Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
11 Απριλίου 2016
Αποτελούν έναν από τους «εφιάλτες» των εγκύων! Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσετε ραγάδες και τί μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε ή να τις αντιμετωπίσετε;
Οι ραγάδες είναι γραμμές που σχηματίζονται στην επιφάνεια του δέρματος. Καθώς το βάρος του σώματος αυξάνεται, το δέρμα τεντώνεται και εάν δεν είναι αρκετά ελαστικό, οι ραγάδες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε σημεία όπως η κοιλιά, οι μηροί ή το στήθος. Αν και αποτελούν έναν από τους «πονοκεφάλους» πολλών εγκύων, οι ραγάδες δεν αφορούν αποκλειστικά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να προκληθούν σε κάθε φάση της ζωής που το δέρμα τεντώνεται, όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας όταν το σώμα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς ή όταν παίρνουμε ή χάνουμε απότομα βάρος. Στην εγκυμοσύνη κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους μεταξύ της 13ης και 21ης εβδομάδας.
Μπορώ να αποφύγω τις ραγάδες;
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για ν’ αποφύγει τις ραγάδες. Το αν θα τις αποκτήσει ή όχι στην εγκυμοσύνη εξαρτάται κυρίως από το πόσο ελαστικό είναι το δέρμα της, κάτι που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες (που σημαίνει ότι εάν η μητέρα σας είχε κάνει ραγάδες στην εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε κι εσείς). Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε (όσο περνάει από το χέρι σας) ή τουλάχιστον να επιβραδύνετε τη διαδικασία σχηματισμού τους είναι:
Να προσέχετε το βάρος σας. Οι γυναίκες που δεν παίρνουν πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη (όχι περισσότερα από 10-12) έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ραγάδες.
Να ενυδατώνετε το δέρμα σας. Οι κρέμες που είναι σχεδιασμένες για την πρόληψη των ραγάδων δεν μπορούν να κάνουν θαύματα, όμως μπορεί να βοηθήσουν να αποφύγετε το ξηρό δέρμα που αποτελεί πιο «εύφορο» έδαφος για το σχηματισμό ραγάδων. Δοκιμάστε μία κρέμα με βάση το βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ ή λάδι καρύδας.
Να ακολουθείτε σωστή διατροφή. Φροντίστε να τρώτε άφθονες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες κ.λπ.) που συμβάλουν μεταξύ άλλων, στην καλή υγεία του δέρματος. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι όσες γυναίκες έχουν έλλειψη ψευδαργύρου είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ραγάδες. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κοτόπουλο, το αρνί, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Να πίνετε πολύ νερό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό, γιατί ο όγκος του αίματος αυξάνεται, ενώ ο οργανισμός φτιάχνει έναν μεγάλο σάκο γεμάτο υγρό όπου αναπτύσσεται το μωρό. Μην ξεχνάτε να πίνετε 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα.
Υπάρχει θεραπεία;
Μετά τον τοκετό, οι ραγάδες σταδιακά θα χάσουν το έντονο ροζ χρώμα τους και θα γίνουν ασημί και λιγότερο έντονες -αν και δεν αναμένεται να εξαφανιστούν. Εάν εξαιτίας τους η εικόνα του σώματός σας σάς ενοχλεί, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις θεραπείες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος, με κρέμες τρετινοΐνης ή λέιζερ. Ωστόσο, για να κάνετε κάποια από αυτές τις θεραπείες θα πρέπει να έχετε πρώτα ολοκληρώσει με το θηλασμό.