Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;
Τα παιδιά από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία εμφανίζουν διάφορα μοτίβα ανάπτυξης. Κάθε παιδ ...
3 Απριλίου 2018
Ένα βιβλίο για «καληνύχτα» αλλά και για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κάνει καλό όχι μόνο στα παιδιά μας αλλά και σ’ εμάς.
Όλοι οι γονείς έχουν την αγωνία να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, να ξεκλέβουν μερικές ώρες ή ακόμα και λίγα λεπτά από το ήδη δύσκολο και επιβαρυμένο καθημερινό τους πρόγραμμα, ώστε να τούς αφιερωθούν.
Τα ερωτήματα που βασανίζουν όλους τους γονείς είναι: «Τι δραστηριότητα να κάνω με το παιδί μου;». «Σε τι θα το ωφελήσει;». «Τι θα του προσφέρει ο ελάχιστος χρόνος που έχουμε να περάσουμε μαζί;».
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) μάς δίνει μία υπέροχη απάντηση για όλα αυτά τα ερωτήματα: Την πολύτιμη ανάγνωση ενός βιβλίου!
Μαθήματα ζωής
Στο μυαλό των περισσότερων γονέων το να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους αποτελεί μία εξαιρετικά εποικοδομητική πρακτική με πολλαπλά οφέλη τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς.
Τα σύγχρονα παιδικά βιβλία είναι εξαιρετικά εμπεριστατωμένα, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία σίγουρα απασχολούν του γονείς για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Ακόμη, αρκετοί συγγραφείς σήμερα είναι και επιστήμονες είτε στον κλάδο της εκπαίδευσης, είτε της ψυχολογίας, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει ότι το βιβλίο θα είναι εποικοδομητικό και κατάλληλο για το παιδί.
Μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί ο κάθε γονιός να διαπαιδαγωγήσει και να καθοδηγήσει το παιδί του, ακόμα και για θέματα τα οποία παραδοσιακά δυσκολεύουν τους γονείς όπως, είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως ο παππούς ή η γιαγιά, η σεξουαλικότητα και η γενικότερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή ακόμα και ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, με την γέννηση ενός παιδιού.
Επίσης, μέσα από ένα κατάλληλο βιβλίο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί κάποιους από τους φόβους του, π.χ. το σκοτάδι, καθώς θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τι είναι αυτό που του προκαλεί φόβο και πως μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Αλλά πέρα από τις ευεργετικές και «θεραπευτικές» ιδιότητες που μπορεί να έχει η συνήθεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου στα παιδιά, το να διαβάζει κανείς στα παιδιά του είναι μία ευχάριστη διαδικασία κατά την οποία το παιδί ακονίζει την φαντασία του δημιουργώντας εικόνες από τις ιστορίες που ακούει. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή με τα βιβλία κάτι το οποίο πιθανώς να αποδειχθεί ευεργετικό για το μέλλον του. Ένα μέλλον στο οποίο η σχολική και ακαδημαϊκή βαθμολογική «επιτυχία» του θα είναι συνυφασμένη με τον χρόνο που θα περνάει διαβάζοντας.
Πρέπει, ωστόσο πάντα να παραμένουμε σε εγρήγορση και να μην θεωρούμε πως η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί πανάκεια. Εάν το παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες ή κάποια άλλη ιδιαίτερη συνθήκη, είναι καλό να συμβουλευτεί ο γονιός ειδικό τόσο για την γενικότερη πορεία του παιδιού, όσο και για το πώς θα μπορούσε να περνάει εποικοδομητικό χρόνο μαζί του.
Σε περίπτωση που η οικογένεια έχει δύο ή παραπάνω παιδιά τα οποία είναι κοντά στην ηλικία, είναι καλό να επιλεγεί ένα βιβλίο το οποίο θα αρέσει σε όλους, ώστε κανένα παιδί να μην νιώσει παραμελημένο. Επίσης, πρέπει πάντα σαν γονείς να ακούμε και να παρατηρούμε τα παιδιά και να σεβόμαστε τις –λογικές- επιθυμίες τους: πώς τους αρέσει να περνάνε τον χρόνο τους τα ίδια και το τι εκείνα θα ήθελαν να κάνουν μαζί μας και όχι να τους επιβάλουμε ό, τι εμείς θεωρούμε σωστό. Όποια πάντως κι αν είναι η δραστηριότητα που θα επιλέξουμε από κοινού να κάνουμε να θυμάστε ότι είναι ωφέλιμη καθώς βοηθά στο κτίσιμο της σχέση γονέα-παιδιού, η οποία έχει εξαιρετική σημασία για όλη την γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, τόσο για το άμεσο όσο και για το απώτερο μέλλον.
Και μην ξεχνάτε: Τα παιδιά πάντα μας δείχνουν και πάντα μας μιλάνε σαν ανοιχτά βιβλία, αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να τα διαβάσουμε!
Από τον Ιάσονα Ψιάχο Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπευτή, Msc Clinical and Community Psychology