Επιλέγοντας παιδίατρο

Επιλέγοντας παιδίατρο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η αναζήτηση του ιδανικού παιδιάτρου είναι ένα κυνήγι θησαυρού, που ενίοτε ξεκινάει όταν το παιδί είναι ακόμη στην κοιλιά της μαμάς του.

 

 

Ο ερχομός του πρώτου παιδιού στην οικογένεια είναι ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Η μαμά είναι ευτυχισμένη αλλά και φοβισμένη και ο πατέρας συνήθως αμήχανος. Το πρόσωπο που θα άρει τους φόβους και τις ανασφάλειες των νέων γονιών είναι ο παιδίατρος, ο οποίος κάποιες φορές έρχεται στη ζωή του ζευγαριού πριν ακόμη και από το παιδί τους.

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στον χώρο αναμονής του παιδιατρικού γραφείου περιμένει μία έγκυος γυναίκα, η οποία έχει το μοναδικό της παιδί στην κοιλιά της. Συχνά συνοδεύεται από τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Όταν έρθει η σειρά της θα κατακλύσει τον ή την γιατρό με απορίες και διερευνητικές ερωτήσεις, από τις οποίες θα αποφασίσει εάν έχει βρει στο πρόσωπο του παιδιάτρου τον «άνθρωπό» της.

 

 

Παιδίατρος: ο γιατρός της νέας οικογένειας

 

Ο παιδίατρος, άντρας ή γυναίκα, νέος ή μεγαλύτερος σε ηλικία, αυστηρός και απόμακρος ή εξαιρετικά φιλικός, δεν είναι μόνο ο γιατρός που θα διαγνώσει ή θα προλάβει ένα νόσημα αλλά κι εκείνος που θα γνωρίσει την οικογένεια καλύτερα, θα ανακαλύψει δυσλειτουργίες και προβλήματα και –αν είναι ευσυνείδητος- θα προσπαθήσει με διακριτικότητα και επιστημοσύνη, να προτείνει λύσεις στις δύσκολες στιγμές που κάθε οικογένεια μπορεί να περάσει.

 

Είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να εμπιστευτεί η μητέρα και ο πατέρας αλλά και αργότερα και το ίδιο το παιδί, το οποίο θα θέλει ενδεχομένως να λύσει απορίες, να κάνει εκμυστηρεύσεις και μπαίνοντας στην εφηβεία να μοιραστεί τις αγωνίες του για το σώμα του. Ο παιδίατρος «συνοδεύει» το μεγάλωμα του παιδιού –και τις αγωνίες των γονιών του- μέχρι αυτό να γίνει 16 ή και 18 ετών. Γι αυτό και η σχέση μας με τον παιδίατρο μπορεί (και πρέπει) να γίνει σχέση ζωής.

 

 

Η ώρα της απόφασης

 

Ο πρώτος παιδίατρος που βλέπει το παιδί σας είναι κάποιος γιατρός του δημόσιου ή ιδιωτικού μαιευτηρίου, ο οποίος στην περίπτωση που ο τοκετός έχει γίνει σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα πιθανότατα θα σας αφήσει και την κάρτα του. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς δεν έχουν σκεφτεί το θέμα επιλογής παιδιάτρου πριν το μωρό έρθει στον κόσμο και «κρατούν» τον γιατρό του μαιευτηρίου. Και πολλές φορές δεν το μετανιώνουν. Ιδανικά όμως, η επιλογή του παιδιάτρου πρέπει να γίνεται πριν την έλευση του μωρού, όταν δεν πιέζει ο χρόνος και οι μελλοντικοί γονείς είναι νηφάλιοι. Όταν από το μαιευτήριο ήδη τους έχουν συστήσει να δει το νεογνό παιδίατρος μέσα σε μία εβδομάδα –αν το παιδί έχει παρουσιάσει ίκτερο και ακόμη νωρίτερα- επιλογές δεν υπάρχουν: Οι γονείς θα αναζητήσουν την κάρτα του παιδιάτρου, ο οποίος επίσης αναζητά την πελατεία του από το μαιευτήριο, θεμιτό καθώς είναι ιδιώτης γιατρός σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

 

Οι γονείς όμως νιώθουν πιο ασφαλείς εάν έχουν επιλέξει παιδίατρο πριν τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση την επιλογή βοηθάει το περιβάλλον, δηλαδή οι φίλοι και συγγενείς που έχουν ήδη γίνει γονείς και των οποίων τη γνώμη εμπιστεύεστε.

 

Ξεκινήστε λοιπόν την αναζήτηση του ή της παιδιάτρου, που θα πληροί τις δικές σας ανάγκες από τις ατζέντες των στενών σας ανθρώπων.

 

Αλλά πρώτα από όλα σκεφτείτε τι είναι ιδανικό για εσάς και θέστε ερωτήματα στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας πριν «ανακρίνετε» τον υποψήφιο παιδίατρό σας.

