Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
3 Απριλίου 2014
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε το βασικό σας μέλημα είναι να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να χάσετε βάρος χωρίς να μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνετε. Με το μπαράζ των διαφημίσεων για «προϊόντα που ενισχύουν το μεταβολισμό», δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει πια κανείς τι είναι αλήθεια και τι όχι.
Ας δούμε όμως, τι λένε οι ακαδημαϊκές έρευνες για να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.
Τι είναι ο μεταβολισμός
Ξεκινάμε από τα βασικά. Ο όρος μεταβολισμός ως έννοια είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο συχνά παρομοιάζεται με ένα δαιδαλώδες χημικό εργοστάσιο. Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες. Όσο ταχύτερος είναι ο μεταβολισμός σας τόσο ευκολότερο είναι για εσάς να χάσετε βάρος συγκριτικά με ένα άτομο που έχει το ίδιο βάρος, και κάνει τις ίδιες δραστηριότητες και διατροφή.
Τι επηρεάζει το μεταβολισμό
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες στη διαμόρφωση του μεταβολισμού που μπορείτε να ελέγξετε και να αλλάξετε και άλλοι που δεν μπορείτε.
- Ηλικία: Όσο νεότερος είναι κανείς τόσο γρηγορότερο μεταβολισμό έχει. Ο μεταβολισμός μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως επειδή μειώνεται η μυϊκή μάζα. Από την ηλικία των 40 ετών, ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται κατά 5% κάθε χρόνο.
- Φύλο: Είναι άδικο, αλλά οι άνδρες συνήθως έχουν μεγαλύτερο μεταβολισμό και καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τις γυναίκες.
- Κληρονομικότητα: Είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού επηρεάζεται και από κληρονομικούς παράγοντες. Δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου, με ίδιο βάρος, ύψος, μυϊκή μάζα και παρόμοιες συνήθειες μπορεί να έχουν ακόμη και 300 θερμίδες διαφορά στο σύνολο των θερμίδων που χρειάζονται καθημερινά για να διατηρήσουν το βάρος τους.
- Θυρεοειδής: Ως μεταβολικός θερμοστάτης, ο θυρεοειδής ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα της ενέργειας. Στέλνει χημικά μηνύματα μέσω των ορμονών σε κάθε κύτταρο, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό και τη λειτουργία των οργάνων σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας υποδραστήριος θυρεοειδής, όμως, στέλνει λιγότερες ορμόνες, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει λιγότερες θερμίδες.
- Στρες: Το χρόνιο στρες προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες και στη συμπεριφορά που οδηγούν στην πρόσληψη ανεπιθύμητου σωματικού βάρους. Το άγχος μειώνει το μεταβολισμό, λόγω της παραγωγής της ορμόνης κορτιζόλης. Επίσης, το στρες μπορεί να προκαλέσει και υπολειτουργία του θυρεοειδούς.
- Βάρος: Οι έρευνες διαψεύδουν ένα μεγάλο αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος κάποιου τόσο μικρότερος ο μεταβολισμός του. Αντιθέτως, Η αύξηση του σωματικού βάρους επιφέρει και αύξηση στον μεταβολισμό. Ένα βαρύτερο άτομο, λοιπόν, καίει περισσότερες θερμίδες από ένα ελαφρύτερο άτομο γιατί χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί. Επίσης, όσο μεγαλύτερη η μυϊκή μάζα του σώματος (και κατά συνέπεια όσο λιγότερο το λίπος) τόσο μεγαλύτερος είναι ο μεταβολισμός του ανθρώπου.