Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
12 Ιουνίου 2017
Η γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όχι μόνο κάτι χρήσιμο, αλλά κάτι απαραίτητο, γιατί έχει μόνο οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό και μάλιστα πολλαπλά: βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου, μειώνει τους πόνους σε μέση και πλάτη, προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό ενδυναμώνοντας τους μυς και αυξάνοντας την αντοχή και βοηθάει την έγκυο να βρει πολύ γρήγορα μετά τη γέννηση του μωρού της τη φόρμα της. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης και προεκλαμψία. Σύμφωνα με το Αμερικανικό κολέγιο Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, οι γυναίκες που είναι υγιής και η εγκυμοσύνη τους δεν ανήκει στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει να γυμνάζονται 20-30 λεπτά την ημέρα (ή μερικές μέρες την εβδομάδα) κάνοντας κάποιο είδος ήπιας γυμναστική σε μέτρια ένταση. Τα είδη γυμναστικής που θεωρούνται ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι:
Περπάτημα
Είναι η πιο απλή, προσιτή και εύκολη γυμναστική, αφού μπορεί κανείς να την κάνει παντού, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και δεν απαιτεί κανέναν εξοπλισμό -εκτός από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μια πρώτης τάξης αεροβική άσκηση για όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης που γυμνάζει το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τα γόνατα και τους αστραγάλους. Ωστόσο, εάν θέλετε να έχει η άσκηση αποτέλεσμα, θα πρέπει να περπατάτε με σταθερό γρήγορο ρυθμό.
Κολύμβηση
Θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή είδη γυμναστικής, ιδανικό για εγκύους, καθώς το νερό υποστηρίζει το βάρος του σώματος και σας επιτρέπει να νιώθετε ελαφριά, ακόμα και στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Επιπλέον, μειώνει το πρήξιμο, γυμνάζει τις μεγάλες μυϊκές ομάδες 9πόδια, χέρια, πλάτη κ.λπ.) και ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη.
Τζόγκιγνκ
Το τρέξιμο είναι από τους καλύτερους τρόπους να αποκτήσετε αντοχή. Εάν συνηθίζατε να τρέχετε πριν μείνετε έγκυος, μπορείτε να συνεχίσετε με ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης, εάν όμως ξεκινήσετε τώρα θα πρέπει να ακολουθήσετε πιο ήπιο ρυθμό και να τον αυξήσετε σταδιακά. Όσο για τη διάρκεια, περιοριστείτε σε 30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα.
Yoga - Pilates
Και τα δύο είδη άσκησης συμβάλλουν στην τόνωση όλων των μυών του σώματος και στην αύξηση της ευλυγισίας, χωρίς να καταπονούν τις αρθρώσεις. Σε πολλά γυμναστήρια και yoga ή pilates studios υπάρχουν προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εγκύους. Ακόμα όμως και σε ένα «κανονικό» πρόγραμμα, ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να ακολουθήσετε το ασκησιολόγιο προσαρμόζοντάς το στην δική σας κατάσταση. Επιπλέον, επειδή εστιάζουν ιδιαίτερα στην αναπνοή, θα σας βοηθήσουν να μάθετε να την ελέγχετε -κάτι που θα φανεί πολύ χρήσιμο στη διάρκεια του τοκετού.
Ασκήσεις με μικρά βάρη
Εφόσον είστε προσεκτική, ακολουθείτε σωστή τεχνική και αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου γυμναστή, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με βάρη (ελαφριά, φυσικά) για να τονώσετε και να δυναμώσετε τους μυς σας. Η μυική ενδυνάμωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική γιατί προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό αλλά και για να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά όταν, αργότερα, θα πρέπει να κρατάτε το μωρό.
Ευχαριστούμε τη Μαριαννα Μπομπολάκη, personal trainer,, Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αθηνών