Εύκολα κι αφράτα κουλουράκια κανέλας για τα παιδιά

Εύκολα κι αφράτα κουλουράκια κανέλας για τα παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 4

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που το σπίτι ξεχειλίζει μυρωδιές και η κανέλα στέφεται πρωταγωνίστρια σε κάθε γιορτινή συνταγή. Η εποχή που ξυπνάνε οι παιδικές μας αναμνήσεις στην κουζίνα της γιαγιάς την ώρα που βγαίνει η πρώτη φουρνιά και εμείς κάπου εκεί δίπλα τραγουδάγαμε τα κάλαντα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γίνουμε ξανά παιδιά, όμως μπορούμε να χαρίσουμε αυτές τις μοσχομυρωδάτες αναμνήσεις στα παιδιά μας!

Εμπρός! Ώρα να βάλετε ποδιές, να ανοίξετε φούρνους, να αλευρώσετε πάγκους… Στο ταψί σας σήμερα θα ψηθούν τα πιο εύκολα και αφράτα κουλουράκια κανέλας! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς αλλά και μικρές παραλλαγές για να ξετρελάνετε με γεύση και μυρωδιά ακόμη και την πιο απαιτητική κοιλίτσα!


Παραδοσιακά κουλουράκια κανέλας


Υλικά:

2½ φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. κόκκινο κρασί

1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι

1½ φλ. ζάχαρη

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλλο

1 πορτοκάλι (ξύσμα)

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής

Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

1/2 φλ. σουσάμι καβουρντισμένο

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε πρώτα σε μία λεκάνη τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και αραιώνουμε τη σόδα στο χυμό.

Το ρίχνουμε στο μείγμα, καθώς επίσης το ξύσμα και το σουσάμι.

Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ζυμώνουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε  σε πλεξίδα.

Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για 25΄-30΄.


Το μυστικά της γιαγιάς!

Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν.

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 15 λεπτά.

Αν σπάει η ζύμη στο πλάσιμο, θέλουν απλά ξεκούραση.


Τα πιο αφράτα κουλουράκια με κανέλα


Υλικά: (για 22 έως 25 cookies)

280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουτ. του γλυκού κανέλα

1 πρέζα αλάτι

170γρ βούτυρο

140 με 150γρ ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)

1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την Επικάλυψη (προαιρετικά)

2 κουτ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

½ κουτ. του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μη λιώσει όλο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και με έναν αυγοδάρτη συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο.

Προσθέτουμε στο βούτυρο τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 10 με 15 δευτερόλεπτα, έως ότου κρυώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο και το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα ή με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη φαγητού και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλάκια βάρους περίπου 32 με 35γρ ή στο μέγεθος ενός καρυδιού.

Τη ζύμη που περίσσεψε τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί το πρώτο ταψί με τα μπισκότα.

(Προαιρετικά: Για την επικάλυψη.)

Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλα και πασπαλίζουμε τα μπαλάκια ζύμης.)

Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε για 10 με 11 λεπτά ανάλογα το μέγεθος τους (όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν).

Βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστά και πολύ μαλακά παίρνουμε ένα κουτάλι και με το πίσω μέρος του πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους έτσι ώστε να φύγει ο αέρας και να πάρουν το τελικό τους σχήμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά επάνω στο ταψί και συνεχίζουμε με τη δεύτερη δόση.

Αφού κρυώσουν καλά όλα τα κουλουράκια, τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, μέσα στο οποίο διατηρούνται για 7 μέρες.


Η εύκολη συνταγή για τα παιδιά


Υλικά:

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

1 κούπα μέλι

3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

3 κ.σ. κανέλα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

αλεύρι (τόσο ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180o C.

Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι για να αφρατέψει και προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τα υγρά υλικά: το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας.

Ρίχνετε τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σταδιακά λίγο παραπάνω αλεύρι, μόνο αν χρειαστεί, για να ξεκολλάει η ζύμη απ’ τα χέρια (προσοχή, αν το παρακάνετε η ζύμη θα σφίξει και τα κουλουράκια θα βγουν τραγανά)

Πλάθετε τα κουλουράκια σε πλεξούδες, πέταλα ή σαλιγκαράκια και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν.


Κουλουράκια κανέλας με σιμιγδάλι


Υλικά:

1 ποτήρι του νερού Ηλιέλαιο

1 ποτήρι του νερού Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι

1 ποτήρι του νερού Ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού Σιμιγδάλι Χοντρό

1 κουταλάκι του γλυκού Σόδα μαγειρική

2 κουταλάκια του γλυκού Κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού Γαρίφαλο

800-850 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα το ηλιέλαιο, την ζάχαρη και το χοντρό σιμιγδάλι.

Διαλύουμε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα και βάζουμε και το μείγμα του χυμού στο μείγμα με το ηλιέλαιο.

Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο.

Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα πασπαλίζουμε σουσάμι ή κρυσταλλική ζάχαρη, φροντίζοντας να κολλήσουν πάνω στα κουλουράκια. 

Στρογγυλά ή σε σχήμα πλεξούδας, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180οC, για 20 λεπτά.


Όποια συνταγή και να προτιμήσετε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και η μυρωδιά απερίγραπτη!

Τα παιδιά έχουν πάντοτε κέφι και ενέργεια για να δημιουργήσουν! Η μαγειρική είναι ένας τρόπος να διοχετευτούν άψογα και τα δύο. Με ασφάλεια και υπό τη δική μας επίβλεψη, ο χρόνος στην κουζίνα είναι ικανός να χτίσει τις πιο όμορφες στιγμές!