Η διατροφή του παιδιού είναι το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξή του. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος ειδικά στη σημερινή εποχή, καθώς το παιδί «βομβαρδίζεται» από ελκυστικές διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών, γρήγορων φαγητών και σνακ, που δεν ...
26 Νοεμβρίου 2020
Δεν είναι μια εύκολη, ούτε και επιτυχημένη διαδικασία πάντα! Αξίζει, όμως, να προσπαθήσεις.
«Μαμά δε θέλω να φάω σπανακόρυζο», «μαμά δε μου αρέσει το κουνουπίδι, είναι χάλια!». Σου θυμίζουν κάτι αυτές οι ατάκες; Μήπως τις έχεις ακούσει κι εσύ από τα χείλη του παιδιού σου; Φυσικά και δεν είσαι η μόνη. Πολλές μαμάδες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με το φαγητό όταν το παιδί τους βρίσκεται στη νηπιακή ηλικία. Και συνήθως αυτή η αποστροφή έχει να κάνει με φρούτα ή λαχανικά. Το έχεις παρατηρήσει κι εσύ αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά παιδιά τρελαίνονται για λιχουδιές και για κλασικά, μαμαδίστικα φαγητά, όπως είναι το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, όμως… όταν πρόκειται για πιο υγιεινές επιλογές, υπάρχει σχεδόν πάντα μια άρνηση. Μην ανησυχείς! Μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να καταφέρεις το παιδί σου να διευρύνει τις διατροφικές του επιλογές. Παρακάτω, σου προτείνουμε πέντε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το παιδί σου πιο ανοιχτό σε νέες γεύσεις, ώστε να μην έχεις γκρίνιες κάθε φορά που μαγειρεύεις κάτι που δεν είναι η πρώτη του επιλογή.
- Για αρχή καλό είναι να αποδεχθείς τη δυσκολία του παιδιού να δοκιμάζει νέες γεύσεις
Το να επιμένεις με τα λόγια και να προσπαθείς να πείσεις ένα πεντάχρονο να φάει σπαράγγια, μπρόκολο ή κουνουπίδι, μάλλον δε θα σου δώσει τη λύση. Αποδέξου, λοιπόν, αυτήν τη δυσκολία του παιδιού σου με τα φαγητά και σιγά σιγά θα βρεις τους τρόπους να το «εκπαιδεύσεις» σε νέες γεύσεις.
- Μπορείς να κρύβεις τροφές που αρνείται να φάει μέσα σε άλλα, αγαπημένα του φαγητά
Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις κολοκυθάκι τριμμένο μέσα στα μπιφτέκια του ή να φτιάξεις ένα σουφλέ με τυριά μέσα στο οποίο θα προσθέσεις ένα λαχανικό, που δεν είναι της επιλογής του. Με τέτοιες μικρές κινήσεις, θα δεις ότι το παιδί σου θα αρχίσει να τρώει περισσότερες τροφές.
- Δοκίμασε να μαγειρεύεις δύο φαγητά κάποιες μέρες
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα φτιάχνεις ένα φαγητό της αρεσκείας του και ένα που δεν είναι του γούστου του και θα κάνετε μια συμφωνία. Θα τρώει περισσότερο από το αγαπημένο του φαγητό και μια μικρή ποσότητα από το τρόφιμο που δεν αγαπά και τόσο πολύ. Έτσι, το παιδί θα καταλάβει ότι δε θέλεις να του επιβάλεις κάτι πολύ συγκεκριμένο, ότι σέβεσαι τα γούστα του, αλλά και ότι προσπαθείς να το βοηθήσεις πραγματικά να είναι ανοιχτό σε νέες γεύσεις, οι οποίες είναι και υγιεινές.
- Γίνε εσύ το παράδειγμά του
Καταλαβαίνεις πως δεν είναι δυνατόν να τρως μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο την ώρα που προσπαθείς να πείσεις το παιδί σου να φάει φασολάκια. Γι’ αυτό ακριβώς, πρέπει εσύ να γίνεις το παράδειγμά του. Βλέποντας εσένα να απολαμβάνεις να τρως υγιεινά γεύματα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία το παιδί προς το παρόν δεν προτιμά, θα δεις ότι σιγά σιγά θα θέλει να τα γευτεί με περισσότερη λαχτάρα.
- Αν πιεστείς πολύ και δεν καταφέρεις να πείσεις το παιδί, απλά άφησέ το
Δεν είναι πάντα κακό στη ζωή να τα παρατάς. Ειδικά, όταν έχεις να κάνεις με ένα νήπιο, που όλο γκρινιάζει και επιμένει στα δικά του γούστα. Αν προσπαθήσεις πολύ, αν επιμείνεις και αν ακολουθήσεις όλους τους παραπάνω τρόπους και τελικά δε δεις αποτέλεσμα, απλά άφησέ το. Θα έρθει η στιγμή- ίσως λίγο αργότερα- που το παιδί σου θα αποφασίσει να φάει και τροφές που τώρα δε θέλει. Εσύ από τόσο μικρή τα έτρωγες όλα; Μάλλον, όχι!