Βρεφικό δωμάτιο – 7 κανόνες υγιεινής για το μωρό σας

Βρεφικό δωμάτιο – 7 κανόνες υγιεινής για το μωρό σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το βρεφικό δωμάτιο, είναι ο χώρος όπου θα περάσει το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του. Γι’ αυτό, η βασική σας προτεραιότητα, πέρα από την αισθητική, είναι η υγεία. Επιλέξτε οργανικά προϊόντα και πιστοποιημένα υλικά και δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό σας απαλλαγμένο από βλαβερές χημικές ουσίες που κρύβονται συχνά μέσα σε βασικά αντικείμενα του χώρου του. Να κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

Το στρώμα του μωρού

Το μωρό σας θα περνάει πολλές ώρες στο κρεβάτι του, οπότε θα είναι πολλές ώρες «εκτεθειμένο» σε βλαβερές ουσίες. Γι’ αυτό το λόγο, ένα υγιεινό από σωστά επιλεγμένα και πιστοποιημένα υλικά στρώμα είναι πολύ σημαντικό.

Τα υλικά του στρώματος θα πρέπει να «αναπνέουν» και να είναι οικολογικά και φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα. Για το ύφασμα του στρώματος καλό είναι να προτιμήσετε υποαλλεργικό και, ιδανικά, να έχει υποστεί ειδική επεξεργασία anti-acarea, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που μπορεί να ευθύνονται για αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Φροντίστε επίσης, ώστε το κάλυμμα και η επίστρωση του στρώματος να έχουν βαμβακερή σύνθεση.

Το πάτωμα

Αποφύγετε τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά, ακόμα και το χειμώνα. Επιλέξτε μικρά οικολογικά χαλιά, ώστε να μπορείτε να τα σηκώνετε και να τα τινάζετε έξω συχνά. Αν, ωστόσο, το δωμάτιο είναι καλυμμένο με μοκέτα, καλό είναι να φροντίζετε να αερίζεται και να καθαρίζεται συχνά, ώστε να μη συγκεντρώνετε σκόνη και ακάρεα.

Σωστός αερισμός

Ο αερισμός του δωματίου, των σκεπασμάτων αλλά και του στρώματος θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινός. Θα μπορούσατε, επίσης, να εγκαταστήστε κάποια συσκευή καθαρισμού του αέρα, αν ζείτε σε περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Φυσικά, απαγορεύεται να καπνίζετε μέσα στο δωμάτιο του μωρού και καλό θα ήταν αν μπορείτε, να μην καπνίζετε καθόλου εντός του σπιτιού.

Μην αφήνετε στο δωμάτιο περιττά αντικείμενα, όπου συσσωρεύεται σκόνη. Η σκόνη είναι μια από τις κύριες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Όταν καθαρίζετε το δωμάτιο, ξεκινήστε από τα ψηλότερα σημεία, χρησιμοποιώντας πάντα βρεγμένο πανάκι, ώστε να καθαρίζετε χωρίς να σκορπίζετε τη σκόνη στο χώρο και αφήνοντας το δάπεδο τελευταίο.

Κλιματιστικό: ναι ή όχι;

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το από ποια ηλικία και μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο. Αν έχετε βάλει ήδη κλιματιστικό, μην ξεχνάτε ότι μπορεί να εξασφαλίζει ιδανικό περιβάλλον από άποψη θερμοκρασίας, αλλά αν δεν γίνεται σωστή συντήρηση, μπορεί τα φίλτρα του να απελευθερώνουν και μικρόβια. Αφαιρείτε τα συχνά για πλύσιμο.

Πείτε όχι στα «σκληρά» καθαριστικά

Αποφύγετε τα πολύ τοξικά απορρυπαντικά και τις χλωρίνες, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα του μωρού. Προτιμήστε υλικά που δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορείτε ακόμα να βρείτε «συνταγές» για σπιτικά καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα μόνες σας, με υλικά όπως το ξύδι, το πράσινο σαπούνι κ.ά. Μη χρησιμοποιείτε τοξικά αποσμητικά χώρου και εντομοκτόνα, ειδικά σε περιπτώσεις που δε μπορείτε μετά να αερίσετε πολύ καλά το δωμάτιο.

Πείτε ναι, στα οργανικά έπιπλα

Τα οργανικά έπιπλα είναι σαφώς ασφαλέστερα για το μωρό, επειδή κατασκευάζονται με μη τοξικά υλικά και δεν εκπέμπουν αέρια από τα χημικά και τις κόλλες που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή επίπλων.

Προτιμήστε για το μωρό σας ένα στρώμα από οργανικό βαμβάκι, μαλλί ή λατέξ. Επειδή κατασκευάζονται από οργανικά υλικά, δεν εκπέμπουν τα αέρια που εκπέμπουν τα στρώματα που κατασκευάζονται με συνθετικά υλικά.

Αναζητήστε κουβέρτες, σεντόνια, καλύμματα στρωμάτων, πάντες και ζεστά κλινοσκεπάσματα από βαμβάκι χωρίς χημικές επεξεργασίες.

Αγοράστε χρώματα μη τοξικά και οικολογικά. Στα καταστήματα με χρώματα, θα βρείτε πολλή μεγάλη γκάμα χρωμάτων και αντίθετα από τις κανονικές μπογιές, εκπέμπουν καθόλου ή πολύ λίγη αιθάλη, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον για το μωρό.

Πείτε ναι στον ιονιστή

Η εγκατάσταση ενός ιονιστή στο παιδικό δωμάτιο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων ουσιών, όπως τη σκόνη, τις βλαβερές πτητικές ουσίες στην ατμόσφαιρα του δωματίου και τη γύρη. Ο ιονιστής θα του εξασφαλίσει τον καθαρό αέρα που θα αναπνέει.