Όταν το βρέφος γεννιέται εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές του για να επιβιώσει. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της ζωής του, βρίσκεται σε μία συμβιωτική φάση με τη μητέρα, σε μία αδιαφοροποίητη ενότητα μαζί της. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να σ ...
17 Ιουνίου 2021
Παραδέξου το! Εδώ και αρκετό καιρό σού έχει καρφωθεί η ιδέα να βάλεις το μικρό σου να κοιμάται σε κρεβατάκι και να αποσύρεις την κούνια του στην αποθήκη. Το σκέφτεσαι και το ξανασκέφτεσαι και άδικο δεν έχεις. Βλέπεις, η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στη ζωή του κάθε παιδιού. Είναι ένα νέο «κεφάλαιο» στην καθημερινότητά του και -όπως τόσα άλλα πράγματα- έτσι κι αυτό θέλει τον χρόνο του.
Εσύ, κατ’ αρχάς, μην ακούς κανέναν! Μην αναλώνεσαι σε όποιον σου λέει ότι θα έπρεπε ήδη το μωρό σου να έχει το δικό του κρεβάτι ή σε όποιον σε παροτρύνει να το αφήσεις λίγο ακόμα στην κούνια του. Εσύ είσαι η μαμά του και θα κάνεις αυτό που νομίζεις ότι είναι καλύτερο για εκείνο και για όλη την οικογένεια. Αυτό που πρέπει να ξέρεις, σε πρώτη φάση, είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να πας το μικρό σου από την κούνια στο κρεβάτι.
Συνήθως, τα περισσότερα παιδιά εκφράζουν -με τον τρόπο τους- από μόνα τους την ανάγκη να μετακομίσουν από την κούνια σε ένα κανονικό κρεβάτι, μεταξύ της ηλικίας των 18 μηνών και των 3,5 ετών. Το ιδανικό σενάριο είναι αυτή η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στα τρίτα του γενέθλια. Αν, βέβαια, έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία ή αν καταφέρνει να ξυπνήσει το βράδυ για να επισκεφθεί το γιογιό του και εμποδίζεται από τα κάγκελα… η ώρα του κρεβατιού έχει έρθει.
Και πάλι, όμως, μην υποτιμήσεις το μέγεθος της αλλαγής. Μπορεί πράγματι να ήρθε η ώρα το παιδάκι σου να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, ωστόσο δεν αποκλείεται να έρθεις αντιμέτωπη με διάφορες αντιδράσεις του. Γι’ αυτό κι εμείς -θέλοντας να σε βοηθήσουμε- σου προτείνουμε παρακάτω τέσσερα πολύτιμα tips, που θα κάνουν αυτήν τη μετάβαση τόσο ομαλή και ευχάριστη όσο δεν φαντάζεσαι.
- Το timing παίζει ρόλο
Είναι σημαντικό να μη συμπέσει η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι με μια άλλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού, όπως η αφαίρεση της πάνας ή ο ερχομός ενός νέου μωρού στο σπίτι. Κι αυτό, γιατί το παιδί θα αποσυντονιστεί και σίγουρα δε θα μπορεί να διαχειριστεί εύκολα τόσες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Μην ξεχνάς πως όλοι μας θέλουμε τον χρόνο μας για κάθε τι νέο που πρέπει να συνηθίσουμε. Το ίδιο και το παιδί σου!
- Κάνε αργά και σταθερά βήματα
Καλό είναι να μην πας και αφήσεις ξαφνικά ένα βράδυ το παιδί σου στο νέο του κρεβάτι. Ξεκίνα σιγά-σιγά και βάζε το να κοιμάται μόνο το μεσημέρι στο κρεβάτι του. Το βράδυ άφησέ το στην κούνια. Έτσι, με τον καιρό θα θελήσει από μόνο του να κοιμάται μεσημέρι και βράδυ στο ολοκαίνουριο κρεβάτι του.
- Ακολούθησε μια ρουτίνα
Η ρουτίνα ύπνου είναι το παν για να κοιμηθεί εύκολα και γρήγορα το μικρό σου. Συμφωνείς; Όπως, λοιπόν, το κάνεις μπάνιο κάθε βράδυ και του διαβάζεις το παραμύθι του για να κοιμηθεί γλυκά, έτσι δε θα πρέπει να του αλλάξεις και τον χώρο που κοιμάται. Φρόντισε, λοιπόν, να τοποθετηθεί -αν βέβαια αυτό είναι εφικτό- το κρεβάτι του εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν η κούνια του. Έτσι, δε θα γίνει αλλαγή χώρου και η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι θα είναι πιο ανώδυνη.
- Ζήτησε τη βοήθεια του παιδιού
Βάλε μέσα στο «παιχνίδι» της αλλαγής το παιδί σου. Πάρε το μαζί σου στα καταστήματα για να διαλέξετε μαξιλάρες ή σεντόνια με super ήρωες που του αρέσουν. Έτσι, ίσως να δει πιο γλυκά την ιδέα αυτής της αλλαγής και να θελήσει πραγματικά να έχει πια το δικό του κρεβάτι.