1. Είναι ευέξαπτο και έχει συχνά ξεσπάσματα 

Φυσικά, δε μιλάμε για καθημερινά και συνηθισμένα ξεσπάσματα ή εντάσεις. Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα παιδιά και σε όλες τις οικογένειες. Αν, όμως, το παιδί σου εκνευρίζεται με το παραμικρό, έχει θυμό που κρατάει ώρες ή και μέρες ή είναι ευέξαπτο για εντελώς ασήμαντα πράγματα, τότε ναι! Θα πρέπει να υποπτευθείς πως έχει έντονο στρες.  

  1. Μιλά συχνά για τις ανησυχίες του 

Μήπως το παιδί σου σου μιλά ανοιχτά για τους φόβους τους; Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι, γιατί έχει την ικανότητα να μπορεί να αναγνωρίσει τι το αναστατώνει. Αν, ωστόσο, οι συζητήσεις για τις φοβίες του είναι πολύ συχνές, τότε πρέπει να αφυπνιστείς. Ειδικά, μάλιστα, αν δυσκολεύεται στις καθημερινές του συνήθειες (στον ύπνο, στο σχολείο, στις συναναστροφές του), μάλλον διακατέχεται από έντονο άγχος. 

  1. Σου λέει ότι έχει πονοκεφάλους και πονόκοιλους 

Και σε ποιο παιδί δεν πονάει το κεφάλι του ή η κοιλιά του; Δε μιλάμε για τα φυσιολογικά συμπτώματα μιας αδιαθεσίας, βέβαια. Αναφερόμαστε σε έντονους και συχνούς πονοκεφάλους, σε πόνους στο στομάχι που είναι επαναλαμβανόμενοι και σχεδόν αποτελούν καθημερινότητα. Αν βλέπεις ότι το παιδί σου βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, να είσαι σίγουρη πως έχει πολύ στρες για κάποιον λόγο.  

  1. Έχει υπερκινητικότητα και δυσκολεύεται να καθίσει σε ένα σημείο για μερικά λεπτά 

Είναι λογικό ένα παιδί να είναι δραστήριο, να έχει ενέργεια και να θέλει να κάνει πράγματα στην καθημερινότητά του. Αυτό το ξέρουμε όλες οι μαμάδες. Όταν, όμως, ένα παιδί ξεπερνά τα όρια, διακατέχεται από υπερκινητικότητα και δεν κάθεται σε ένα σημείο ούτε για λίγα λεπτά, τότε υπάρχει κάτι που σίγουρα το βασανίζει και του έχει δημιουργήσει έντονο άγχος. 

  1. Ο ύπνος του είναι εντελώς άστατος 

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο άγχος -ακόμα και κατάθλιψη- έχουν πολύ άστατο ύπνο. Αυτό σημαίνει πως κοιμούνται αλλοπρόσαλλες ώρες, πως το βράδυ δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου ή κοιμούνται σπαστά. Μπορεί να βλέπουν ακόμη και εφιάλτες. Μήπως αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά τα σημάδια και στο δικό σου παιδί; Τότε, πρέπει να αναλάβεις δράση.  

  1. Πασχίζει να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά 

Εδώ δε μιλάμε, βέβαια, για ένα πολύ ντροπαλό παιδί. Αυτό είναι μια άλλη περίπτωση. Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που δεν θέλει να παίξει με συνομηλίκους, δεν μπορεί να ακολουθεί κανόνες ή δεν μπορεί να μιλήσει με τους γύρω του, τότε υπάρχει πρόβλημα. Το παιδί καταπιέζεται από κάτι, έχει αγωνία ή νιώθει στρες και σίγουρα κι εσύ πρέπει να αφυπνιστείς. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 4 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