Διακοπές και κύηση: Με κάθε επιφύλαξη… Ναι!

Διακοπές και κύηση: Με κάθε επιφύλαξη… Ναι!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Πού, πότε και πώς κάνει μία έγκυος γυναίκα διακοπές αποκομίζοντας χωρίς ρίσκο τα οφέλη της θάλασσας και της θερινής ραστώνης. Κάθε γυναίκα έχει τη δική της εγκυμοσύνη και κάθε μαιευτήρας-γυναικολόγος τη δική του φιλοσοφία. Όσον αφορά όμως το θέμα των διακοπών, η συντηρητική προσέγγιση είναι η δημοφιλέστερη ακόμη κι όταν αφορά στις φυσιολογικές και «ασφαλείς» εγκυμοσύνες. (Ούτως ή άλλως σε γυναίκες με κυήσεις υψηλού κινδύνου οι διακοπές, όχι μόνο δεν συστήνονται, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι και ανέφικτες). Η υπόθεση «καλοκαιρινές διακοπές» αφορά εγκυμοσύνες που προχωράνε χωρίς προβλήματα και μέλλουσες μητέρες καθόλα υγιείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γραμμή των γυναικολόγων συνοψίζεται στο «μέτρον άριστον»: Ούτε πολύς ήλιος, ούτε πολλή θάλασσα, ξενύχτι και φαγητό με μέτρο, κούραση καθόλου. Με πυξίδα την ασφάλεια Στον χάρτη της Ελλάδας υπάρχουν «απαγορευμένες» ζώνες για εγκυμονούσες: νησιά της άγονης γραμμής, αλλά και στεριανοί προορισμοί μακριά από τον πολιτισμό και από οποιαδήποτε ιατρική μονάδα φροντίδας. Αλλά και δημοφιλείς κοσμοπολίτικοι προορισμοί γίνονται παγίδες εάν προκύψει σοβαρό θέμα υγείας και δη εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα νησιά με εξαίρεση εκείνα που διαθέτουν οργανωμένα νοσοκομεία, έχουν πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης στον υπόλοιπο κόσμο. Γι αυτό οι πιο συντηρητικοί γιατροί συστήνουν στις μέλλουσες μαμάδες κοντινούς και ασφαλείς προορισμούς απ’ όπου σε δύο ώρες θα μπορούν να βρεθούν αν όχι στην Αθήνα σε άλλο μεγάλο αστικό κέντρο με πλήρως εξοπλισμένες και «ετοιμοπόλεμες» γυναικολογικές κλινικές. Όλα φυσικά εξαρτώνται και από τον μήνα της κύησης. Όταν μία γυναίκα κοντεύει να μπει στον μήνα της δεν απομακρύνεται από το σπίτι της ή στην καλύτερη περίπτωση κάνει «διακοπές» σε παραθαλάσσιο εντός Αττικής ξενοδοχείο. Οποιοδήποτε άλλη επιλογή μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή. Απόδειξη τα super puma που απογειώνονται για να παραλάβουν επίτοκους από απομακρυσμένα μέρη γι να τις μεταφέρουν σε οργανωμένα νοσοκομεία. Ήλιος και θάλασσα Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, ένα περιβάλλον καταρχήν φιλικό προς την γυναίκα, που βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα. Οι γιατροί όχι απλώς δεν απαγορεύουν το μπάνιο στη θάλασσα σε μία υγιή γυναίκα με φυσιολογική κύηση αλλά υπερτονίζουν και τα οφέλη της κολύμβησης καθώς ανακουφίζει από πόνους στην βεβαρημένη πλάτη και μέση, μειώνει το οίδημα των ποδιών και ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, το οποίο θα κληθεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του φυσιολογικού τοκετού. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες οδηγίες αλλά και αντενδείξεις για τις βουτιές στο νερό, αλλά και για την έκθεση στον ήλιο:
  • Όπως ισχύει και για τα παιδιά η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και ποτέ μεταξύ 11:00 και 15:00. Τις υπόλοιπες ώρες η χρήση προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο είναι απαραίτητη καθώς το δέρμα κατά την κύηση είναι πολύ ευαίσθητο και επιρρεπές στην εμφάνιση πανάδων. Ακόμη,  έκθεση στον ήλιο σημαίνει και έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αφυδατώνουν και αποδιοργανώνουν τον οργανισμό της εγκύου.
  • Το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό αν είναι καθαρό και όχι βεβαρημένο με ρύπους και κολοβακτηρίδια. Αν κυκλοφορούν φήμες για ρύπανση της περιοχής μην τις αγνοήσετε αλλά… το κουβαδάκι σας και σε άλλη παραλία. Η πισίνα δεν είναι εναλλακτική λύση, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη συντήρησή της και το σύστημα καθαρισμού της. Επίσης το χλώριο δεν είναι φίλος ούτε του δέρματος, ούτε γενικότερα του οργανισμού μας.
  • Αποφύγετε τις κακοτοπιές και προτιμήστε την αμμουδιά από τα βότσαλα και τα βράχια .
  • Μην βουτάτε σε παγωμένα νερά που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.
  • Να είστε σχολαστικές με τις οδηγίες προς κολυμβητές που αφορούν στην πρόληψη πνιγμού: Δεν κολυμπάμε μόνες και δεν βουτάμε αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση μην πανικοβληθείτε, αλλά ειδοποιήστε τον συνοδό σας στη θάλασσα για την αδιαθεσία σας και βγείτε προσεκτικά από το νερό. Ακόμη, το νου σας στις κράμπες που είναι ακόμη πιο συχνές στην εγκυμοσύνη.
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και αλλάξτε μαγιό αμέσως μόλις βγείτε από το νερό. Καθώς κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνεται η άμυνα του κόλπου, παρουσιάζονται ευκολότερα φλεγμονές με αποτέλεσμα να έχετε αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσετε κολπίτιδα ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
  • Ακούτε το σώμα σας, που θέτει το ίδιο τα όρια της αντοχής του: Αναπαυτείτε όταν νιώθετε κουρασμένες, κοιμηθείτε όταν νυστάζετε, φάτε όταν πεινάτε. Ακόμη μάθετε να αναγνωρίζετε τα φυσιολογικά πονάκια από τους ανησυχητικούς πόνους και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για οτιδήποτε σας φανεί μη γνώριμο.
Χαρούμενες και χωρίς απρόοπτα διακοπές.