 

 

  • Προτιμάτε άντρα ή γυναίκα; Το δίλημμα είναι σεξιστικό αλλά ενίοτε σκεφτόμαστε σεξιστικά. Οι γυναίκες –θεωρητικά- έχουν το μητρικό φίλτρο και μπορεί ήδη να είναι μητέρες, κάτι που βοηθά την επικοινωνία με τη νέα μαμά. Άλλοι πάλι γονείς προτιμούν τους άντρες παιδιάτρους θεωρώντας τους πιο ψύχραιμους. (Είπαμε: σεξιστικά κριτήρια για ένα καθαρά σεξιστικό δίλημμα).

 

  • Ποια θεωρείτε κατάλληλη ηλικία; Ένας νεότερος παιδίατρος μπορεί να έχει πιο φρέσκιες απόψεις αλλά και γνώσεις και μεγαλύτερο κέφι για τη δουλειά του. Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία γιατρός, όμως, έχει την εμπειρία που στην ιατρική επιστήμη και πρακτική είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Αρκεί βέβαια να επικαιροποιεί τις γνώσεις του παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης του.

 

  • Αναζητάτε έναν ονομαστό γιατρό, που σας κάνει να νιώθετε ασφαλής ή προτιμάτε την οικειότητα ενός λιγότερο διάσημου παιδιάτρου; Ο «ονομαστός» παιδίατρος πιθανόν να μην απαντά ο ίδιος στα αγωνιώδη τηλεφωνήματά σας, αλλά η γραμματέας του. Επίσης, πιθανότατα δεν θα κάνει επισκέψεις σε σπίτια και θα αμείβεται αδρά. Αν είστε κοντά σε αυτή την επιλογή δεν έχετε παρά να τον επισκεφτείτε στο ιατρείο του και να πάρετε τις απαντήσεις σας. Αν προτιμήσετε τον λιγότερο «θορυβώδη» επιστήμονα θα έχετε ενδεχομένως καλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία μαζί του. Σκεφτείτε: το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα και δεν ξέρετε γιατί. Ψάχνετε τον γιατρό σας. Αντέχετε να περιμένετε ώρες για να μιλήσετε μαζί του;

 

 

Έχοντας καταλήξει στο φύλο, την ηλικία και το «εκτόπισμα» του ιδανικού για εσάς παιδιάτρου, ήρθε η στιγμή να ελέγξετε την επιστημονική του κατάρτιση. Στον δικτυωμένο ηλεκτρονικά κόσμο δεν είναι δύσκολο να αντλήσει κανείς πληροφορίες για έναν γιατρό. Αρκεί να «γκουγκλάρει» κανείς το ονοματεπώνυμό του και μπορεί να δει τη συμμετοχή του σε συνέδρια ή σε ομιλίες, την παρουσία του στην επιστημονική κοινότητα κλπ.

 

Από τα πιο σημαντικά όμως κριτήρια για την επιστημονική του κατάρτιση είναι το ίδιο το πτυχίο το οποίο κοσμεί πάντα τα παιδιατρικά γραφεία. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στον βαθμό αλλά και το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησε. Κάποιοι έχουν εμμονή με τα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία η επιλογή για την εισαγωγή γίνεται μέσω απαιτητικών εξετάσεων, ενώ άλλοι όχι. Μπορεί, για παράδειγμα ένα πτυχίο με άριστα από το ΕΚΠΑ να είναι οριστικό για την απόφασή σας. Αλλά και το νοσοκομείο από το οποίο έχει πάρει τον τίτλο της ειδικότητας παίζει ρόλο για πολλούς γονείς. Μην ντραπείτε να ρωτήσετε τον γιατρό. Εξάλλου αυτά τα στοιχεία βρίσκονται και στο βιογραφικό του.

 

Η τιμή της επίσκεψης είναι ένα μείζον ζήτημα ειδικά στη σημερινή εποχή όπου πολλοί γονείς δεν έχουν καν ιδιωτικό παιδίατρο. Αν η τιμή είναι υψηλή πρέπει οι γονείς να σκεφτούν τη συχνότητα των επισκέψεων. Ο παιδίατρος είναι ένας γιατρός που θα βλέπει πολύ συχνά το παιδί ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

 

Ακόμη, ποια είναι η απόσταση του ιατρείου από το σπίτι σας; Σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει ο γιατρός να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμος.

 

Αφού πάρετε τις απαντήσεις σας, εμπιστευτείτε το ένστικτο και τη χημεία σας. Είπαμε: ο παιδίατρος θα είναι ο άνθρωπός σας. Μην κάνετε επιπόλαιες επιλογές. Αλλά ακόμη κι αν αλλάξετε γνώμη, καλοί παιδίατροι υπάρχουν πολλοί. Ευτυχώς!