Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 άδειο pouch Smart χυμού
Χρωματιστούς σπάγκους ή κορδέλες
Χρωματιστές ταινίες τύπου washi tape
Color spray ή ακρυλικές μπογιές
Ματάκια χειροτεχνίας
Ψαλίδι
Υγρή κόλλα
Διακορευτή χαρτιού
Οδηγί ...
22 Νοεμβρίου 2019
Της Έφης Αργυροπούλου
Αδιαμφισβήτητα η αδερφική σχέση είναι η πιο δυνατή σχέση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του μετά τους γονείς του, αλλά όσο αγαπημένα κι είναι τα αδέρφια μεταξύ τους, άλλο τόσο μπορεί να τσακώνονται για ασήμαντες κυρίως αφορμές. Μεγαλώνοντας δυο αγόρια, τα οποία ευτυχώς δεν μαλώνουν ιδιαίτερα και βάσει της δικής μου εμπειρίας με τον αδερφό μου, θεωρώ ότι οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόρο στο πόσο καλή σχέση θα έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους. Σίγουρα βέβαια συμβάλλει και ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού, η ιδιοσυγκρασία και το dna του. Θα μοιραστώ μαζί σας τα δικά μου tips για να μην μαλώνουν τα αδέρφια και να έχουν όσο είναι εφικτό καλές σχέσεις:- Μη δείχνετε προτίμηση ή αδυναμία στο ένα παιδί και μειώνετε το άλλο Αναζητήστε μέσα σας γιατί έχετε περισσότερη «αδυναμία» στο ένα παιδί και προσπαθήστε να το ελέγξετε, ιδανικά να μην δείχνετε καθόλου την προτίμησή σας. Κάντε το κάθε παιδί να νιώθει μοναδικό και ξεχωριστό αναδεικνύοντας τα χαρίσματα και τα προτερήματά του, χωρίς να τονίζετε τα ελαττώματα του.
- Μη συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους
Οι περισσότεροι γονείς πέφτουν στην παγίδα να συγκρίνουν τα αδέρφια μεταξύ τους. Για παράδειγμα, να λένε στο ένα παιδί, «κοίτα πόσο τακτικός και συνεπής είναι ο αδερφός σου», «δες τι καλή μαθήτρια είναι η αδερφή σου». Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς και συνήθως προέρχεται από τα δικά τους παιδικά χρόνια και από τα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν οι ίδιοι. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό.
- Να περνάτε χρόνο ξεχωριστά με το κάθε παιδί
Προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο ξεχωριστά σε κάθε παιδί, να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του και τους προβληματισμούς του και να του δείχνετε πόσο ξεχωριστό είναι για εσάς. Το ένα Σάββατο βγείτε εσείς με το ένα παιδί και ο άλλος γονιός με το άλλο και εναλλάξ. Δείξτε του πόσο ξεχωριστό είναι για εσάς και ότι το αγαπάτε το ίδιο με τον αδερφό του.
- Να τους μάθετε να συζητούν για να λύνουν μόνα τους τις διαφωνίες τους
Μην επεμβαίνετε συνέχεια σε κάθε τσακωμό, καλλιεργήστε τους την ενσυναίσθηση, βοηθήστε τα να δουν τα πράγματα από τη μεριά του άλλου. Βοηθήστε τα με πολλή συζήτηση και αγάπη να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται χωρίς καβγάδες. Εξηγήστε τους ότι δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένα με τα αδέρφια τους και πάντα να σκέφτονται και να υποθέτουν το χειρότερο σενάριο γι’ αυτά. Δείξτε τους ότι μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση αν και οι δυο πλευρές έχουν καλή διάθεση. Επικροτείστε τον διάλογο, το πολιτισμένο παιχνίδι και γενικά ό,τι μπορεί να τα φέρει «κοντά».
- Να παρεμβαίνετε μόνο όταν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και να τα χωρίζετε χωρίς να τα επικρίνετε αλλά με διάθεση να τα μάθετε να συζητάνε
Να τους μάθετε να συζητούν και να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους και όχι κάθε φορά να είστε ο διαιτητής. Όταν επεμβαίνετε, όχι μόνο δεν τα βοηθάτε αλλά πυροδοτείτε περισσότερο τον καβγά. Ποτέ μην παίρνετε το μέρος του ενός παιδιού και μαλώνετε το άλλο. Επιβραβεύστε τα όταν συμπεριφέρονται αρμονικά και πολιτισμένα γιατί οι καλές συμπεριφορές πρέπει πάντα να αναγνωρίζονται!
Σας φιλώ, Έφη